3 megdöbbentő ábra a magyarok húsvéti szokásairól

3 megdöbbentő ábra a magyarok húsvéti szokásairól

2017. április 17. 13:10

Gondoltad volna, hogy egy ünnep mekkora mértékben befolyásolja a fogyasztásunkat bizonyos termékek esetén? Összegyűjtöttünk néhány adatot és grafikont a témáról.

Az ünnepnapok nagyban befolyásolják a lakosság fogyasztását, húsvét környékén például sokkal több sonkát és tojást vásárolunk, de a csokoládépiacot is nagyban befolyásolja. Ezek az élelmiszerek iránt, a rájuk fordított összeg nagysága pedig jóval meghaladja egy átlagos hónap kiadását. A húsvét nem egy meghatározott napra, sőt nem is egy adott hónapra esik (2015-ben a húsvétot áprilisban, 2016-ban pedig márciusban ünnepeltük, idén ismét április közepén).

Tavaly az élelmiszerek közül sonkára, szalámira 2016-ban a húsvét közeledtével, márciusban adta ki a legtöbbet a lakosság, fejenként 1209 forintot. Az összeg mintegy harmadával (33,9 százalékkal) haladta meg a 2016. évi átlagos havi értéket. Az alábbi grafikonon az látszik, hogy mennyi volt tavaly a sonkára, tojásra és csokoládéra fordított egy főre jutó havi kiadás.

Forrás: KSH

Az ünnep az általá, hogy befolyásolja a keresletet, az árakra is nagy hatással van. És mivel a sonka az egyik legkeresettebb termék húsvétkor, ez általában az árán is meglátszik. Az alábbi grafikonon az látható, hogy melyik évben átlagosan milyen kilóáron lehetett sonkát vásárolni a húsvéti időszakban.

A csokoládé piacát is nagyban befolyásolja a húsvét. Kimondottan erre az ünnepre gyártanak nyúl, tojás, csibe, kacsa, bárány formájú és csomagolású csokoládékat. Ráadásul tematikus édességcsomagokat is összeállítanak a gyártók erre az időszakra. A legnépszerűbb a csokinyuszi (41%), és szorosan követi a csokitojás (39%).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?