12 °C Budapest

Mindegy a garancia, inkább olcsó legyen: itt a magyar autóvásárló lélekrajza

2021. március 17. 12:01

Nem igazán foglalkoznak a magyar autóvásárlók azzal, hogy van-e bármilyen garancia a kiszemelt gépjárműre. A Pénzcentrum által készített felmérésből - amelyet több mint 3000-en töltöttek ki - kiderült, hogy szemben a globális trendekkel, a magyaroknak még mindig a vételár a legfontosabb. A világszerte immáron döntő szempontnak számító üzemanyag-hatékonyság még a dobogóra sem fért fel.

Teljesen szembe mennek a nemzetközi trendekkel a magyar autóvásárlók, legalábbis ez derült ki a Pénzcentrum szavazásából, amelyre több mint 3000 olvasónk válaszolt. Korábban a Statista Global Consumer Survey nevű felmérésének eredménye alapján megírtuk, hogy világszerte egyre inkább az üzemanyag-hatékonyság a döntő szempont, ha valaki új autót vásárol.

Sok fiatal felnőtt pedig arra számít, hogy következő autója elektromos lesz, és a tisztább technológia kulcsfontosságú ponttá válik majd az autókereskedők számára. Az üzemanyag-hatékonyságot követte a biztonság, és csak eztán jött a vételár.

Autót vennél, de kevés a keret? Nézz szét a Pénzcentrum autóhitel kalkulátorában!

Ezzel szemben a Pénzcentrum szavazásán - amelyen a felsorolt szempontok közül a három legfontosabbat kellett megjelölni - az üzemanyag-hatékonyság csak a negyedik legtöbb voksot kapta. Kiderült, hogy a válaszadóknak a legfontosabb az árcédula, amelyet a minőség, illetve a biztonság követett.

Szintén meglepő, hogy a garanciával viszonylag kevesen foglalkoznak, konkrétan ez volt a legutolsó szempont, ha a válaszadók autóvásárlásban gondolkodnak.

Februárban is vették a kocsikat

A Datahouse friss adataiból korábban kiderült, hogy a válság ellenére viszonylag sok új autó állt forgalomba Magyarországon. Majdhogynem sikerült hoznia a tavalyi számokat februárban a magyar autópiacnak: idén a második hónapban 10 892 darab személygépkocsi állt forgalomba itthon, mindössze 1,7 százalékkal (185 darabbal) kevesebb, mint egy évvel korábban.

A 2019-es rekordévhez képest 3 százalékos a visszaesés (337 darabos). Januárban még 12,3 százalékos volt a visszaesés tavalyhoz képest.

3,7 millió forint alatt is lehet új autót venni

Aogy a szavazásból kiderült, a magyar autóvásárlóknak a legfontosabb szempont az árcédula. Aki épp most nézelődik a piacon, annak nagy segítség lehet a Pénzcentrum korábbi összeállítása, amelyben a legolcsóbb új autókat szedtük össze. Kiderült, hogy akinek csak annyi a fontos, hogy az új verda elvigye A-ból B-be, és viszonylag sokat lehessen bele pakolni, az már 3 millió forint környékén találhat zsírúj modelleket - amelyekre így érvényes a gyári garancia is.

Persze, ez némi lemondással is jár: a legfapadosabb Daciákba például alapáron nincs klíma, és viszonylag kevés színből lehet választani. De egy jobban felszerelt modellt már 4 millió forint körüli összegért ki lehet hozni a szalonból. És ehhez nem is feltétlen kell a lízinget választani! Egy autóhitellel is megoldható a vásárlás, amelynek egyik legnagyobb előnye a lízinggel szemben, hogy nem kell hozzá önerő - és a szerződéskötés is egyszerűbb.

A Pénzcentrum kalkulátorában megnéztük, hogy a bankok milyen feltételekkel adnak 4 millió forintot ötéves futamidőre. A CIB Banknál ezt az összeget 80 872 forintos havi részletre tudjuk felvenni, 8,17 százalékos THM-el. Nem sokkal marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, ahol 8,71 százalékos THM mellett 81 010 forintot kell fizetni havonta. Érdemes még megnézni az UniCredit Bank, a Cetelem Bank és az MKB Bank ajánlatait is!

Címlapkép: Getty Images
Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem