14 °C Budapest

Mégis, mi ez a tömeg az áruházakban: máris elkezdődött?

2015. november 13. 06:01

Alig két hét múlva megkezdődik az adventi időszak, így az áruházak ismét kinyithatnak vasárnaponként is. A legtöbb lánc már felkészült a rohamra, idén is bővített nyitva tartással, és nem utolsó sorban akciókkal várják már november közepétől a vásárlókat.

Ugyan még bő két hét van hátra advent első vasárnapjáig (november 29.), a legtöbb hazai áruházban már felkészültek az ünnepi szezonra és az ilyenkor jellemzően megnövekvő forgalomra. Sőt, a Pénzcentrum megkeresésére több ismert lánc is arról számolt be, a forgalmi adatok szerint már most látszik, idén valamivel hamarabb kezdődik meg a roham.

A karácsonyi termékek megjelenésével párhuzamosan már október végén, november elején egyértelműen elindult áruházainkban az ünnepi készülődés. Igazi boom-ra viszont csak november végétől, az adventi vasárnapi nyitva tartások kezdetével számítunk. Tapasztalataink szerint ugyanis az emberek többségének szombatonként jellemzően az aktuális bevásárlásokra van csak ideje

- reagálta a Pénzcentrum megkeresésére a Kika Lakberendezési Kft.

Áruházainkban már érezhetően beköszöntött a karácsonyi hangulat. Ennek megfelelően fokozatos növekedést tapasztalunk, ami számításaink szerint az adventi időszak alatt fog tetőzni

- osztotta meg tapasztalatait lapunkkal az IKEA Lakberendezési Kft.

A lakberendezési piachoz hasonlóan a könyvpiacon is érezhető már a karácsonyi készülődés, bár itt hagyományosan jóval nagyobb a kontraszt a novemberi, illetve decemberi forgalmat illetően. A Librinél például nagyjából 30 százalékkal magasabb a novemberi forgalom, mint az első 10 hónap átlaga. Ez ugyan nem elhanyagolható, mégis eltörpül a december kb. 400 százalékos forgalomnövekedéséhez képest.

A teljes éves forgalom nagyjából negyede zajlik le a karácsony előtti 3 hétben, a legnagyobb terhelést december 15-24. között kapja a bolthálózat

- mondta el a Pénzcentrum érdeklődésére Kovács Péter, a Libri Könyvkereskedelmi Kft. ügyvezetője.

Valamelyest ellentétes folyamatról számolt be lapunknak a Media Markt. Mint elmondták, egész évben dinamikusan fejlődött a hálózat, így még nem érezhető az ünnepek miatti felfokozott kereslet. Sőt, tapasztalataik szerint egyre inkább kitolódik az ünnepi roham, jellemzően csak a karácsony előtti két hétben beszélhetnek igaz boom-ról.

Bár sokan előre gondolkodnak, az előző évekhez hasonlóan idén is számítunk bőven olyanokra, akik az utolsó pillanatra hagyják a vásárlást

- fűzte hozzá a Media Markt Saturn Holding Magyarország Kft.

Szabad adventi vasárnapok

Mint ismert, március 15-e óta vasárnaponként nem nyithatnak ki Magyarországon a kiskereskedelmi egységek - leszámítva a 400 négyzetméternél kisebb, családi kézben lévő üzleteket. A multiknak a törvény annyi engedményt tett, hogy egy szabadon választott vasárnap mellett a négy adventi vasárnapon is kinyithatnak.

Az első adventi vasárnap 2015-ben november 29-re esik, a második december 6-ra, a harmadik pedig december 13-ra. Aranyvasárnap idén december 20-án lesz.

Nem véletlen tehát, hogy a legtöbb hazai áruházlánc már összeszorított kézzel várja az adventi időszakot; amelyre nemcsak új nyitva tartási idővel, illetve munkarend-átcsoportosítással, hanem különleges akciókkal is készülnek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mivel az adventi vasárnapokon a törvények megengedik a nyitva tartást, így minden áruházunk reggel 9-től este 9-ig várja a vásárlókat, és természetesen ehhez igazítjuk az akcióinkat is. A munkarend-átcsoportosítások is ennek megfelelően alakulnak, míg addig a péntek délutánokra és a szombati napokra fókuszálunk, november 29-től ez vasárnapra is vonatkozik majd

- reagálta érdeklődésünkre a Kika Lakberendezési Kft.

Érdemes érdeklődni az akciós áruhitelekről is, hiszen az ünnepi időszakban szinte minden áruházban elérhetőek a kamat nélküli, pusztán részletfizetést biztosító ún. ingyenhitelek. A Kikában például már az adventi időszak előtt belecsapnak a lecsóba; november 19-23-ig minden 50 000 és 500 000 forint közötti értékű termékre érvényes lesz a 0% THM áruvásárlási hitelakció.

Az előző évekhez hasonlóan a Libri idén is több kasszával, szezonális plusz munkatársakkal várja a vásárlókat. Ráadásul akcióknak sem lesznek híján Magyarország egyik legnagyobb könyvesbolt-hálózatában. December 1-től többek között törzsvásárlói rendszerüket is átalakítják.

Minden törzsvásárlónknak a vásárlási érték 10 százalékát jóváírjuk kártyájukon, amelyet egy későbbi vásárlás során bármikor felhasználhatnak. A jóváíráshoz ráadásul nem írunk elő semmilyen vásárlási értékküszöböt, hanem automatikusan jár mindenkinek. Emellett az új kedvezményekkel párhuzamosan a korábbiak sem szűnnek meg

- tette hozzá Kovács Péter.

A Kika-áruházakhoz és Libri-boltokhoz hasonlóan a Media Markt is hosszabbított nyitva tartással, a leglátogatottabb időszakokban közel teljes létszámmal üzemelő áruházakkal, illetve nem utolsó sorban folyamatos akciókkal várja a vásárlókat az adventi időszakban.

Áruházainkban folyamatosan akciókkal várjuk vásárlóinkat, természetesen a 0% THM nálunk is megtalálható lesz majd

- fűzte hozzá lapunk megkeresésére a Media Markt.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem