1 °C Budapest
Hands holding fork and knife and eating delicious juicy steak with grilled cabbage,tomatoes and cheese on table at cafe in city street. Man tasting bbq with vegetables in restaurant

Ez kerülhet az asztalra a vidéki elitnél: már rég nem a marha a legnagyobb fogás

2022. december 22. 08:13

Az ünnepek alatt akár olyan húsféléket is kipróbálunk, amelyeket az év közben kevésbé vásárolnánk meg. A magyarok részéről nem jelentős sem a hazai vadhúsfogyasztás, sem a halfélék iránti kereslet, azonban ez decemberben változó. Aki pedig ennél sokkal különlegesebb húsra vágyik, az akár még itthon ismeretlen húsfélék közül is válogathat. Mi kerül az elitnél az asztalra?

Az ünnepi időszakban, karácsony és szilveszter táján olyan húsféléket is szívesen kipróbálnak az emberek, amiket egyébként év közben nem nagyon vásárolnak.A hazai erdők bővelkednek vadakban, ennek ellenére sem jelentős a hazai vadhúsfogyasztás, de a halfélék iránt sem túl nagy a magyar lakosság vonzalma december kivételével. 

Azonban vannak a kínálatban még ezeknél is különlegesebb és ritkábban fogyasztott, itthon szinte ismeretlen húsfélék, amelyekből érdemes legalább ilyenkor megkóstolni pár falatot. Igaz, hogy a krokodil, a zebra, a kenguru, a láma vagy a tevehús ára borsosabb a marhahúsénál, de kevésből is olyan ínyencség készíthető, amire egész biztosan egész évben szívesen visszaemlékszik majd a család. Ezek a húsok pedig, bármennyire is hihetetlen, már itthon is elérhetőek bárki számára- emelte ki a Hello Vidék.

Dr. Konrád Szilárd, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vezető kommunikáiós szakértője korábban elmondta a HelloVidéknek, hogy a hazai piacon mintegy 800 tonna vadhús kerül forgalomba. Annak ellenére, hogy a vadászat és a vadhúsfogyasztás Magyarországon jelentős történelmi múlttal és tradícióval rendelkezik, a fogyasztói szokásokban negatív trendet figyelhetünk meg, és a magyar vadhúsfogyasztás éves átlagos mértéke alig éri el a 0,2 kg-ot, viszonyításul marha-és borjúhúsból 2 kg/fő/év fogy. A hazai fogyasztók körében még mindig a baromfihús a legkedveltebb (27 kg/fő/év), második helyen a sertéshús áll (16,7 kg/fő/év).

A hazai húsforgalmazók között igazi ínyencségnek számítanak a Matusz-Vad Zrt. termékei, hiszen olyan kuriózumokat is kínálnak az embereknek, mint a krokodil, a zebra vagy épp a kenguruhús. Emelett terítéken vannak náluk a szokásos vadhúsok, a szarvas, a vaddisznó, a fácán, és a tenger gyümölcseinek is egyedülállóan széles választékát kínálják mind a HoReCa szektornak (vendéglátóipar), mind a nagyközönségnek. Prémium marhahúst, tanyasi gyöngytyúkot, csirkét és más minőségi húsfélét is vásárolhatunk tőlük, a palettájuk folyamatosan színesedik, szélesedik. Matusz Balázs, a cég tulajdonosa és megálmodója beszélt arról, hogy melyek azok a húsok, amelyek ilyenkor a legjobban fogynak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?