12 °C Budapest

Újra lecsaphat Európára a tojásvész? Húsvéttól horror árakra kell készülni

2021. április 2. 13:02

Húsvét előtt nem csak a tojásfestés hagyománya növeli meg a keresletet a tyúktojás iránt, hanem a levesekben, főtt és sült főételekben és a sütemények elkészítésében is sokkal gyakoribb alapanyag ebben az időszakban. Családonként 30-60 tojás is elfogy az ünnep alatt, ezért sem mindegy, milyen áron adják a boltok. A Pénzcentrum utánajárt, hogyan nőtt az évek alatt a magyar vásárlók tojásfogyasztása, és hogy várhatóan hogyan alakulnak majd a tojásárak. Az sem kizárt, hogy drasztikusan megdrágul az alapvető élelmiszer.

A húsvéti időszakban Magyarországon 100-150 millió tojás fogy, ami az egész évi termelés 4-7 százalékát teszi ki, közölte a Tojásszövetség. Annak ellenére, hogy még mindig tart a koronavírus-járvány, és az idei húsvétot sem ünnepelhetik a családok a megszokott módon, a pánikvásárlás 2021-ben elmaradt. A szövetség szerint attól sem kell tartani, hogy a boltok kifogynának a tojásból, hiszen a termelők és az üzletek is felkészültek a kiugró keresletre, akárcsak karácsony előtt.

Az éves szinten termelt tojásmennyiség egyébként még mindig felette van az egy főre jutó tojásfogyasztásnak. A legtöbb tojás még a 80-as és 90-es években jutott egy főre: átlagosan 300-nál is több fejenként. 2010-re viszont már 250 alá süllyedt az egy főre jutó megtermelt tojásmennyiség. A fogyasztás azonban ettől már akkor is elmaradt: egy bő évtizede 150 tojás/fő fogyott éves szinten Magyarországon. A 2010-es évek közepén ez 140-re süllyedt, azóta viszont ismét emelkedés tapasztalható.

Az éves kereslet növekedése természetesen az árakra is hatással van. Már csak távoli múltnak tűnik, amikor még kb. 20 forint volt egy tyúktojás a boltokban, piacoko, pedig nem is volt az olyan régen: 2005-ben éves átlagban ennyi volt ára. Azóta a vásárlók többször is átélhettek viszont drasztikus emelkedést: ilyen volt a 2012-es év, amikor hirtelen felugrott az átlag 31-32-ről 40 forint fölé - az annak volt köszönhető, hogy az EU megszigorította a tyúktartás szabályait. Aztán következett a 2017-es év végi tojásvész: ez akkor a 2016-os évi madárinfluenza pusztítása és a a 2017. nyári fipronil-botrány következménye volt.

Így 2017 decemberére 54 forintra nőtt a tojás átlagára, mely még 2018 januárjában tovább emelkedett 55 forintra.

Aztán 2018. júliusra visszaálltak az árak egy normál szintre, és először -2018 áprilisa óta - 2020 novemberére emelkedett a tojás havi átlagára 44 forint fölé. Tojásbotrány tavaly nem volt, viszont madárinfluenza igen, ráadásul - mondanunk sem kell - a koronavírus-járvány is belezavart az élelmiszerárakba.

Elkerülhetetlen a további drágulás

Azt már most lehet sejteni, hogy még a jelenlegi tojásárak sem lesznek tarthatók húsvét után, drágulás következhet. Ennek fő oka jelenleg, hogy az elmúlt hónapokban óriásit nőttek a takarmányalapanyag-árak és a takarmányárak, és sajnos még további emelkedés várható - mondta el Dr. Molnár Györgyi, a Tojásszövetség mezőgazdasági titkára. A drágulás nem csak a tojásárakra fog hatni, hanem a hús- és tejtermékek drágulását is magával hozza.

