15 °C Budapest
3 megdöbbentő ábra a magyarok húsvéti szokásairól

3 megdöbbentő ábra a magyarok húsvéti szokásairól

2017. április 17. 13:10

Gondoltad volna, hogy egy ünnep mekkora mértékben befolyásolja a fogyasztásunkat bizonyos termékek esetén? Összegyűjtöttünk néhány adatot és grafikont a témáról.

Az ünnepnapok nagyban befolyásolják a lakosság fogyasztását, húsvét környékén például sokkal több sonkát és tojást vásárolunk, de a csokoládépiacot is nagyban befolyásolja. Ezek az élelmiszerek iránt, a rájuk fordított összeg nagysága pedig jóval meghaladja egy átlagos hónap kiadását. A húsvét nem egy meghatározott napra, sőt nem is egy adott hónapra esik (2015-ben a húsvétot áprilisban, 2016-ban pedig márciusban ünnepeltük, idén ismét április közepén).

Tavaly az élelmiszerek közül sonkára, szalámira 2016-ban a húsvét közeledtével, márciusban adta ki a legtöbbet a lakosság, fejenként 1209 forintot. Az összeg mintegy harmadával (33,9 százalékkal) haladta meg a 2016. évi átlagos havi értéket. Az alábbi grafikonon az látszik, hogy mennyi volt tavaly a sonkára, tojásra és csokoládéra fordított egy főre jutó havi kiadás.

Forrás: KSH

Az ünnep az általá, hogy befolyásolja a keresletet, az árakra is nagy hatással van. És mivel a sonka az egyik legkeresettebb termék húsvétkor, ez általában az árán is meglátszik. Az alábbi grafikonon az látható, hogy melyik évben átlagosan milyen kilóáron lehetett sonkát vásárolni a húsvéti időszakban.

A csokoládé piacát is nagyban befolyásolja a húsvét. Kimondottan erre az ünnepre gyártanak nyúl, tojás, csibe, kacsa, bárány formájú és csomagolású csokoládékat. Ráadásul tematikus édességcsomagokat is összeállítanak a gyártók erre az időszakra. A legnépszerűbb a csokinyuszi (41%), és szorosan követi a csokitojás (39%).

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?