25 °C Budapest
Legyünk észnél a webshopokban: az emberek negyedét már átverték

Legyünk észnél a webshopokban: az emberek negyedét már átverték

2020. november 10. 15:31

Bár idehaza jól állunk netes biztonságban, még mindig sokak esnek áldozatául netes csalásoknak. A kiberbűnözők gyorsan követik az új technológiákat, megszólalásig hasonlóan lemásolják a bankunk felületét és ezzel rengeteg pénzt lophatnak tőlünk. A legfontosabb a vásárlói tudatosság, de a szabályozáson is szigorít az EU januártól.

Miután mára az internet lett a második életterünk, itt fizetünk számlákat, utalunk és vásárlunk, érdemes ismerni az online vásárlás szabályait, hogy valaki le ne csapolja a bankszámlájukat - nyitotta meg Darázs-Horváth Zsófia rendőr százados az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), Magyar Bankszövetség, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet és a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda közös sajtótájékoztatóját az Europol internetes csalásokkal szembeni akciójáról és kampányáról.

Kifejtette, hogy évről évre növekszik az online családok száma, ezért szükséges a hatóságok, bankok, kereskedő cégek és futárszolgálatok összefogásával az ilyen bűncselekmények visszaszorítása. Az ellopott banki adatokkal a csalók általában vagy pénzt emelnek le a számlánkról vagy a nevünkben vesznek gyors kiszállítással valamit, amit aztán továbbértékesítenek. Ez esetben felmerülhet a pénzmosás, de még a terrorfinanszírozás kockázata is.

Már két éve, még a vírushelyzet nélkül ötmillió fölötti értékben történtek hasonló átverések, tavaly pedig itthon 250-nél is több csalásról tudnak a hatóságok. Ezek keretében összesen 130 bankkártyaadat tűnt el, együttesen 41 és fél millió forint értékű összértékben loptak az emberektől. Ugyanakkor ebből 29,5 milliós értékben a hatóságoknak sikerült megakadályozni a folyamatot. Idén a pandémia miatt csupán pár napos akció során nem történt elfogás. A százados hangsúlyozta, hogy a folyamatban a rajtaütéseknél fontosabb a megelőzés, amelyben egyaránt fontos a lakosság tudatossága, illetve a hatóságok és a szektor tevékenysége.

Januártól szigorodik

Ennek kapcsán idézte fel Sütő Ágnes, a Bankszövetség kommunikációs főtitkárhelyettese, hogy januártól az egész EU-ban komolyabban kell venni az online fizetések biztonságát. Eddig ugyanis elég volt a kártyánk három adatát beütni, a kódját, a lejáratát és a hátsó CVC-kódot, esetleg a saját nevünket - csupa olyan adat, amely megszerezhető a legbanálisabb módokon. Például, ha ott hagyjuk a buszmegállóban, valaki olyanhoz kerül egy fotó a kártyánkról, akihez nem kéne, vagy valaki belép a nyitva hagyott laptopunkba, ahová elmentette nekünk a böngészőnk mindezeket.

Januártól emellett vagy egy SMS-kód, vagy egy előre megadott plusz adat, vagy okostelefonos alkalmazáson át ujjlenyomatos vagy arcfelismerős azonosítás is kelleni fog.

A főtitkárhelyettes megjegyezte, hogy sok banknál már használják ezeket, így sok ügyfélnek nem lesz plusz dolga, hiszen ahogyan fizet, az már most a szabályoknak megfelelően elég biztonságos. Másoknak viszont meg kell tanulnia használnia az új rendszereket, amit érdemes még decemberben megtenni. Hangsúlyozta: egyeztessük a telefonszámunkat a bankkal, nézzük meg, milyen alkalmazást tudunk használni - de ez utóbbit csak megbízható forrásból, a bankunktól kapott információ alapján töltsük le. Ha gond van az azonosítással, akkor ugyanis a fizetések nem fognak átmenni. A szigorítás az Európán kívüli webshopokat egyelőre nem érinti.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Jól állunk, de lehetne jobb is

Pozitívumként elhangzott: tavaly egymillió tranzakcióból mindössze 33 volt csalással érintett. Ráadásul az ilyen károk 93%-át a bankszektor fedezi, a jegybank szabályozása alapján csupán 3%-ban a kifejezetten gondatlan fogyasztókat terheli a veszteség. Mindent összevetve itthon évről-évre jobb helyeken végzünk az internetes fizetés biztonsága terén.

Ezzel együtt sem árt odafigyelni, pláne, hogy ebben az időszakban az egyébként is a pandémia miatt megugró netes vásárlások tovább erősödnek. Fontos kiemelni, hogy a kiberbűnözők általában jól alkalmazkodnak az új technológiákhoz - hangsúlyozta Bor Olivér, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet szóvivője. Emellett gyakran tudnak hamis biztonságérzetet adni - például úgy, hogy nagyon nehezen megkülönböztethető módon lemásolják a bankunk, vagy egy-egy népszerű webshop felületét.

A netes vásárlók 25%-a vált már valamilyen csalás áldozatává.

- osztotta meg a megdöbbentő statisztikát a szóvivő. Hozzátette, hogy a bankkártya-csalás a legjövedelmezőbb formája a kiberbűnözésnek. A többség pénzt, adatokat próbál lopni, vagy mindkettőt. Gyakran beugratós címekkel és valószínűtlenül magas kedvezményekkel próbálnak ránk sózni átverős termékeket. Gondolkodjunk, mielőtt kattintunk - summázta a szakember.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22