A magyarországi állattenyésztést, hús- és tejfeldolgozást sem hagyták érintetlenül a koronavírus-járvány által egy év alatt okozott nehézségek. Emellett a húságazatot az afrikai sertéspestis és a baromfiinfluenza is sújtja. A takarmányok árának mostani, hónapok óta tartó emelkedése hatványozottan nehézségek elé állítja mind az állattartókat, mind a vágóhidakat, tejfeldolgozóüzemeket. Ez a trend nem csupán hazánkban várható, hanem nemzetközi kitekintésben is

- ismertette a hónap elején a Nemzeti Agárgazdasági Kamara. A takarmányok világszerte tapasztalható 30-50 százalékos drágulása miatt azt prognosztizálják, hogy a vágóállatok és állati termékek - mint a tej, vagy a tojás - drágulásával a megnövekedett költség a hús- és tejfeldolgozókra is áttevődik. Ez pedig Magyarországon is a hús-, és tejtermékek kiskereskedelmi fogyasztói árának fokozatos emelkedéséhez és tartósan magasabb szinten maradásához vezethet. A bolti, piaci tojás árak is nőni fognak tehát - ezt jósolja a Tojásszövetség is.

Húsvét előtt az akcióknak, és a nagy keresletnek hála egyébként kissé nyomottabb tojásárakkal is találkozhatunk, a héten pl. a Lidlben a 30 darabos tálcás tojás 930 forint volt akciósan (31 forint/darab), de a piacokon is kedvező árakkal lehet számolni. Tavaly a húsvétot (2020. április 12-13.) megelőző héten és a rákövetkezőn sem változott különösebben a piacon az átlagos tojásár a Piaci Árinformációs Rendszer (PÁIR) adatai szerint, sőt még egy forinttal csökkent is 38-ről 37 forintra. Míg a KSH szerint 2020 áprilisában átlagosan 43 forintot kellett fizetni a bolti tojásért.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Régen minden jobb volt?

Az áraknak már csak ilyen a természetük, hogy emelkednek évről évre. Ezzel nem is lenne gond, ha nem kevesebb pénzből kellene kigazdálkodni a rezsit, a lakhatást, vagy éppen az élelmiszerköltségeket. Elviekben egyébként az átlagbérek nagyobb ütemben emelkednek, mint az infláció, valamint a nyugdíjkorrekció, és az éves nyugdíjemelés lényege is az lenne, hogy kompenzálja ezt a korosztályt a fogyasztói árak emelkedéséért.

Ha pedig megvizsgáljuk, hogy egy (éves átlagban számolt) havi nettó keresetből, illetve nyugdíjból mennyi tojást lehetne venni - tehát gyakorlatilag átszámítjuk, mennyit ért az adott évben egy havi bér, öregségi nyugellátás összege tojásban, azt látjuk, hogy sem az aktív keresők, sem az idősek nem panaszkodhatnak:

Több tojást lehet venni ugyanis ma egy nyugdíjból, mint az elmúlt években. 2012-ben volt a mélypont a magas árak miatt, amikor a tojás átlagosan 42 forintba került, ekkor 2680 tojás lehetett venni egy havi nyugdíjból. Ehhez képest 2020-ban 43 forintos átlagos tojásár mellett már 822-vel többet, 3502-t. Az átlagkeresetek pedig ma még ennél is többet érnek (tojásban): 2012-ben 3088, 2020-ban már 5788 tojásra lett volna elég egy átlagos havibér. Ez 87,4 százalékos növekedés 8 év alatt.

Természetesen tudható, hogy 2012-ben a kiugróan magas tojásárak a "bűnösök", viszont ha el is felejtjük a grafikon megbicsaklását ezen az éven, akkor is látható, hogy nő a tojás-index, vagyis tojásra számítva egyre nő a nyugdíjak és bérek értéke. Valamint az is látszik, hogy ettől függetlenül nyílik az olló az aktív keresők és az idősek között: a nyugdíjból érők korántsem tapasztalnak akkora növekedés a tojásra költhető keretükben, mint az aktív keresők.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem