9 °C Budapest

Bizarr, de ő megteheti: készpénzben fürdik a különc magyar lottómilliárdos

2019. április 13. 07:00

Magyarország összes ötforintosával sem lehetne kifizetni az Ötöslottó 15. heti főnyereményét, de a 10 forintosokból sincs annyi forgalomban, hogy abban kérje valaki az Ötöslottó giganyereményét. Már így leírva is brutálisan sok pénz: 3 996 000 000 forint a tét a ma esti lottósorsoláson, de a Pénzcentrum ennél mélyebbre ment. Kiszámoltuk, hány medencét töltene meg a lóvé, ha a nyertes készpénzben vehetné fel azt.

Az Ötöslottó főnyereménye már majdnem elérte a 4 milliárd forintot - ha ma este viszik el, akkor a nyertes 3 milliárd 996 millió forinttal lesz gazdagabb. Ez a játék történetének harmadik legnagyobb nyereménye. Az Ötöslottó 62 éves története során volt már jónéhány halmozódás, ilyen összegre azonban eddig csak kétszer volt példa. A rekordot 2003-ban döntötték meg, akkor 5 milliárd 92 millió forintot nyert a szerencsés játékos.

Az ötmilliárdos határt 2015-ben is átlépte az összeg, akkor azonban épphogy nem született rekord: az 5 milliárd 50 millió forint némileg elmaradt a rekordösszegtől. Most azonban ismét megvan rá az esély, hogy a történelmi rekord megdől. A negyedik legnagyobb összeg "csak" 3 milliárd 177 millió forint, úgyhogy nagy esély van rá, hogy a jelenlegi nyeremény - ha rekordot nem is dönt - de még egy jó ideig dobogós összeg marad.

Mindenesetre elég kemény számokat kapunk, ha megnézzük, hogy mi történne akkor, ha valaki megnyerné a 3,966 milliárdot, és az összeget készpénzben fizettetné ki a Szerencsejáték Zrt.-vel. A Pénzcentrum kiszámolta, melyik címletből mennyi kellene, hogy kijöjjön a mesés nyeremény.

Égig érnének az érmék

Akár kétszer is körberakhatná Magyarországot ötvenforintosokkal, aki ma este megnyeri az Ötöslottó 3,996 milliárd forintos főnyereményét. Ugyanis a Wikipedia szerint Magyarország határszakaszainak hossza 2215,3 kilométer, ezalatt, ha valaki 50 forintosban venné ki a giganyereményt, akkor 79920000 darab érmét kapna, ezek egymás mellé rakva több mint 5254 kilométer hosszú vonalat adnának ki. Így, ha a lottómilloiárdos akarná, 2,37-szer rakhatná körbe az országhatárokat 50 forintossal. Mondjuk a logisztika nem lenne túl egyszerű: 50 forintosokban a nyeremény több mint 615 tonnát nyomna, a térfogata pedig 83,5 köbméter lenne.

Ugyanez a mutatvány 5 forintossal 7,64 alkalommal lenne kivitelezhető: ekkor a lottómilliárdos 799200000, tehát majdnem nyolcszázmillió darab érmét kapna kézhez, ezek összes súlya 3356 tonna lenne, a térfogata pedig több mint 787 köbméterre rúgna. Ennyi ötforintos egymás mellé rakva egy 16943 kilométeres egyenes lenne. Ez elérne Sydney-be, ami 15800 kilométerre van Budapesttől légvonalban, New Yorkba pedig akár oda-vissza is ki lehetne rakni a vonalat ötösből, hiszen az csak 7015 kilométerre van légvonalban.

Magasságban is mindent vernének a pénzérmék: a legnagyobb tornyot 5 forintosokból lehetne rakni, ez 1278 kilométer magas lenne, 13 ezer 312-szer akkora, mint a 96 méteres Parlament, és a világ legmagasabb épülete, a 828 méteres Burdzs Kalifa is beleférne 1543-szor. Az 5 forintosokból épített torony elérne az exoszférába, a Föld légkörének legfelső rétegébe is. Az űrrepülő gépek pályamagassága 185 és 643 kilométer között van, tehát az ötforintosok majdnem a kétszereséig érnének fel.

Összehasonlításképp, a Nemzetközi Űrállomás nagyjából 405 kilométeren kering. Ebbe a magasságba a tízforintosokból épült torony is felérne, ami 679 kilométer magas lenne. A húszasok tornya ugyan nem érné el az ISS-t, de a 379 kilométeres magasságával már igencsak megközelítené azt.

Amennyiben a lottómilliárdos kapna Dagobert bácsitól, és ő is az érméiben fürdene, simán megteheti! Ha azt vesszük, hogy egy átlagos kerti, felállítható medence (300*200*75 centis) 4,5 köbméter vízzel tölthető fel, akkor 3,966 milliárdnyi ötforintossal 174,8 ilyet lehetne feltölteni, míg 200-asból 5,5-öt. Fürdőkádból brutális mennyiséget lehetne telenyomni érmékkel: egy átlagos kád ugyanis kb. 0,5 köbméteres, így 5 forintosból 1574 darabot tölthetnél csurig, kétszáz forintosból pedig 50-et.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A bankók se semmik!

Amennyiben a lottónyertes szereti a papírpénzt, és ilyenekben kéri ki a 3,996 milliárdját, akkor is elég brutál számokat kapunk. Egy darab 500-asnak a súlya hozzávetőleg 1 gramm, ha nem koszos (ahogy a többi magyar bankónak is egyébként, mivel azok mérete egységes), az egyszerűség kedvéért számoljunk ennyivel. A giganyeremény 500-asban kikérve 7,9 tonnát nyomna, és kicsit több mint 10 köbméter lenne a térfogata - tehát 2 kerti medencében is lehetne benne lubickolni - és a 7 millió 992 ezer bankjegy egymásra rakva 959 méter magas lenne.

Súlyra kb. akkora lenne, mint egy megtermett hím elefánt. Magyarország legkedveltebb SUV-jából, a Suzuki Vitarából pedig 4,6 darab jönne ki belőle - a kocsi nagyjából 1,7 tonnás. A majdnem négymilliárdnyi ötszázas szétterítve 79920 négyzetmétert foglalna el. Viszonyításképpen: a most épülő, új Puskás Stadion alapterülete csak 60700 négyzetméter, a Parlamenté pedig 17745 négyzetméter - tehát az Országházat is négy és félszer lehetne kirakni ötszázassal. Egy futballpálya nagyjából 7100 négyzetméteres, kicsivel több mint tizenegyet lehetne beborítani bakjeggyel.Egymás mellé rakva 1230 kilométeres lenne az ötszázasokból alkotott vonal, Budapestről elérne Amszterdamig az egyenes.

Viszont az eddigi nagyságrendekhez képest "kiábrándítóan kevés" húszezrest kapna a lottónyertes, ha abban kérné ki a pénzét: csak 199800 darabot, ami kicsit kevesebb, mint 200 kiló lenne, tehát simán beférne mondjuk egy autóba. Mondjuk, egymásra rakva még így is egy 24 méteres tornyot kapna, ami kb. egy nyolcemeletes panelháznak felel meg. Ha pedig egymás mellé tenné a bankókat, akkor az így kapott egyenes 30 kilométer hosszú lenne - még a Balatont sem érné át hosszában.

Térfogatra pedig még egy fürdőkádat sem töltene fel ennyi húszezres, maximum félig.

Nem könnyű pénzben fürdeni

A fenti számolgatás - sajnos - még akkor sem válhatna valósággá, ha esetleg valaki szombaton tényleg elvinné a főnyereményt. Az MNB adatai szerint ugyanis például ha a lottómilliárdos ötforintosban kéne a nyereményét, akkor új érméket kellene verni: összesen ugyanis csak 623,4 millió darab van forgalomban, amelyeknek összértéke 3,1 milliárd forint. Magyarország összes tízforintosából sem lehetne kifizetni 3,996 milliárd forintot: ugyanis csak 384 millió forog belőle közkézen, összeértékük csak 3,84 milliárd forint.

A másik, nem sokkal csekélyebb akadálya annak, hogy a nyertes ötszázasokban fürödjön, az a Szerencsejáték Zrt. szabályozása: ugyanis a kiemelten nagy összegű, 100 millió feletti nyereményeket a játékosok minden esetben átutalással kapják meg - ehhez kell egy Magyarországon működő bankban nyitott forint alapú bankszámla is. Persze elviekben ez abban nem akadályozza, hogy később a bankból kivegye az összeget készpénzben, de vélhetően a pénzintézeteknél sem lenne egyszerű kijárni ezt.

KATTINTS! Friss hírek, nyerőszám kereső ÖTÖSLOTTÓ aloldalunkon

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem