Kínai kütyüt vennél karácsonyra? Vigyázz, simán elkobozhatják

Kínai kütyüt vennél karácsonyra? Vigyázz, simán elkobozhatják

2016. november 27. 10:04

Kampányt indított a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), hogy felhívja a fogyasztók figyelmét a zavarkeltő, tiltott elektronikus eszközök terjedésére - írja az Inforádió.

A cél:

  • erősíteni a tudatos vásárlói magatartást,
  • tájékoztatást nyújtani az elektronikus berendezések biztonságos, zavarmentes használatához.

A november 23-tól látható hirdetések célja, hogy a vásárlókat körültekintésre sarkallja elektronikus eszközök beszerzésekor.

Ha ugyanis nincs rajtuk a CE megfelelőségi jelzés, a többi uniós országhoz hasonlóan Magyarországon is tilos.

Ezek az eszközök leggyakrabban az USA-bóül és Kínából érkeznek hozzánk, és sajnos megzavarhatják a hálózatokat, illetve otthon használatos elektronikai eszközeink működését. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy az USA-ból és Kanadából érkező okostelefonok itthon szinte biztosan nem működnek megfelelően az LTE (köznyelvben 4G) hálózatokon, a DECT 6.0 rendszerű vezeték nélküli telefonok (dettó amerikai modellek) pedig zavart okozhatnak más háztartási berendezések működésében.

November elején a budapesti Gilice téren felállított, 5,6 GHz-es frekvenciasávot használó meteorológiai radar működését zavarta meg egy berendezés. És ha azt hinnénk, hogy ilyenkor az van, hogy várnak, míg a zavar elmúlik (kikapcsolják a készüléket), hát nem: az NMHH munkatársai kiszálltak a helyszínre, felderítették a zavar forrását és elhárították. Ebben az esetben egyébként nem egy külföldi kütyü okozta a zavart, hanem egy legális eszköz nem megfelelő beállítása. 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az NMHH azt tanácsolja, a karácsonyi ajándékvásárlások előtt ellenőrizzük, hogy az elektronikus és rádiófrekvenciát kibocsátó eszközökön szerepel-e a CE-jelölés, esetleg szerepelnek-e a tiltott készülékek listáján. Az NMHH honlapján listázza a korábban hazai forgalmazásban lévő, de az előírásoknak nem megfelelő eszközöket - 2008-ig visszamenőleg. Tavaly hat FM-transmittert, három mobil-, és két analóg telefont, valamint három LED-fényforrást tettek fel rá.

  • A wifi-eszközökön figyelni kell az ország beállítására - az amerikai beállítású wifi zavarhatja a közelben lévő rádiófrekvenciás eszközöket.
  • A már meglévő otthoni elektronikai eszközökön is érdemes ellenőrizni a CE-jelzést.
  • A mobilról irányítható fényerő-szabályozós LED-izzók, a wifis biztonsági kamerák, a szabályozható konnektorok is zavart okozhatnak, ha nincs CE-tanúsítványuk.
  • Ne dőljünk be a hamis vagy nem európai, a CE-jelzésre hasonlító logóknak. 

Az NMHH munkatársai éves felügyeleti tervek alapján végzik az elektronikai berendezések kereskedelmi ellenőrzését, idén november elejéig 101 vizsgálat során 14 eszköz bukott meg (tavaly 120 vizsgálaton 17). A hazai áruházak polcain is előfordultak vezeték nélküli csengők, távirányítós játékautók, vezeték nélküli fejhallgatók, routerek is, amelyeket a hatóság törvényileg köteles elkobozni, de a legtöbb gondot a külföldről rendelt vagy magánimportként behozott berendezések okozzák. Az NMHH tavaly összesen 1267, az előírásoknak nem megfelelő berendezés működését szüntette meg.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22