Taroltak a villányi borok a bordói teszten (x)

Taroltak a villányi borok a bordói teszten (x)

Pénzcentrum
2018. november 12. 16:10

A magyar csúcsborok mellett az öt Premier Cru Château is bemutatkozik a Bordói Novemberen

Hatvan hazai kiállító közel 150 bora várja november 17-én a bordeaux-i szőlőfajták borainak szerelmeseit a Winelovers Bordói November Nagykóstolóján. Az eseményt hagyományosan megelőző teszten az is kiderült, melyik hazai pincészetek standjainál érdemes mindenképpen kóstolni. A Nagykóstoló exkluzív borsorára - Bordeaux TOP5 Château - befizetve az érdeklődők pedig arról győződhetnek meg, hol tartanak a magyar bordói házasítások a világ etalonjának számító bordeaux-i borokhoz képest.

Magyarországon összesen 6000 hektáron termelik a három kulcsfontosságú fajtát, a cabernet sauvignont, cabernet franc-t és a merlot-t. Ez a teljes kékszőlővel beültetett terület több mint egyharmada, ami jól mutatja a fajták jelentőségét és népszerűségét mind termelői, mind fogyasztói oldalon. Ennek megfelelően a Winelovers Bordói November Nagykóstolóján  összesen 10 hazai borvidék mutatja be bordói típusú borait a budapesti Corinthia Hotelben, ahová a szervezők a korábbi évekhez hasonlóan idén is 1000-nél több főt várnak.

Fotó: Lontai Dóra


A nyolcórás rendezvény a sétáló kóstolón kívül további izgalmas programokat kínál. A Borkollégium három ingyenes pop-up school előadásán borászok és borszakértők adnak borkóstolóval egybekötött betekintést egy-egy témába: a sokak által csak "Monsieur Cabernet Franc"-ként tisztelt villányi borász, Malatinszky Csaba például személyesen mutatja be a Maghari 2015-ös cabernet franc-ját, amelyet egy saját maga által kifejlesztett és francia innovációs díjjal elismert eljárással készít.

"Azt tapasztaljuk, hogy a borkedvelők kifejezetten igénylik az adott borstílussal kapcsolatos edukációt, ezért minden évben nagy hangsúlyt fektetünk az ingyenes és kötetlen pop-up kurzusok, illetve a komolyabb mesterkurzusok szervezésére is. Ilyenkor ráadásul a Winelovers Bortesztek legjobbjai is jelen vannak a kóstolón, így akár személyesen a borásztól is kérdezhetnek vendégeink" - foglalta össze Ferenczi Csilla, a Winelovers rendezvények főszervezője.

Hazai csúcsborok és egy exkluzív bordeaux-i borsor

A Bordói November Nagykóstoló vendégei a kiállítótérben kínált borokon kívül a Csúcsbor Teremben - külön térítés ellenében - exkluzív körülmények között ismerkedhetnek meg a hazai kínálat csúcsán lévő tételekkel, valamint megkóstolhatnak egy bordeaux-i borsort is. Az öt tételből álló sor az 1855-ös bordeaux-i klasszifikáció során a legmagasabb, premier cru besorolást kapott öt chateau 1-1 borát tartalmazza. Ezek a borászatok stabilan a legmagasabb minőséget nyújtják, boraik a világ legkeresettebbjei közé tartoznak, hazánkban azonban nehezen elérhetőek, ezért is különleges és egyedülálló ez a mostani alkalom.

Fotó: Lontai Dóra

Tesztgyőztes fajtaborok és házasítások


A Winelovers Bortesztek  mindenkor a Winelovers nagykóstolók tematikájával összhangban keresik az ország legkiválóbb borait. A négyfős független szakértői zsűri idén 60 tétel közül, vakkóstolással választotta ki az év legjobb bordói házasításait, illetve a bordeaux-i fajtákból készült fajtaborait.

Zsűritagok:

  • Bálint László - nemzetközi borakadémikus (DipWSET), a FurmintUSA alapítója, a Borkollégium oktatója
  • Dr. Bérczes Rita - nemzetközi borakadémikus (DipWSET), A The Winery Project Igazgatója 
  • Kielmayer Kristian - nemzetközi borakadémikus (DipWSET), borszakértő, a Borkollégium oktatója
  • Kollár Mariann - nemzetközi borakadémikus (DipWSET), a londoni Theatre of Wine bortanácsadója

 

A Borkollégiumban zajló bírálaton a tételeket a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége (Les Grands Concours Internationaux De Vins Et Spiritueux) által ajánlott és az UIOE (Union Internationale des Œnologues), valamint az OIV (Organisation Internationale de la vigne et du vin) által kialakított 100 pontos, pozitív bírálati lap alapján értékelték.
A teszt után Dr. Bérczes Rita foglalta össze a tapasztalatait: "Öröm látni, hogy a hazai bordói típusú boroknál a minőség már nem kérdés, így a megfelelő hordóhasználat, illetve harmónia keresésére koncentrálhatnak a borászok. És az is jól látszik, hogy ebben a termelők igyekeznek illeszkedni a nemzetközi trendekhez."

Top 10 bordeaux-i fajtabor


1. Bock Pince - Cabernet Sauvignon Selection 2013 (cabernet sauvignon)
2. Sümegi Ákos - Cabernet 2015 (cabernet franc)
3. Heumann Pincészet - Trinitás Villányi Franc 2015 (cabernet franc)
4. Schieber Pincészet - Patina Cabernet Franc 2016 (cabernet franc)
5. Iváncsics Zoltán - Soproni Merlot 2015 (merlot)
6. Csányi Pincészet - Kővilla Cabernet Sauvignon Válogatás 2015 (cabernet sauvignon)
7. Takler Borbirtok - Szenta-hegyi Cabernet Franc 2016 (cabernet franc)
8. Schieber Pincészet - Patina Cabernet Sauvignon 2013 (cabernet sauvignon)
9. Maul Zsolt - ZS Cabernet 2015 (cabernet sauvignon)
10. Bodri Pincészet - Gurovica Merlot 2013 (merlot)

Fotó: Benkő M. Fanni


Top 10 bordói házasítás 2018


1. Bock Pince - Bock Cuvée 2012
2. Bock Pince - Capella 2007
3. Vesztergombi Pince - Csaba Cuvée 2015
4. Csányi Pincészet - Elegence Cuvée 2012
5. Pannonhalmi Apátsági Pincészet - Infusio 2016
6. Tiffán's - Grande Selection 2015
7. Heumann Pincészet - Lagona 2015
8. Günzer Családi Birtok - Ördögárok 2009
9. Vylyan Duennium 2011
10. Tiffán's - Grande Selection 2011

Fotó: Benkő M. Fanni


További információ: 
winelovers.hu

 

(x)

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 19. szerda
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?