2020. július 9. csütörtök Lukrécia

Megrohanták a magyar patikákat a kínai koronavírus miatt: ezt keresik ennyien


A Pénzcentrum értesülései szerint kezdenek kifogynia patikai készletek egészségügyi maszkokból. Az általunk megkérdezett gyógyszerész szerint ennek hátterében állhat az influenza is, viszont nem kizárt, hogy a koronavírus terjedése is növeli a termék forgalmát.

Egy körúti gyógyszertárban érdeklődtünk szájmaszk után, de mint azt a Pénzcentrum megtudta a patikustól: mindkét típusú egészségügyi maszk, amit tartanak (az egyik gumiszalaggal rögzíthető, a másikat meg kell kötni), kifogyott. A filléres termék hatékony védelmet biztosít a cseppfertőzéssel, levegőben is terjedő vírusokkal szemben.

Nem egy beteg panaszkodott arra, hogy már a negyedik, ötödik patikában jár, és sehol sem kap szájmaszkot. Kértünk utánpótlást maszkból, de még nem igazolták vissza a megrendelésünket 

- mondta el az általunk megkérdezett gyógyszerész, és hozzátette, hogy az influenza járvány idején sok beteg keresi a maszkokat, viszont most sokkal több olyan vásárló is akad, aki Ázsiába utazik, és azért venne maszkot. Sok közöttük az ázsiai származású vásárló is. 

Bár vannak a legveszélyesebb kínai zónában is magyarok, továbbra sincs magyar érintett a koronavírus járványban.

Magyarországon két gyanús esetet vizsgáltak ki, de egyiknél sem igazolódott be a fertőzés - mondta el korábban a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért is felelős államtitkára, Menczer Tamás.

Tehát az egészségügyi maszkokat sok beteg már hiába keresi a patikában, természetesen van, ahol még akadhat raktáron. Az influenza és más levegőben is terjedő vírusok ellen hatásos védelmet nyújthat a maszk, mert mechanikusan akadályozza meg a vírusok belélegzését. Sőt visszafelé is hatásos védelmet nyújt: a fertőzött beteg sem lélegzi ki a vírust, megfertőzve ezzel a környezetét. 

Viszont 100 százalákos védelmet nyilvánvalóan a maszk sem nyújt, és amint átnedvesedik, érdemes cserélni, mert akkor már áthatolnak rajta a vírusok, sőt növeli a fertőzésveszélyt.

Egyáltalán nem meglepő, hogy a koronavírus-fertőzés akadályozása céljából is vásárolják a maszkot az Ázsiába készülő utasok, hiszen rohamosan emelkedik Kínában a koronavírus halottainak és válságos állapotú betegeinek száma. Vasárnap estére már 80-an haltak bele a betegségbe, reggel még 56 volt a halottak száma. A Nemzeti Egészségügyi Bizottság közlése szerint válságos állapotba estére 461 beteg került, reggel még 324 volt a számuk. Mindeközben több mint megkétszereződött, már csaknem hatezerre emelkedett a járvány fertőzésgyanús eseteinek száma a bő fél nappal korábbi 2684-ről.

A vírus pedig nem csak Kínában, illetve Ázsia több országában fertőz: már az Egyesült Államokban is azonosították a negyedik megbetegedést, amelyet a koronavírus okozott. A beteg nemrégiben tért vissza a kínai Vuhanból, jelenleg kórházban ápolják. Kaliforniában ez az első koronavírusos megbetegedés, az Egyesült Államokban pedig a negyedik. Magyarországot is pedig már csak két ország választja el a vírustól.

 

Címlapkép: Getty Images

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS