11 °C Budapest

Megrohanták a magyar patikákat a kínai koronavírus miatt: ezt keresik ennyien

2020. január 27. 16:00

A Pénzcentrum értesülései szerint kezdenek kifogynia patikai készletek egészségügyi maszkokból. Az általunk megkérdezett gyógyszerész szerint ennek hátterében állhat az influenza is, viszont nem kizárt, hogy a koronavírus terjedése is növeli a termék forgalmát.

Egy körúti gyógyszertárban érdeklődtünk szájmaszk után, de mint azt a Pénzcentrum megtudta a patikustól: mindkét típusú egészségügyi maszk, amit tartanak (az egyik gumiszalaggal rögzíthető, a másikat meg kell kötni), kifogyott. A filléres termék hatékony védelmet biztosít a cseppfertőzéssel, levegőben is terjedő vírusokkal szemben.

Nem egy beteg panaszkodott arra, hogy már a negyedik, ötödik patikában jár, és sehol sem kap szájmaszkot. Kértünk utánpótlást maszkból, de még nem igazolták vissza a megrendelésünket 

- mondta el az általunk megkérdezett gyógyszerész, és hozzátette, hogy az influenza járvány idején sok beteg keresi a maszkokat, viszont most sokkal több olyan vásárló is akad, aki Ázsiába utazik, és azért venne maszkot. Sok közöttük az ázsiai származású vásárló is. 

Bár vannak a legveszélyesebb kínai zónában is magyarok, továbbra sincs magyar érintett a koronavírus járványban.

Magyarországon két gyanús esetet vizsgáltak ki, de egyiknél sem igazolódott be a fertőzés - mondta el korábban a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért is felelős államtitkára, Menczer Tamás.

Tehát az egészségügyi maszkokat sok beteg már hiába keresi a patikában, természetesen van, ahol még akadhat raktáron. Az influenza és más levegőben is terjedő vírusok ellen hatásos védelmet nyújthat a maszk, mert mechanikusan akadályozza meg a vírusok belélegzését. Sőt visszafelé is hatásos védelmet nyújt: a fertőzött beteg sem lélegzi ki a vírust, megfertőzve ezzel a környezetét. 

Viszont 100 százalákos védelmet nyilvánvalóan a maszk sem nyújt, és amint átnedvesedik, érdemes cserélni, mert akkor már áthatolnak rajta a vírusok, sőt növeli a fertőzésveszélyt.

Egyáltalán nem meglepő, hogy a koronavírus-fertőzés akadályozása céljából is vásárolják a maszkot az Ázsiába készülő utasok, hiszen rohamosan emelkedik Kínában a koronavírus halottainak és válságos állapotú betegeinek száma. Vasárnap estére már 80-an haltak bele a betegségbe, reggel még 56 volt a halottak száma. A Nemzeti Egészségügyi Bizottság közlése szerint válságos állapotba estére 461 beteg került, reggel még 324 volt a számuk. Mindeközben több mint megkétszereződött, már csaknem hatezerre emelkedett a járvány fertőzésgyanús eseteinek száma a bő fél nappal korábbi 2684-ről.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A vírus pedig nem csak Kínában, illetve Ázsia több országában fertőz: már az Egyesült Államokban is azonosították a negyedik megbetegedést, amelyet a koronavírus okozott. A beteg nemrégiben tért vissza a kínai Vuhanból, jelenleg kórházban ápolják. Kaliforniában ez az első koronavírusos megbetegedés, az Egyesült Államokban pedig a negyedik. Magyarországot is pedig már csak két ország választja el a vírustól.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm