34 °C Budapest
Küszöbön az áremelés: jócskán megdrágulhatnak a pékáruk, kenyerek

Küszöbön az áremelés: jócskán megdrágulhatnak a pékáruk, kenyerek

2021. május 26. 10:03

Takarékosabban bánnak a háztartások a kenyérrel, a pandémiával összefüggő korlátozások is visszavetették a fogyasztást, ami miatt a malmok az idén a tavalyinál 15-20 százalékkal kevesebb búzát őröltek.

A malomipari cégeknek – különösen a nagyobb vállalkozásoknak – végül sikerült annyi étkezésibúza-készletet megvásárolniuk, amennyi kitart az újbúzáig – mondta a VG-nek Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Ez a piaci csend, és az, hogy a megvásárolt készletek elegendők lesznek, elsősorban annak a következménye, hogy a malmok idén eddig 15-20 százalékkal kevesebb búzát őröltek, mint egy éve ugyanekkor  - mondta. Erre az lehet a magyarázat, hogy az embereke takarékosabban bánnak a kenyérrel, a pékárukkal, kevesebbet dobnak ki. Emellett a turisták is elmaradnak, így a szállodák, vendéglátóhelyek is, illetve az iskolabezárások miatt a menzák forgalma is apadt. 

A forgalom visszaesésének az a következménye, hogy sokan nem merték meglépni az áprilisra beharangozott áremelést, de mivel tovább drágult az étkezési búza, kénytelenek árat emelni. A lisztáremelés kérdése valószínűleg az aratás után kerül elő ismét, mivel a cégvezető szerint még soha nem voltak olyan magasak az induló búzaárak, mint az idei új termésé, amelyre tonnánként 60-62 ezer forint körül mozognak a jegyzések.

Mivel a jelenlegi lisztár körülbelül 60 ezer forintos búzaárat feltételez – amelynél az ótermés ára magasabb –, ha az induló árról tovább drágul ősszel a búza, a malmoknak lépniük kell.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 1. vasárnap
Boglárka
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?