13 °C Budapest
Friends hanging out at big music festival

Véleményt mondtak a magyarok a repohárról: ezért tartják sokan óriási lehúzásnak

2022. szeptember 1. 16:33

Egy friss kutatás eredményei szerint a 2021. augusztus 26. – 2022. augusztus 26-ig tartó egyéves vizsgálati időszakban összesen 2 588 említés és több mint 19 000 interakció keletkezett az online térben a repoharakkal kapcsolatban. A téma megjelenése ugyan eltörpül a világban és hazánkban zajló jelenlegi problémák mellett, azonban a szórakozni vágyó, környezettudatos felhasználók körében igencsak felkapott lett az elmúlt időszakban. A véleményeik és benyomásaik azonban igencsak megoszlanak a repoharakról.

Greenwashing, környezetszennyezés vagy fenntartható megoldás? Az Ynsight Research csapata ezen kérdésekből kiindulva vizsgálta meg a netnográfia módszertanával az elmúlt egy év online diskurzusát, hogy kiderüljön miként vélekednek a felhasználók az egyre több helyen bevezetésre kerülő repoharas megoldásról. A kutatás során az online térben a témával kapcsolatban megjelenő minden nyilvános tartalom elemzésre került: így a hírportálok cikkei, a blogok, a TikTok-videók, fórumbeszélgetések, valamint a nyilvános Facebook- és Instagram-bejegyzések és kommentek is.

Itt az ideje, hogy beszéljünk a repoharakról

A repoharak iránti online érdeklődés 2022 májusában kezdett felívelni, amikor a téma berobbant a Redditre. A kifejezetten repoharas visszaélésekről szóló fórumbeszélgetésekben a felhasználók a visszaváltási lehetőség hiányát, a tokenrendszer használhatatlanságát és a környezettudatosságnak hirdetett átverést sérelmezték. A felhasználók abban egyetértettek, hogy fesztiválokon és egyéb rendezvényeken a korábbi eldobható műanyagpoharak helyett jó dolog a repohár használata, valamint ismét megjelentek azok a negatív hangok, akik az indokolatlanul bevezetett repohár-rendszert kritizálták. A fórumokon célzottan a repohár-rendszer környezettudatos mivoltát vitatták meg: valóban zöld megoldás, vagy greenwashing? A fesztiválszezon kezdetével a repoharak még nagyobb nyilvánosságot kapott, főleg a rájuk nyomtatott felelősségteljes alkoholfogyasztásra buzdító üzenetek miatt emlegették a hírportálok.

Júniusban és júliusban a felhasználók között egyre inkább a repoharakért kapott token lett a központi téma, mely a Red Hot Chili Peppers budapesti koncertbeszámolójával kezdődött. A koncerthelyszínen ugyanis a poharakért tokent kaptak vissza a látogatók. Általános probléma a tokenekkel kapcsolatban, hogy nem mindenhol váltják őket vissza, illetve több beszámoló szerint gyakori eset az is, amikor egy-egy buli végén elfogynak a „zsetonok”, így nem lehet rendesen visszaváltani a poharakat. Emellett olyan negatív élményekről is beszámoltak, hogy valahol órákig tart a poharak visszaváltása, illetve olyan helyekről is meséltek, ahol simán elhajtanak, ha szeretnéd visszaváltani a poharad.

A repoharakról szóló diskurzus augusztusban csúcsosodott ki. Ezt megelőzően a hírportálokon és a vendéglátóhelyek internetes kommunikációjában a repohár a növekvő felhasználói elégedetlenség ellenére is fenntarthatóság zászlóshajójeként jelent meg. A repoharas rendszerben értékesítő pultosok által tapasztalt nehézségek, a vendégek felől tapasztalható ellenállás már az online térbe is átszivárgott. A fordulópontot a G7 július 28-ai, a repoharakkal kapcsolatos visszaélésekről szóló cikke hozta el, amiben részletesen foglalkoznak a jelenséggel, illetve a legelterjedtebb hazai repoharakkal foglalkozó cég, a Cup Revolution által nyújtott megoldások környezetkímélő jellegét kérdőjelezi meg. Az írás hatására a következő pár napban szinte minden nagyobb hazai hírportál foglalkozott valamilyen módon a témával, valamint a Cup Revolution is reagált, teljes mértékben elutasított a felmerült vádakat, ami így jelentős internetes figyelmet generált.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Csak lehúzás fenntarhatóságba csomagolva?

A felhasználói kommentekben a nyár utolsó hónapjára fokozódtak az indulatok: a hozzászólások alapján a hazai repohár-rendszer ebben a formában elfogadhatatlan, és nem több egyszerű greenwashing-nál. A kommentelők szerint a repohárrendszer egy jó megoldás lehetne, azonban itthon nem több lehúzásnál. Ehhez a véleményhez leginkább a tokenek bevezetése, és azok a már említett szórakozóhelyek járultak hozzá, ahol a korábbi üvegpoharakat repohárra cserélték. Az online diskurzusban számos érv született a repoharak mellett és ellen, bár az elégedetlen hangok voltak többségben.

A netezők alapvetően megegyeztek abban, hogy külföldön vannak jól működő repohár rendszerek és a hazai bevezetésük is jó ötletnek indult, majd „magyar szokás szerint” a poharak nyújtotta plusz bevétel hajszolása került előtérbe, amivel az egészet elrontották. Ha azonban a token helyett a repohárért kifizetett pénzt visszaadnák és a poharakat tényleg elmosnák és újrahasználnák, valóban környezetbarát megoldás lenne.

Az elégedetlenek feketelistával és bojkottal harcolnak a repohárrendszer ellen

A repoharak körüli problémák előtérbe kerülése képes volt cselekvésre is ösztönözni a netezőket: 2022. július 29-én Facebook-csoport alakul STOP Repohár Token! néven. A közösség mára már több mint 3,4 ezer tagot számlál, a résztvevők pedig tevékenységüket koránt sem tervezik az online térre korlátozni. A növekvő tagság feketelistát vezet a tokenrendszeres vendéglátóhelyekről a bojkott érdekében, repohár token-ellenes kihívást és matricázást tervez, sőt még nyílt levelet is írtak a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnak és a Gazdasági Versenyhivatalnak címezve. Mint levelükben megjegyzik, a tokennel működő repohárrendszerrel a vevőket “fizetős klubba kényszerítik” a vendéglátóhelyek, amelyből “nincs mód a kilépésre, nem lehet elállni tőle, ha a fogyasztók elégedetlenek a rendszerrel vagy nem szeretnének tovább tagok lenni”. A csoport szerint a tokenrendszer megkárosítja a turistákat, a vidékieket, valamint az alkalmi vendégeket is, hiszen számukra a továbbiakban nincs lehetőség tokenhasználatra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm