7 °C Budapest

Így hűtheted a lakásod klíma nélkül és szinte ingyen

2016. július 8. 17:30

Az előrejelzések szerint a következő napokban fokozatosan melegszik az idő, a jövő hét elején pedig 30-35 fokig emelkedik a hőmérséklet. Ezt a kánikulát légkondi nélkül szinte bárhol nehéz elviselni, de más módja is van a forróság elleni védekezésnek. Megnéztük, hogy milyen hatékony, mégis megfizethető megoldásokat javasolnak a szakemberek.

Klíma nélkül nehéz ilyenkor elviselni a 30 fok feletti hőmérsékletet, de vannak megoldások, amelyekkel hasonló eredményt érhetünk el, ráadásul sokkal olcsóbban. Ezek egy részének felszerelése szaktudást igényel - mint például a barkácsboltokban vásárolható redőnyök vagy árnyékolók -, de vannak olyan gyors megoldások is, amelyeket segítség nélkül elhelyezhetsz a lakásban. Érdemes szétnézni vásárlás előtt, és átgondolni, hogy pontosan mire van szükséged.

Nem mindegy, milyen függönyt veszel

A mesterséges hűtés a meleg nyári napokon több energiát fogyaszt el, mint a téli fűtés, nem véletlen, hogy a nagyvárosok áramfogyasztása megugrik a kánikulában.

Az egyik legegyszerűbb és legolcsóbb hűtési módszer az úgynevezett black out függöny, vagyis a tökéletesen fényvisszaverő sötétítő függöny használata.

Ezek egyáltalán nem engednek át fényt és hőszigetelő hatásuk is van, így a napfény nem tudja átmelegíteni a lakást. Fontos előnyük még, hogy dekorációs szerepet is be tudnak tölteni.

Ha roló, akkor erre figyelj

A redőnyök is szívesen a használt megoldások közé tartoznak a kánikula elleni védekezésben, és bár hatékonyságban az élen járnak, költségesek és szakember segítsége nélkül nehéz felszerelni.

Nagyon népszerűek az utóbbi években a textil- és bambuszrolók, amelyek több méretben, színben és stílusban elérhetőek

- tudta meg a Pénzcentrum a KIKA-tól. Ezek csak néhányezer forintba kerülnek, és egy pillanata alatt felszerelhetőek. Érdemes világos színűt választani, ami visszaveri a fényt, és a forróbb napokon már kora reggel árnyékolni.

A jó ventillátor hűt és párásít is

A legtöbb áruházban kisebb asztali és nagyobb teljesítményű álló ventillátorokból is több fajtát találunk. Kapható még párásítóval ellátott ventillátor, ami kicsit drágább, de a párásítás a hőérzetetünket is javítja. A sötétítés mellett egyre népszerűbbek a mobil klímák, amelyek üzembe helyezéséhez szintén nincs szükség szakemberre, ezt bárki otthon maga is megteheti. Ezek már nem csak a levegőt keverik, hanem hűtik is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Árnyékolás kell, főleg tetőtérben

Nyáron az épületek különböző felületei és azon belül különösen az üvegfelületek sokkal melegebbek. Az üveg által elnyelt és a közvetlen napsugárzásból adódó hő "elnyelődik" az emberi testben, ezért érezzük azt, hogy melegünk van. A kültéri árnyékolás különösen fontos a tetőtéri szobákban, otthonokban, ahol a tetősík miatt a legnagyobb felületet éri a napfény, és megfelelő védelem nélkül könnyen 30 fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála.

Hazánkban az évi 8760 órából körülbelül 1200 órában a túlzott felmelegedés ellen kell védekezni és ez az időtartam a klímaváltozás miatt folyamatosan emelkedik

- mondta Kárpáti Marianna, a VELUX Magyarország marketingvezetője, aki szerint hatékonyság szempontjából még mindig fontos, hogy az épületen kívül kezdjük a hő elleni védekezést. Rengetegféle árnyékolót lehet azonban venni, a javasolt típust meghatározza:

  • a helyiség jellege;
  • a helyiség tájolása;
  • a környezet beépítettsége;
  • naponta az adott szobában töltött idő mennyisége.

A kánikulával jönnek az akciók is

Bőven tud miből válogatni az, aki a hétvégi forróságban szánja rá magát arra, hogy keressen valami hűsítő megoldást. Nemcsak a választék széles: a különböző kedvezményeknek köszönhetően jó áron lehet most hozzájutni ezekhez az eszközökhöz. A KIKA például egész hétvégén jelentős kedvezményeket kínál árnyékolás kategóriájú termékeire, akár 50 százalék is járhat a sötétítőfüggönyökre és a rolókra. Minden más termék is 12 százalék kedvezménnyel vásárolható a bútorlánc áruházaiban. A VELUX pedig árnyékolócsomagjaira állandó 10 százalék kedvezményt biztosít, amelyek közül a legnépszerűbb a külső hővédő roló és a fényzáró roló kombinációja.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem