Tényleg a Tescós a legrosszabb? Itt a nagy virsliteszt

2014. december 30. 06:01

Közeledik a szilveszter, és a legtöbb magyar háztartásban még mindig virsli kerül az asztalra az óévbúcsúztatás alkalmával. Bár sokan ódzkodnak az efféle húskészítményektől, akadnak már olyan termékek is, melyek hústartalma eléri a 80 százalékot (a minimális 40 százalék helyett). Igaz, az áruk is borsosabb, míg már 550 forintos kilónkénti áron is vehetünk frankfurti virslit, a prémium kategóriás termékek 2000 forintos kilónkénti áron kaphatók. A Pénzcentrum az agrárszektor.hu támogatásával megnézte, melyiket érdemes venni.

A teszt során tizenkét fajta, prémium kategóriás bécsi vagy frankfurti roppanós virslit vizsgáltunk meg közelebbről. Az íz és az állag számított a legtöbbet, ezekkel együtt kellett értékelni mennyire roppanós a virsli, vagy milyen a színe, kívánatos-e, amikor a tányérra kerül. Illetve a csomagolást is pontozni kellett, hiszen sok esetben csak az alapján döntünk.

Kóstolóink előbb a csomagolást tesztelték úgy, hogy az összeset egyszerre vehették szemügyre, majd következett a vakteszt. A tizenkét fajtát egyesével szolgáltuk fel nekik úgy, hogy nem látták, melyiket próbálják épp. Mustárt nem ehettek, nehogy befolyásolja az ízeket, illetve kenyeret is csak akkor kaptak, amikor várakoztak a következő adagra.

A külső értékek

A virslik csomagolását 1-től 5-ig lehetett pontozni, a tesztben kilenc ember vett részt, így egy-egy fajta maximum 45 pontot kaphatott a külsejére.

  • Az 1. helyezett a Sága bécsi virsli 37 ponttal - de amint látni fogjuk, nem minden a külcsín, az előzetes várakozásokkal ellentétben csak az utolsó lett íz és állag alapján.
  • A 2. helyen a csomagolás alapján a Pick békebeli virsli végzett 32 ponttal - az összesítésben egyébként pont ez segítette győzelemhez, hiszen a belső alapján csak a második helyen végzett, a külső pontokkal azonban felkúszott az első helyre.
  • A dobogó legalsó fokán a Wiesbauer bécsi virsli végzett 30 ponttal
  • Utolsó helyen pedig mindössze 14 pontos csomagolással az Auchan bécsi virsli landolt.

Íz és állag

A belsőt szintén kilenc ember értékelte, 5-5 pontot adhattak az ízre, illetve az állagra. Így összesen a belső tulajdonságok 90 pontot értek.

  • Az 1. helyen a belső tulajdonságok alapján a Linessa bécsi virsli végzett 65 ponttal - a tesztelők kiemelték kellemes füstölt ízét, és azt, hogy igazi roppanós típus. Bár akadt, aki túl sósnak találta.
  • A 2. hely a Spar frankfurti virslié 58 ponttal. Ugyan volt, aki csak "majdnem jó ízű"-ként jellemezte, mégis előkelő helyen végzett. Egyik tesztelőnk maga is megvenné, sokan pedig kiemelték, hogy csúnya színe ellenére finom.
  • A 3. helyet holtversenyben a Tesco bécsi virsli és a Pick békebeli virsli megosztva kapta, 56 - 56 ponttal. A Picknél a legtöbb kóstoló nagyra értékelte a roppanósságot és azt, hogy természetes színe van (összehasonlításképp: sok virsli túl narancssárga, vagy rózsaszín volt, ennek elvárt virsliszíne volt). Ízét sokan harmonikusnak ítélték, bár volt, aki semlegesnek, sőt akadt, aki vízízűnek jellemezte. A Tesco virsli volt az egyetlen, amelyik bárkitől két maxpontot is kapott, azaz egy embernél ez volt a legfinomabb és legjobb állagú. Pedig ez sem aratott osztatlan sikert, volt aki savanyúként, vagy csak nagyon rossz ízűként írta le.
  • Az utolsó helyet megosztva az Auchan bécsi virsli és a Sága bécsi virsli kapta a belső tulajdonságok alapján, 28 ponttal zártak. Az Auchan termékét az egyik kóstolónk egyenesen gyalázatosnak nevezte, és sokaktól kapott dupla egyest. A Sága került utoljára az asztalra, így talán már a virslimérgezés közeli állapot is felelős a rossz pontokért, de tény, hogy nagyon leszerepelt, gumis állagúnak és rossz ízűnek ítélték kóstolóink.

A nagy magyar virsliteszt végső eredményei

Valószínűleg a tizenkét vizsgált virsli bármelyikét szívesen fogyasztanánk szilveszterkor, azonban egymás mellé helyezve őket kialakult a rangsor. A belsőre adott pontok átlaga 44 lett, azaz az 50 százalékot sem érték el a virslik az ítészeink szerint. A csomagolások a vártnál néha többet ígértek, a Tesco, a Lidl és a Pikok hármasnak viszont jobb volt az íze, mint amennyire csinos volt a csomagolása. 

Íme, a végső sorrend, az árak és a mennyiségek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


Magyarországon csak az kerülhet forgalomba virsli néven, ami megfelel a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak.

Eszerint a virsli legfeljebb 30 mm átmérőjű, természetes vagy műbélbe töltött húspépet tartalmazó, hőkezelt készítmény. Lehet füstöletlen, füstölt vagy füstölt ízesítésű. Legalább 40 százalék húst kell tartalmaznia. Az általunk vizsgált virslik között azonban akadt olyan is, aminek 80 százalékos volt a hústartalma.

Vásárlás előtt érdemes egyébként mindig elolvasni a hústartalomra vonatkozó információkat, átfutni az összetevőket, és az árral összevetve mérlegelni vásárláskor.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm