13 °C Budapest
Hand man checking air pressure air car tire - Image

Újabb szigorítás jön az autóknál: hamarosan csak ilyen gépjárművel lehet járni

2022. május 31. 11:15

A legfrissebb hírek szerint a hamarosan bevezetendő új, EURO 7-es norma esetében az Unió már nem csak a kipufogógázok emisszióját, de a járművek finompor-kibocsátását is szabályozná, ezért az új regulák esetében a fékporszennyezésre vonatkozóan is megállapítanának maximális határértékeket. A jármű fékezése során ugyanis – főként a fékbetétekről – apró részecskék válnak le a súrlódás miatt.

A PM10 (durva por) és PM2,5 (finom por), vagyis 10 és 2,5 mikron közötti méretű részecskék kimondottan károsak a légzőszervek egészségére. Másrészt a fékkopás során felszabaduló nehézfémek és egyéb szennyező anyagok a környezetet is károsítják, rontják a talaj, illetve a víz minőségét is – olvasható az Európai Bizottság által a közlekedés fenntarthatóságáról készített tanulmányában, amit a hvg.hu szemlézett.

Az új norma meghatározná a fékrendszer fékporszennyezésének maximális mértékét a hagyományos, belső égésű motorral hajtott, illetve az elektromos autók esetében is – tájékoztatott a Bizottság terveit ismertető Euractive weboldal. A cikk kiemeli, hogy bár az elektromos járművek használata valóban nullára csökkenti a kipufogócsőből származó károsanyag-kibocsátást, és a regeneratív fékezés révén a fékrészecskék leválásának mennyiségét is redukálja, ezzel jelentősen megnöveli a hagyományos fékbetétek élettartamát. Azonban az elektromos autók szállóanyag-emissziójával kapcsolatos mutatói lehetnének kedvezőbbek is.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tanulmánya szerint ugyanis a nagyobb méretű és súlyú elektromos autók, például a villanyhajtású SUV esetében körülbelül 3-8 százalékkal több a PM2,5-ös kibocsátás mennyisége, mint a belső égésű motoros járműveknél. Ennek oka az akkumulátorok jelentette plusz súlynak köszönhető, ez pedig extra terhelést és kopást eredményez a gumiabroncsok esetében, ami szintén szennyező anyagok kibocsátásával jár.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem