16 °C Budapest
mix of different paprika at the market in Budapest

Óriásit drágultak a magyarok kedvenc zöldségei: otthon fillérekért is megteremnének

2022. június 6. 13:01

A rekordmértékű infláció legjobban az alapvető élelmiszereknél tűnhet fel: az uborka 34%-kal drágább most, mint egy éve, a paprika pedig 25%-kal. Akinek van saját kertje, az jó helyzetben van, hiszen magának is megtermelheti ezeket a zöldségeket. Mi a helyzet viszont, ha lakásban szeretnék zöldséget termeszteni? A Pénzcentrum kertészmérnök tanácsai alapján számolta ki, hogyan úszhatjuk meg a zöldségdrágulást, ha lakásban termesztenénk paprikát és uborkát.

Itthon folyamatosan rekordokat döntöget az infláció, a legdurvább drágulást pedig az élelmiszereknél tapasztalhatjuk: a KSH adatai szerint egy év alatt átlagosan 15,6%-kal növekedtek az árak ezeknél a termékeknél. A zöldségespultnál válogatva pedig kellemetlen meglepetés érhet bárkit, aki rápillant az árakra: az zöldpaprika tavaly április óta több mint 26%-kal kerül többe, az uborka pedig 34%-kal lett drágább.

Zöldséget olcsón, otthon?

Mivel az infláció és a zöldségek drágulása nem mutat csökkenő tendenciát, ezért érdemes megfontolni, hogy nem éri-e meg jobban, ha magunk termesztjük a paprikát-uborkát. Természetesen előnyben vannak azok, akiknek van kertjük, és így maguk meg tudják termelni a zöldséget, amit elfogyasztanak. Azonban nem kell letennünk a saját termesztésű paprikáról és uborkáról akkor sem, ha nincs kertünk. Akinek van erkélye, vagy elfér a lakásban egy 10–15 literes konténer, az nyugodtan a belevághat a zöldségtermesztésbe.

Mennyibe kerül a saját paprika és uborka?

A Pénzcentrum kertészmérnök tanácsai alapján számolta ki, mennyibe kerülne magunknak megtermelni ezt a két népszerű zöldséget. Korábbi cikkünkben pedig már írtunk arról, hogy mennyit lehet spórolni azzal, ha otthon paradicsomot nevelünk. Most megnéztük, mennyibe kerül, ha vetőmagról szeretnénk zöldséget nevelni, vagy ha már palántát veszünk a saját uborkához, paprikához.

Uborkát otthon

Aki maga szeretne uborkát termeszteni otthon, az most pont időben foghat bele:

Április végi vagy májusi vetés esetén júniusban már takaríthatunk be uborkát, mivel jó terméshozamú növény, ezért az első termések megjelenése után sokáig szedhető

– mondta a lapunknak Megyeri Szabolcs kertészmérnök. Ehhez szükségünk lesz 3,5–4 literes konténerre, valamint támrendszerre, amire felfuttatjuk a növényt.

Az uborkánál könnyen nevelhetünk palántát, ehhez a vetőmagot már nagyjából 300 forintért megvásárolhatjuk. Ilyenkor elég csupán két magot elvetni, majd a kihajtás után csak az erősebb növényt hagyjuk meg a cserépben, a másikat vegyük ki. A vetés április közepétől szakaszosan történhet, így szezon végéig lehet szedhető uborkánk.

Az uborkatermesztéshez még hozzá kell számolnunk a cserepet, a támasztékot, amire a növényt felkötözzük, a virágföldet és a tápoldatot. Ezek alapján a következőkkel számolhatunk:

  • vetőmag: 300 forint
  • cserép: 1000 forint
  • virágföld zöldségeknek 3000 forint
  • tápoldat: 1500 forint
  • támaszték: otthon újrahasznosított anyagokból

Ha ezeket összeadjuk akkor összesen 5 800 forintos indulóköltséggel kell számolnunk, ha palántát választunk akkor 6 ezer forinttal, mert ez kb. 500-ba kerül. Ez egyébként nagyjából 5 kiló piaci áron vett uborkánál felel meg, úgyhogy ezt a mennyiséget érdemes elérni, utána már megtérültek a költségeink.

Paprika

A paprika esetében annyiban más helyzet, hogy nehezebben lehet egy kilogramm termést elérni, mivel egy paprika súlya kisebb, mint az uborkáé. A paprikapalánta neveléséhez meleg környezetre és kellő mennyiségű fényre van szükség, így ha nem megfelelőek a körülmények a fejlődésük lassul. Ugyan vetőmagot már 600 forintért is kaphatunk, de a különleges fajtákért bőven 1000 forint feletti árat kérne. Megyeri Zsolt egyébként azt tanácsolja, hogyha csak pár tő paprikát szeretnénk magunknak, akkor érdemes palántát vásárolni, ennek az ára pár száz és ezer forint között mozog.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ezen kívül szükség van 15 literes cserépre, és a már korábban említett tápoldatra is.  Mivel az alapköltségek ugyanazok, mint az uborkánál, csak a vetőmag drágább, ezért itt 6 100 forintot kell szánnunk a paprikaprojektünkre. Ha úgy döntünk, hogy palántát veszünk, akkor 700 forintos árral és három palántával számolva 7 600 forint az indulóköltségünk.

Ha ezt ahhoz viszonyítjuk, hogy 1 580 forint volt április átlagosan egy kiló paprika ára, akkor a vetőmag esetében 3,86 kg paprikánál, a palántáknál pedig 4,8 kilónál már megtérül az otthoni paprikatermelésbe befektetett pénzünk.

A növények napi szintű gondozása nem vesz el túl sok időt: locsolnunk kell őket, illetve a termést betakarítani. Megyeri Szabolcs külön felhívta rá a figyelmünket, hogy kerüljük a túlöntözést, mert könnyen szomorú vége lesz az otthoni zöldség termesztésünknek, ugyanis emiatt elrohadhatnak a gyökerek.

Az öntözések között várjunk addig, míg a föld tapintásra már érződik nedvesnek, így nem öntözünk feleslegesen.

Mielőtt belevágnánk a saját paprika és uborka termesztésébe, mindenképpen gondoljuk végig, hogy van-e megfelelően napos hely nekik a lakásban. Ha sikerült belekezdeni az otthoni kertészkedésbe, akkor kevés napi munkával saját, megbízható forrásból származó zöldséget fogyaszthatunk. Természetesen a befektetési költségek magasabbak a piaci áraknál, de minél jobban és tovább tarjuk a növényeinket, annál jobban meg fogja érni saját paprikát és uborkát termeszteni.

Most akkor megéri?

Bár a számításainkból látszik, hogy a vetőmag és a palánta is olcsó, de a virágföld, a cserép és a tápoldat költségei magasak ahhoz, hogy egy év alatt megtérüljenek, ugyanis egy palántáról nagyjából 1 kiló zöldségünk lesz, a paprika esetében ezt a mennyiséget kicsit lassabban érjük el a felfújt bogyótermés miatt.

Érdemes hosszú távra terveznünk a zöldségekkel: ugyan az első évben még valószínű nem lesz nyereséges az otthoni paprika vagy uborka nevelése, de a második évben már nem kell cserépre költenünk, sőt, a vetőmagból is elég lehet a következő tavaszra. Ha viszont figyelembe vesszük, milyen ütemben drágulnak a zöldségek, akkor nagyon is érdemes hosszú távon otthon termelni, hiszen így folyamatosan nőni fog az az összeg, amit így megspórolhatunk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?