Organic Eggs with different coulorings

Óriási a nyomás a magyar boltokban: mi lesz így a tojásárakkal a nyáron?

2024. május 20. 19:05

A tojásfogyasztás és a tojás árának alakulása ciklikus jellegű, a húsvéti és karácsonyi időszakban jelentős keresletnövekedés, míg nyáron visszaesés tapasztalható, amelyre a termelők az állományuk rotációjával igyekeznek reagálni, bár a túltermelés időszakai az árakra is hatással vannak.

A tojás árának alakulásában döntő szerepet játszik a kereslet, amely az év folyamán jelentős ingadozásokat mutat. Különösen igaz ez a húsvéti időszakra, amikor a fogyasztás meredeken emelkedik, majd ezt követően, egészen őszig, érezhetően csökken. A hazai termelők ennek tudatában készülnek fel az éves ciklusokra.

Az InfoRádióban nyilatkozó Pákozd Gergely, a Magyar Tojásszövetség alelnöke szerint a tojásfogyasztás ciklikus jellege határozza meg az árak alakulását is. Az ünnepek során akár 30-40%-kal is megnőhet a kereslet, míg a nyári hónapokban komoly visszaesés tapasztalható. Pákozd Gergely elmondta, hogy bár a tojótyúkok tenyészideje hosszú, ami korlátozza a termelés gyors adaptálódását a változó kereslethez, a gazdák igyekeznek optimalizálni állományuk rotációját az új és régi állományok kitelepítésével és betelepítésével.

A szakember szerint jelenleg egy olyan időszakot élünk, amikor túlkínálat van a piacon, ami nyomást gyakorol az árakra.

A termelők számára előnyös lenne, ha sikerülne stabilizálniuk ezeket az ingadozásokat, mivel ez nemcsak a gazdák megélhetését tenné biztosabbá, hanem a fogyasztók számára is előre láthatóbbá válna a konyhapénz tervezése.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az árstabilitás eléréséhez elsősorban hosszú távú szerződésekre lenne szükség. Ez ellentétben állna a jelenlegi gyakorlattal, amely inkább rövid távú kontraktusokon alapul és haszonmaximalizálást helyez előtérbe.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 24. hétfő
Iván
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem