15 °C Budapest

Több százmilliót kaszál a főváros az autósokon

2014. június 6. 14:30

A Fővárosi Önkormányzatnak csak tavaly 855,4 millió forintos tiszta bevétele származott a parkolásból - és ez csak a jéghegy csúcsa, ugyanis a kerületek ennek a tízszeresét is eltehették. Az autósok 13 milliárd forintot költettek tavaly parkolásra.

A Fővárosi Önkormányzat nyilvánosságra hozta a tavalyi parkolási bevételeit. Tavaly január óta a főváros közvetlenül nem szedheti be a parkolási bevételeket, azokat csak a kerületi parkolási rendszereket üzemeltető cégek vagy önkormányzati hatóságok tehetik, a fővárost megillető nyereséget pedig az önkormányzatok adják át a fővárosnak. 2013 előtt a fővárosi önkormányzat is üzemeltethette a saját parkolási társaságát - ám a kétharmados Fidesz-KDNP-többségű parlament úgy módosította az önkormányzati törvényt, hogy a parkolóhelyek üzemeltetésének feladata a kerületekhez került. Így a főváros kiszállt a V. kerületi önkormányzattal közös cégből.

Az önkormányzati törvény ezen módosítása egyértelműen a kerületek megerősödését hozta magával ahelyett, hogy az ésszerűség irányába mozdultak volna el, vagyis ahelyett, hogy a kerületi társaságokat egy fővárosi parkolási rendszerbe integrálták volna. Így létrejöhetne egy könnyebben áttekinthető parkolási és vállalati rendszer, ráadásul az autósoknak sem okozna fölösleges bosszúságot, amikor egy utcában két különböző parkolási társaság szedi parkolási díjat, keresni kell a megfelelő parkolóórát - már ha az autós tisztában van ezen parkolási csapdával.

A főváros összesen 4074 parkolóhelyet üzemeltet tavaly, szemben a hét másik kerület 40,7 ezer parkolóhelyével. Az autósok a négyezernyi parkolóhely után 1,37 milliárd forint fizettek a parkolóórákba, ezzel az önkormányzati bevétellel állnak szemben a kiadások, ami 513,7 millió forint volt. Így a fővárosi önkormányzatnak tavaly nettó 855,4 millió forintos tiszta bevétele származott a parkolóhelyekből.

A kerületi parkolási társaságok a bevételei adataikat vagy elrejtik, vagy nem is közlik honlapjukon - ahol viszont minden megtudható a büntetések befizetéséről, a pótdíjak mértékéről. A Fővárosi Önkormányzat által most nyilvánosságra hozott adatokból megbecsülhető, hogy az autósok csak tavaly mintegy 13,7 milliárd forintot dobtak a budapesti parkolóautomatákba.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

KATTINTS! Kezdhetnek félni a magyar autósok: ezt tudja az új traffipax

Nem meglepő módon jelentősen eltér a hatékonyság a különböző önkormányzati társaságok működésében: némi meglepetésre azonban nem a legdrágább V. kerületi helyek, hanem a még a belvároshoz sorolható VI. kerületben termeli ki a legnagyobb nyereséget egy parkolóhely - itt az évi tiszta jövedelem 538 ezer forint/parkolóhely. Ezt követi a belváros 305 ezer forintos bevétellel, majd kicsivel lemaradva a VII. kerület. A V. kerület második helyét magyarázzák a magas (működési) kiadások: ugyanis itt a 487 millió forintos bevétellel szemben 173 millió forintos kiadást számolt a belvárosi parkolóhelyeket üzemeltető V. kerületi közterület felügyelet. A VI. kerületben ugyan alacsonyabb a bevétel - 370 millió forint - ám ezzel szemben lényegesen kisebb - 75,1 millió forintos - kiadás áll, ami bőven elegendő a leghatékonyabb parkolási társaság címének elnyeréséhez.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?