1 °C Budapest
The woman puts the dark red duck brushed with sauce into the oven to roast

Ez már tényleg a gazdagok eledele: miért ilyen drága ez a hús a magyar boltokban?

2021. november 29. 08:13

A hazai hústermelés több mint felét a baromfiágazat adja, közel 2600 baromfitartó gazdaság állítja elő a friss, egészséges baromfihúst. Ezért nem is meglepő, hogy Magyarországon a baromfihús a legnépszerűbb állati eredetű fehérjeforrás. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ugyan a csirke a legnépszerűbb húsfajta a magyarok körében, de egyre nagyobb figyelmet kapnak a víziszárnyasok is, mint például a kacsa. A HelloVidék most annak járt utána, hogy milyen mértékben pusztított a hazai gazdaságokban a madárinfluenza, illetve hogyan hatott ez az árakra.

Az elmúlt évben indított kampányt a baromfihús fogyasztásának ösztönzése érdekében az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Baromfi Termék Tanács (BTT). A promóció célja a fehérjében gazdag hús sokféleségének és hasznosságának bemutatása annak érdekében, hogy a mindennapi étkezés részévé váljon. Illetve, hogy a háztartásokat arra buzdítsa, hogy minél több és minél változatosabb formában kerüljön a csirke-, a pulyka-, a liba-, a kacsahús vagy akár a gyöngyöshús és a fácánhús az asztalokra minden nap.

A hazai hústermelés több mint felét a baromfiágazat adja, közel 2600 baromfitartó gazdaság állítja elő a friss, egészséges baromfihúst és tojást. Magyarországon a baromfihús a legnépszerűbb állati eredetű fehérjeforrás, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a magyarok csaknem 35,5 kilogramm baromfit esznek évente. Ugyan nagy problémákat okozott a koronavírus-járvány a baromfi- és a tojáspiacon, a vendéglátást, a közétkeztetést, a turizmust ért korlátozások miatt, de a háztartások körében továbbra is vezető élelmiszertípusnak számít. Sőt, egyre többen választanak a csirke mellett más szárnyasfajtákat is egy-egy fogás elkészítéséhet.

A cikkből kiderül, miért ilyen drága a kacsahús Magyarországon!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 27. 08:07