8 °C Budapest

Sokba fog kerülni idén az iskolakezdés: erre készülhetnek a családok

2015. augusztus 6. 05:50

Bár a tankönyv és tanszerárak csökkentek az utóbbi években, még mindig elképesztően drága az iskolakezdés. A Pénzcentrum becslései szerint minimum 40-50 ezer forintba is kerülhet gyerekenként az indulás, még úgy is, hogy sokan ingyen kapják a tankönyveket.

Egyes családoknál évről-évre rettegett időszak a szeptember, akkora kiadást ró az otthoni költségvetésre már egy gyerek beiskoláztatása is. Jó esetben kijön 30 ezer forintból, de ennél általában többet kell kifizetni a füzetekért, festétekért és táskáért. Aki pedig nem tartozik azon szerencsések közé, akiknek ingyen jár a tankönyvcsomag, átlagosan 12 ezer forintos pluszköltséget kell hozzácsapnia az eddigi kiadásokhoz. Sokat spórolhatunk, ha figyeljük a boltok akcióit, akár féláron juthatunk hozzá a kötelező tanszerekhez.

Rekordsebességgel jóváhagyott tankönyvek

Idén tavasszal sokakban aggodalmat keltett, hogy az állami tankönyvekért felelős Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) egyes tankönyveit a korábbi években normálisnak számító eljárási időnél sokkal gyorsabban jóváhagyta március-áprilisban az Oktatási Hivatal (OH). Az elmúlt években a normál ügymenet körülbelül két hónap volt, de még a mostani tanévben is ez volt a jellemző, egészen a februárig benyújtott kérelmeknél. Azonban a március közepe környékén benyújtott állami tankönyvek átlag 2-3 hét alatt kapták meg a minősítést.

A sietséget az Oktatási Hivatal az Indexnek azzal indokolta, hogy

az Oktatási Hivatal - a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan - az idei évben is kiemelt figyelmet és erőfeszítést fordított arra, hogy a tankönyvvé nyilvánítási eljárások zöme az iskolai tankönyvrendelés kezdetére lezáruljon, annak érdekében, hogy az iskolák minél több tankönyv közül választhassanak.

Februárban tankönyv nélkül?

Ha a korábbi évek gyakorlatát nézzük, akkor is érthető a sietség. Bár az OFI tavaly sem késett, azaz időre továbbította a könyveket a terjesztésért felelős Könyvtárellátó Nonprofit Kft-nek (Kello), sok iskolában nélkülöztek a diákok. Tavaly novemberben például még 15 ezer tankönyv hiányzott az iskolákból a Kello tájékoztatása szerint. De két évvel ezelőtt is voltak elmaradások, akkor még februárban is akadt olyan diák, akinek nem volt tankönyve.

A jelenlegi raktárkészlet, a szállítási és a gyártási ütemterv szerint idén egyébként valamennyi tankönyv megérkezik augusztus 25-ig az iskolákba. Ebben az évben a tankönyvek árát a szülőnek csak akkor kell befizetni, ha gyermekeik az iskolában az első tanítási napon átvették a tankönyveket.

A befizetési határidő: 2015. szeptember 15.

A pótrendelés lehetősége 25-én nyílik meg az iskolai tankönyvfelelősök számára, ekkor nyit a Kello internetes felülete, és szeptember első felében az utórendelt tankönyvek is megérkeznek.

A szülők a tankönyvátvételkor kapott számla alsó, perforált részén találják a befizetéshez szükséges csekket. A befizetés módja: banki átutalás, csekk, iskolakezdési és más fajta utalvány. Készpénzzel, utalvánnyal, illetve bankkártyával a Kello Infopontjain és a kijelölt postahivatalokban, valamint készpénzzel és bankkártyával az összes postahivatalban lehet fizetni. Azt is jó tudni, hogy

a szülők kérhetnek részletfizetést, vagy a befizetés elhalasztásáért is folyamodhatnak.

Ki kap ingyen tankönyvet?

Az általános iskola 1-2-3. osztályában minden diák ingyen kapja a tankönyvet. Emellett a három vagy annál több gyermeket nevelő családok számára szintén ingyenes a tankönyv, valamint kedvezményre is jogosultak más formában.

A térítésmentes tankönyvellátásra való jogosultságot legkésőbb október 15-ig kell igazolni.

Ha addig az időpontig nem sikerül igazolni, akkor a térítésmentesen kapott tankönyvek árát ki kell fizetni - tájékoztatott a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete.

Akinek pedig fizetni kell, annak átlagosan 12 ezer forint körüli összeggel kell számolnia.


A tankönyvárak egyébként a 2000-es években folyamatosan csökkentek. Ugyanígy a tanszerek is egyre olcsóbbak, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a 2014-es áraknál csak 2006-ban lehetett alacsonyabb árakat tapasztalni, azóta folyamatosan drágultak a tan- illetve írószerek 2012-ig.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Egyéb költségek

A tankönyveken túl a tanszerek megvásárlása is jelentős kiadással jár. Az áruházak idén is számos akcióval várják az iskolakezdés előtt álló gyermekek szüleit. A kínálat rendkívül széles, körbenéztünk a nagyobb áruházakban, hogy hol milyen akciós ajánlatokkal várják a vásárlókat.

A füzeteket idén 55-69 forinttól megszerezhetjük, legdrágább tételnek pedig továbbra is az iskolatáska számít, találni a kínálatban 20-30 ezer forintos darabot, de van ahol már 1290 forintért is beszerezhetünk egy hátizsákot. Becsléseink alapján tankönyvek nélkül az iskolakezdés idén is legalább 30-40 ezer forintba kerül gyermekenként.

A családok már júliusban elkezdenek nézelődni, de a legtöbben augusztus folyamán szerzik be a tanszereket. A táskák és tolltartók forgalma ebben az időszakban kiemelkedő, ezeket a termékeket főleg augusztus első felében szerzik be a gyermekeknek, míg a kisebb tanszerek, felszerelések, például a füzetek tollak beszerzését sokan augusztus második felére hagyják.

- válaszolta megkeresésünkre az Auchan Magyarország sajtóképviselője.

Vasárnap is nyitva
Az Auchan Magyarország vezetőinek döntése alapján, a gyermekes családokra gondolva, az iskolakezdés előtti utolsó vasárnap, augusztus 30-án a csömöri és a soroksári Auchan áruházak nyitva leszek. Hiszen ekkor használják ki a szabadon választott vasárnapot, amikor nyitva lehetnek.

Iskolakezdési támogatás

Nagy segítséget kaphatnak munkáltatójuktól azok a szülők, akiknek gyermeke általános iskolába vagy középiskolába jár. A támogatást a családi pótlékra jogosult szülő és a vele egy háztartásban élő házastársa is igényelheti. A támogatás nem kötelező, összegét a munkáltató határozza meg, és arról is ő dönt, hogy gyermekenként vagy szülőnként adja.

A maximálisan adható összeg idén a minimálbér 30 százaléka, vagyis 31 500 forint.

Ezt a munkáltatótól utalvány formájában kaphatjuk meg, a boltban pedig fizetésnél tudjuk használni, amiből tankönyveket, taneszközöket és ruhákat vásárolhatunk. Nem minden boltban kötelesek elfogadni az utalványt, ezért érdemes előre tájékozódni, hogy az adott üzletben fizethetünk-e vele.

Általában a hipermarketekben, könyvesboltokban, írószerboltokban és ruházati boltokban van lehetőség fizetni az utalvánnyal

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére Fata László, cafetéria szakértő.

A támogatás igényléséhez egyetlen nyilatkozat kitöltésre van szükség, amit a munkáltatónkhoz kell eljuttatni, ez alapján pedig az adóhatóság ellenőrizheti jogosultságunkat.

A nyilatkozatot legfeljebb 60 nappal a tanév első napja előtt lehet benyújtani, a kapott utalványokat pedig az adott naptári év utolsó napjáig használhatjuk fel.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem