Nem kellenek ide pirulák: igazi csodaszer ez a hungarikum, rengeteg betegséget gyógyíthat

Nem kellenek ide pirulák: igazi csodaszer ez a hungarikum, rengeteg betegséget gyógyíthat

2022. február 1. 08:15

A világpiacon alig ismert mézfajta, a legtöbb ember nem is tudja, hogy a méhek a vaddohány, más néven selyemfű nektárjából is készítenek különleges aromájú, rendkívüli gyógyhatással bíró mézet. A Komárom közelében élő Pintér József méhésszel beszélgetett a HelloVidék erről a hungarikumról.

Minden mézfajta sok, rendkívül értékes természetes anyagot tartalmaz, így hozzájárul a jól működő immunrendszer fenntartásához. De mit tud ez a kevésbé ismert fajta, a vaddohány nektárjából készült selyemfű méz, és mitől ennyire különleges? – Erre a kérdésre kerestük a választ Pintér József méhésszel, aki a tavalyi évben először készíttette a méhikékkel ezt a folyékony aranyat.

A Komárom-Esztergom megyében, Dadon élő méhész több mint 15 éve foglalkozik méhekkel, mivel azonban a térségben a selyemfű kevésbé van jelen. Ahogy mesélte, az emberek általában nem ismerik a selyemfű mézet, de aki már hallott róla, az szeretné megkóstolni, nála is sokan érdeklődtek már, ezért gyűjtetett a méhekkel nektárból, és azt érleltette finom édes mézzé.

Pintér József – ahogy mesélte - apósa mellett kezdett el méhészkedni. Később elvégezte a méhésziskolát, Gödöllőn az Agrártudományi Egyetemre járt, a gyakorlat mellé ott szerezte meg az elméleti tudást.

Onnantól kezdve, hogy végeztem az iskolával, kezdtem el teljes erőbedobással méhészkedni. Jelenleg 84 családdal dolgozom, de az, hogy épp hány családom van, annak függvénye, hogy mennyire kedvez a méhészkedésnek az időjárás. Van amikor csak 60 családom van, de 80-nál többel nem is bírnék el. Nem gépesítettem, mind a mai napig hagyományos technológiával dolgozom, a kaptárakat is magam csinálom fából. Számomra nem is a mennyiség, sokkal inkább a minőség az, ami fontos. Egyedül méhészkedem, a feleségem az, aki besegít. A selyemfűre tavaly sikerült először elmennem, amire viszont mindig járok, az a repce, az akác, a hárs a gesztenye és a napraforgó stb. Ha olyan az idő, hosszúra nyúlik az akác virágzása, akkor lépesmézet is készíttetek a méheimmel.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- közölte Pintér József méhész, aki időközben olyannyira megszerette szakmáját, hogy minden héten két alkalommal online videóban is népszerűsíti a mézek jótékony hatásait, emellett rendszeresen méztúrákat is szervez. Ahogy mesélte, azért is tartja fontosnak az ismeretterjesztést, mert lépten-nyomon azt tapasztalja, hogy az emberek alig két -három fajta mézet ismernek. Többnyire csak azokat, amiket a boltokban kapni: az akácot meg a vegyes virágmézet. A célom az, hogy az emberek jobban megismerjék a mézek jótékony hatásait, és tudatosan és rendszeresen fogyasszák a mindennapjaikban.

A selyemfű mézről is alig hallani, pedig Hungarikumnak számít

Ha érdekel a cikk további része is, olvasd el a HelloVidék oldalán!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem