2020. április 7. kedd Herman

Brutál áremelkedés a boltokban: 30 százalékkal kerül többe a magyarok kedvence


Brutálisan megdrágultak a gyümölcsök Magyarországon, és ez még csak a kezdet: az import áruk például a gyenge forint miatt kerülhetnek mégtöbbe. De a hazai termékek, mint az alma és a körte is sokat drágultak a tavalyi rossz időjárás miatt.

Az alma a legnépszerűbb gyümölcs Magyarországon, egy átlagos polgár átlagban 15 kilót eszik meg évente, ám most sokkal többet kell rá költenie, mint az utóbbi évben bármikor. Az RTL Híradó riportjából kiderült, hogy az alma és a körte ára azért repült az egekbe, mert tavaly az aszályos tavasz után sok volt a heves zivatar és a jégeső nyáron, aztán pedig augusztusban jött a hőhullám.

Ez igencsak megtépázta a gyümölcsöket, almából például tavaly csak 390 ezer tonna termett, feleannyi se, mint egy évvel korábban:

a magyarországi gyümölcsösöknek a kétharmada öntözetlen, nagyjából 5 százalékán lehet jégeső, illetve fagy elleni védelem. Magyarországon és egész Európában gyenge volt a gyümölcstermés, és amiből csökken a kínálat, annak értelemszerűen emelkedik az ára

- magyarázta Apáti Ferenc, a FruitVeb Zöldség-Gyümölcs Terméktanács alelnöke.

A KSH januári adatai szerint az alma ára 30,7 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban, a banán 20,4-gyel kerül többe, a narancsért pedig 21,3 százalékkal kell többet fizetni. Ez pedig sokkal magasabb, mint az átlagos áremelkedés. Ráadásul az import déligyümölcsök ára februárban még magasabb lehet, hiszen a forint árfolyama mélyponton van.

Címlapkép: Getty Images

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,91 százalékos THM-el, és havi 65 769 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: az Erste Bank például 66 792 forintos törlesztőt ígér 3,13 százalékos THM-en; míg a Takarékbanknál hasonlóan, 3,26 százalékos THM-el, és 66 817 forintos törlesztőrészlettel. Érdemes még megnézni a Budapest Bank, a Raiffeisen és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Erre végképp nem voltak felkészülve a dolgozók: az agyonhajszoltság csak a kezdet
A koronavírus-járvány életünk szinte minden területét gyökeresen megváltoztatja életünket.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

04.02-04.07
Országos

Interspar

04.02-04.11
Budapest

Spar

04.02-04.11
Országos

Auchan

04.02-04.08
Országos

Praktiker

04.02-04.12
Országos

Aldi

04.01-04.08
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

Aldi

02.20-04.23
Országos

  Ajánlatunk