14 °C Budapest
Nyitnak a karácsonyi vásárok: idén is 1000 lesz egy sima lángos, 2000 egy pálinka?

Nyitnak a karácsonyi vásárok: idén is 1000 lesz egy sima lángos, 2000 egy pálinka?

2019. november 1. 13:01

Habár az időjárás még ellenáll, mindenki tudja, hogy nyakunkon a tél, az ünnepek és a karácsonyi vásárok. Egészen pontosan egy hét múlva nyit például Közép-Európa egyik leghíresebb téli forgataga, a magyraországi vásárok "ősanyja" a Vörösmarty téren. Összeszedtünk minden lényeges tudnivalót a fővárosi, vidéki és a híres osztrák karácsonyi vásárról is.

Szinte hihetetlen, múlt héten még nyárias idő volt, ám pontosan egy hét múlva, november 8-án nyit a Vörösmarty téri Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár. Budapest egyik népszerűbb téli programja idén 21. alkalommal várja az érdeklődőket és kézműves termékekkel, ételekkel, kulturális- és gyerekprogramokkal, kézműves foglalkozásokkal, koncertekkel.

A vásár évente 800 ezer turistát vonz, a magyarok körében is híres, méghozzá borsos árairól. Tavaly 900 forint alatt nem kaptunk forralt bort, a sima vörösbornak pedig 800 forint volt decije. Egy kávéért minimum 450 forintot kellett fizetnünk, ám ha "ünnepi hangulattal" kértük, azaz írkávét, az már 1600 forint volt. A teáért 700, egy korsó sörért 1000, a pálinkáért, 1000 és 2000 forint között kellet fizetnünk. 

Egy sima lángos 1000 forintba került, a sajtos-tejfölös 1500, ha viszont húsos raguval fogyasztottuk, akkor 2500 forintot kértek érte. A kolbászos lepény vagy tócsni mustárral és lila hagymával szintén 2500 forintba került. A kürtős kalács minden íze 1500 forint volt. Az idei árakról egyelőre nincsenek még információink

Sok magyar bár sokallja az árakat egy-egy budapesti karácsonyi vásáron, úgy látszik, a külföldi turistákat ez egy cseppet sem érdekli. A Pénzcentrum riportere által megszólaltatott külföldiek közül például volt olyan, aki tisztában sem volt a forint-euró árfolyammal, egyszerűen csak mindent megvesz, ami megtetszik neki. Sikerült beszélnünk olyan Egyesült Királyságból érkező turistákkal is, akik elmondták, a budapesti árak tapasztalataik szerint hol olcsóbbak, hol pedig ugyanolyanok, mint lakóhelyükön. Ezzel szemben viszont a nálunk található áruk minősége szerintük valamivel magasabb, mint a szigetországban.

Karácsonyi vásárok Budapest szerte

A vásár-rajongóknak 2019-ben pedig még több szórakozási lehetőséggel készül a főváros, ugyanis a Vörösmarty tér mellett már a Deák téren és a Fővám téren is élvezhetik a karácsonyi vásárok pezsgő hangulatát november 8-ától egészen január 1-jéig.

A Bazilikánál 2019. november 22. és 2020. január 1. között csodálhatjuk meg a korcsolyapályáról a fényfestést és az ízeket, a Jókai téren és Óbudán 2019. november 29 -és december 23. között, de november végétől karácsonyig szinte az összes magyarországi nagyvárosban lesz ünnepi készülődés Soprontól Debrecenig.

Aki pedig hajlandó még utazni is a hangulat kedvéért, annak Bécs a megfelelő helyszín: csaknem húsz adventi vásár és karácsonyi falu nyitja meg kapuit a napokban az osztrák fővárosban. A híres Christkindlmarkt november 15 és december 26. között várja az érdeklődőket.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 23. péntek
Béla
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?