17 °C Budapest
Kínai kütyüt vennél karácsonyra? Vigyázz, simán elkobozhatják

Kínai kütyüt vennél karácsonyra? Vigyázz, simán elkobozhatják

2016. november 27. 10:04

Kampányt indított a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), hogy felhívja a fogyasztók figyelmét a zavarkeltő, tiltott elektronikus eszközök terjedésére - írja az Inforádió.

A cél:

  • erősíteni a tudatos vásárlói magatartást,
  • tájékoztatást nyújtani az elektronikus berendezések biztonságos, zavarmentes használatához.

A november 23-tól látható hirdetések célja, hogy a vásárlókat körültekintésre sarkallja elektronikus eszközök beszerzésekor.

Ha ugyanis nincs rajtuk a CE megfelelőségi jelzés, a többi uniós országhoz hasonlóan Magyarországon is tilos.

Ezek az eszközök leggyakrabban az USA-bóül és Kínából érkeznek hozzánk, és sajnos megzavarhatják a hálózatokat, illetve otthon használatos elektronikai eszközeink működését. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy az USA-ból és Kanadából érkező okostelefonok itthon szinte biztosan nem működnek megfelelően az LTE (köznyelvben 4G) hálózatokon, a DECT 6.0 rendszerű vezeték nélküli telefonok (dettó amerikai modellek) pedig zavart okozhatnak más háztartási berendezések működésében.

November elején a budapesti Gilice téren felállított, 5,6 GHz-es frekvenciasávot használó meteorológiai radar működését zavarta meg egy berendezés. És ha azt hinnénk, hogy ilyenkor az van, hogy várnak, míg a zavar elmúlik (kikapcsolják a készüléket), hát nem: az NMHH munkatársai kiszálltak a helyszínre, felderítették a zavar forrását és elhárították. Ebben az esetben egyébként nem egy külföldi kütyü okozta a zavart, hanem egy legális eszköz nem megfelelő beállítása. 

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az NMHH azt tanácsolja, a karácsonyi ajándékvásárlások előtt ellenőrizzük, hogy az elektronikus és rádiófrekvenciát kibocsátó eszközökön szerepel-e a CE-jelölés, esetleg szerepelnek-e a tiltott készülékek listáján. Az NMHH honlapján listázza a korábban hazai forgalmazásban lévő, de az előírásoknak nem megfelelő eszközöket - 2008-ig visszamenőleg. Tavaly hat FM-transmittert, három mobil-, és két analóg telefont, valamint három LED-fényforrást tettek fel rá.

  • A wifi-eszközökön figyelni kell az ország beállítására - az amerikai beállítású wifi zavarhatja a közelben lévő rádiófrekvenciás eszközöket.
  • A már meglévő otthoni elektronikai eszközökön is érdemes ellenőrizni a CE-jelzést.
  • A mobilról irányítható fényerő-szabályozós LED-izzók, a wifis biztonsági kamerák, a szabályozható konnektorok is zavart okozhatnak, ha nincs CE-tanúsítványuk.
  • Ne dőljünk be a hamis vagy nem európai, a CE-jelzésre hasonlító logóknak. 

Az NMHH munkatársai éves felügyeleti tervek alapján végzik az elektronikai berendezések kereskedelmi ellenőrzését, idén november elejéig 101 vizsgálat során 14 eszköz bukott meg (tavaly 120 vizsgálaton 17). A hazai áruházak polcain is előfordultak vezeték nélküli csengők, távirányítós játékautók, vezeték nélküli fejhallgatók, routerek is, amelyeket a hatóság törvényileg köteles elkobozni, de a legtöbb gondot a külföldről rendelt vagy magánimportként behozott berendezések okozzák. Az NMHH tavaly összesen 1267, az előírásoknak nem megfelelő berendezés működését szüntette meg.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?