Kiderült az igazság: ennyi magyar termék van valójában az egyes boltok polcain

2021. március 20. 10:01

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) friss kutatása szerint a 10 legnagyobb forgalmat generáló élelmiszer-kiskereskedelmi lánc kínálatában a termékek 70,53 százaléka volt magyar. A hat évvel korábbi eredményekhez képest pozitív elmozdulást mértek a tejek, gyümölcsök és zöldségek, a méz és a tojás tekintetében. A leginkább a friss gyümölcsök, zöldségek esetében nőtt a magyar termékek aránya a boltok polcain, 11,51 százalékkal.

A Nébih kutatása rámutatott, hogy az elmúlt hat évben csökkent a magyar termékek aránya a legnagyobb élelmiszerláncoknál. A 10 vizsgált kereskedelmi láncból 9 esetében csökkenést tapasztaltak a 2014-es felmérések eredményeihez képest, csak az Aldi volt a kivétel: de itt is csak 0,85 százalékkal nőtt a magyar termékek aránya.

Leginkább a magasan feldolgozott termékek esetében nőtt az import termékek aránya: a joghurtok közt csak 19,41 százalék volt a magyar termék, a sonkáknak 38,26 százaléka származott Magyarországról, míg a sajtok esetében ez az arány 46,68 százalék. Jó hír, hogy a mézek esetében 97,18 százalék volt a magyar termékek aránya, és a csirkehús (93,85%), túró, kefir, tejföl kategória (89,39%), de akár a meggybefőtt, kukoricakonzerv (73,96%) is jól szerepeltek.

A Nébih csaknem 40 ezer terméket vizsgált az Aldi, Auchan, CBA, Coop, Lidl, Metro, Penny, Reál, SPAR, Tesco boltjaiban, 16 termékkategóriát vettek górcső alá, mindegyike élelmiszer. A jelentés részletesen itt olvasható.

Kiderült, hogy a vizsgált termékek közül a csomagolt sertéshús esetében az Aldi, Auchan, Lidl és SPAR kínálatában 100 százalék volt a magyar áru aránya! A csomagolt friss csirkehús esetében hasonlóképpen az Aldi, Auchan, Lidl, illetve a Penny, és Tesco győzedelmeskedtek (100%-kal). A magyar sonkák versenyét a Coop nyerte, a szalámik, szárazkolbászokét a SPAR, a virsli, párizsi kategóriát a Reál.

A tejek a Coop, Penny, SPAR, Tesco kínálatában 100 százalékban voltak hazaiak.

A tojásokat pedig a Lidl, Penny, Reál és Tesco esetében 100 százalékban magyar tyúkok tojták, a mézek közül pedig az összeset a polcon magyar méhek gyűjtötték az Aldi, CBA, Coop, Lidl, Penny, Reál, Tesco boltjaiban. A friss gyümölcsök, zöldségek legnagyobb arányban (87,26%) a Pennyben származtak Magyarországról, a lekvárok, dzsemek kategóriában pedig az Aldi győzedelmeskedett 100 százalékos ereménnyel.

Mennyire fontos a vásárlóknak a magyar termék?

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, a magyar vásárlók egyre környezettudatosabbak. Nem csak azért vásárolnak szívesebben magyar terméket, mert akkor nem több ezer kilóméterről érkezett "friss" gyümölcsöt esznek pl., hanem azért is, mert a fogyasztásuk így fenntarthatóbb, környezetbarátabb. A másik aspektus, ami miatt a magyar termék mellett döntenek, hogy így támogassák a gazdaságot, nem csak élelmiszerek, hanem más termékek esetében is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Egy tavaly év végi felmérés szerint a magyar vásárlók többsége még a pandémia idején is kiemelten fontosnak tartotta, hogy online vásárlásával segítse a magyar gazdaságot: a megkérdezettek több mint fele rendelt magyar terméket 2020 második felében legalább egyszer. A válaszadók többsége úgy vélte, hogy a magyar termékek vásárlásával támogathatják a gazdaságot ls 63 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy számára fontosabbá vált az elmúlt időszakban, hogy magyar terméket rendeljen.

Korábban egy másik, ehhez kapcsolódó kérdésben kértük a Pénzcentrum olvasóinak véleményét: mennyire tartják fontosnak, hogy magyar tulajdonú üzletben vásároljanak. Az eredmény azt mutatta, hogy a magyar vásárlók számára a minőség a legfontosabb (39%), de az alacsonyak árak (31%) is nagy súllyal esnek a latba. Ami meglepő eredmény a szavazásban, hogy mindössze 6 százalék számára fontos, hogy ne külföldi, hanem magyar tulajdonú legyen az üzlet, ahol vásárol, viszont 24 százalék kifejezetten kerüli az ilyen üzleteket. Vagyis a válaszadók negyede nem szívesen költi a pénzét ilyen boltokban!

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 2. szombat
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem