Cropped shot of young woman carrying a shopping basket, standing along the product aisle, grocery shopping for daily necessities in supermarket

Súlyos adatok érkeztek: Az EU-ban Magyarországon szálltak el leginkább az árak

2022. február 24. 16:54

Egész Közép- és Kelet-Európát letarolta az infláció  - derült ki az Eurostat friss statisztikáiból. Magyarországon az általános éves drágulás januárban  7,9 százalékos volt, amivel nemcsak a régióban, de a kontinensen is a csúcsdrágulók közé tartozunk.

Januárban is tovább gyorsult, a decemberi 5 százalékosról 5,1 százalékra nőve az éves infláció a 19 uniós országot tömörítő eurózónában, az Európai Unió egészét tekintve pedig a decemberi 5,3 százalékos után 5,6 százalékon állt az átlagos drágulás. Egy évvel ezelőtt ez a ráta EU-s szinten 1,2 százalékos volt - derült ki az Eurostat által szerdán publikált legfrissebb adatokból.

A legdrasztikusabb számokat Közép-és Kelet-Európa országai produkálták. Dél-és Nyugat-Európában ellenben a körülményekhez képest mérsékelt drágulást mértek. Olyan állam viszont nem volt, ahonnan deflációt jelentettek volna.

Mint az fenti ábránkon is látszik, hazánkban kiemelkedően nagy mértékben emelkedtek a fogyasztói árak. Volt azonban öt olyan ország, ahol még a hazánkban mért, 7,9 százalékos számot is meghaladta az infláció.

A legnagyobb mértékű éves áremelkedést januárban Litvániában mérték, ahol 12,3 százalékos volt az általános drágulás. Ezen kívül még egy helyen, a szomszédos Észtországban mértek kétszámjegyű, 11 százalékos árdrágulást. A magyarországit meghaladó inflációt ezeken kívül Csehországban (8,8 százalék), Lengyelországban (8,7 százalék) és Belgiumban (8,5 százalék) mértek. 

A legalacsonyabb, csupán 3,3 százalékos inflációt Franciaországból jelentették. De ezzel közel megegyező, 3,4 százalékos drágulást jelentettek Portugáliából is. Ezeken kívül még Svédország inflációs mutatója maradt 4 százalék alatt (3,9 százalék)

Mivel látszik egy földrajzi mintázat is az infláció mértékében látható különbségekben, érdemes lehet régiós szintén is összevetni a tagállamokat. Magyarország helyzete talán még rosszabbnak tűnik, ha azt a szomszédos országokéval vetjük össze.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Romániában 7,2 százalékos inflációt mértek, ami 0,7 százalékponttal alacsonyabb, mint nálunk. Szlovéniában 6 százalékos volt a drágulás, ami 1,9 százalékponttal marad el a magyarországitól. Ausztriában infláció még alacsonyabb szinten, 4,5 százalékon maradt, aminél nálunk 3,4 százalékpontnyival nagyobb ütemben nőttek az árak januárban.Szomszédain közül egyedül Lengyelországban haladt meg a januári általános drágulás üteme a Magyarországról jelentettet, náluk 8,7 százalékos, azaz a hazait 0,8 százalékponttal meghaladó mértékű volt az éves infláció.

Rég nem látott drágulás keseríti a magyarok életét

A mostani Eurostatos publikációban a részletes számokat csak az eurózónára vonatkozóan ismertették: ott a legdurvábban az energiaárak szálltak el, amik most 28,8 százalékkal magasabbak, mint egy évvel korábban. Ha az energia ára változatlan maradt volna, akkor kevesebb, mint feleekkora, csupán 2,5 százalékos lett volna az infláció. Az ételek, italok és dohánytermékek 3,5, a szolgáltatások 2,3, a nem energetikai ipari termékek pedig 2,1 százalékkal drágábbak, mint egy éve. Hazánkban azonban egész más és jóval aggasztóbbnak látszó a helyzet.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) átlagárakat mutató statisztikái szerint a fogyasztói árak januári 7,9 százalékos éves drágulása a legmagasabb nem csak a járvány kirobbanása óta, de 15 éves viszonylatban is. 2007 augusztusa óta nem volt még ugyanis ilyen ütemű infláció Magyarországon és decemberhez képest is további 1,4 százalékkal nőttek az árak, még a benzinárstop ellenére is. Az elmúlt évben egyébként az üzemanyagok és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább. Előbbi esetében az általános drágulás 10,1 százalékos volt 2021 januárjához képest. Ezen belül a csúcsdrágulók listája a következő:

  • étolaj 33,4%
  • liszt 31,0%
  • margarin 21,2 %
  • kenyér és baromfihús 18-18%
  • tejtermékek 17,2%
  • tej 16,9%
  • sajt 15,8%
  • száraztészta 15,1%
  • péksütemények 14,9%
  • munkahelyi étkezés 11,3%
  • éttermi étkezés 11,2%
  • cukor 11,0%

A statisztikákból jól látszik, hogy az egy év alatt 5 legjobban dráguló termék közül három is beletartozik a februárban induló árstopba. Az éves rekordinfláció pedig egy dolog, de egyetlen hónap leforgása alatt is sokkoló mértékű áremelkedés tud végbemenni egyes termékeknél. Egy hónap leforgása alatt például a zöldpaprika kilós átlagára 27 százalékkal, a paradicsomé 25 százalékkal emelkedtek. De kilenc százalékkal emelkedett egyetlen hónap alatt az uborka, a napraforgó-étolaj, az őrölt kávé, a trappista sajt, a banán és búzafinomliszt átlagára is.

Az év eleji számokból az derül ki, hogy hogy a kormány árstop alá vont terméklistája valóban abszolút a csúcsdráguló élelmiszerek listáján találta magát 2022 januárjára. Néhány hete Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke például azt mondta, az élelmiszer-árstop 0,5-1 százalékponttal mérsékli majd a fogyasztói árakat kifutási ideje alatt. Igen ám, de a kiválasztott 6 terméken túl rengeteg más élelmiszer ára is brutálisan kilőtt. Hogy mást ne említsünk, ilyen például a kávé, vagy az abszolút tömegterméknek minősülő, a magyarok kedvenc sajtja, a trappista. És ez csak a jéghegy csúcsa, gyakorlatilag olyan zöldséget, gyümölcsöt sem találni, ami ne lenne sokkal drágább, mint korábban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem