11 °C Budapest

Így hűtheted a lakásod klíma nélkül és szinte ingyen

2016. július 8. 17:30

Az előrejelzések szerint a következő napokban fokozatosan melegszik az idő, a jövő hét elején pedig 30-35 fokig emelkedik a hőmérséklet. Ezt a kánikulát légkondi nélkül szinte bárhol nehéz elviselni, de más módja is van a forróság elleni védekezésnek. Megnéztük, hogy milyen hatékony, mégis megfizethető megoldásokat javasolnak a szakemberek.

Klíma nélkül nehéz ilyenkor elviselni a 30 fok feletti hőmérsékletet, de vannak megoldások, amelyekkel hasonló eredményt érhetünk el, ráadásul sokkal olcsóbban. Ezek egy részének felszerelése szaktudást igényel - mint például a barkácsboltokban vásárolható redőnyök vagy árnyékolók -, de vannak olyan gyors megoldások is, amelyeket segítség nélkül elhelyezhetsz a lakásban. Érdemes szétnézni vásárlás előtt, és átgondolni, hogy pontosan mire van szükséged.

Nem mindegy, milyen függönyt veszel

A mesterséges hűtés a meleg nyári napokon több energiát fogyaszt el, mint a téli fűtés, nem véletlen, hogy a nagyvárosok áramfogyasztása megugrik a kánikulában.

Az egyik legegyszerűbb és legolcsóbb hűtési módszer az úgynevezett black out függöny, vagyis a tökéletesen fényvisszaverő sötétítő függöny használata.

Ezek egyáltalán nem engednek át fényt és hőszigetelő hatásuk is van, így a napfény nem tudja átmelegíteni a lakást. Fontos előnyük még, hogy dekorációs szerepet is be tudnak tölteni.

Ha roló, akkor erre figyelj

A redőnyök is szívesen a használt megoldások közé tartoznak a kánikula elleni védekezésben, és bár hatékonyságban az élen járnak, költségesek és szakember segítsége nélkül nehéz felszerelni.

Nagyon népszerűek az utóbbi években a textil- és bambuszrolók, amelyek több méretben, színben és stílusban elérhetőek

- tudta meg a Pénzcentrum a KIKA-tól. Ezek csak néhányezer forintba kerülnek, és egy pillanata alatt felszerelhetőek. Érdemes világos színűt választani, ami visszaveri a fényt, és a forróbb napokon már kora reggel árnyékolni.

A jó ventillátor hűt és párásít is

A legtöbb áruházban kisebb asztali és nagyobb teljesítményű álló ventillátorokból is több fajtát találunk. Kapható még párásítóval ellátott ventillátor, ami kicsit drágább, de a párásítás a hőérzetetünket is javítja. A sötétítés mellett egyre népszerűbbek a mobil klímák, amelyek üzembe helyezéséhez szintén nincs szükség szakemberre, ezt bárki otthon maga is megteheti. Ezek már nem csak a levegőt keverik, hanem hűtik is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Árnyékolás kell, főleg tetőtérben

Nyáron az épületek különböző felületei és azon belül különösen az üvegfelületek sokkal melegebbek. Az üveg által elnyelt és a közvetlen napsugárzásból adódó hő "elnyelődik" az emberi testben, ezért érezzük azt, hogy melegünk van. A kültéri árnyékolás különösen fontos a tetőtéri szobákban, otthonokban, ahol a tetősík miatt a legnagyobb felületet éri a napfény, és megfelelő védelem nélkül könnyen 30 fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála.

Hazánkban az évi 8760 órából körülbelül 1200 órában a túlzott felmelegedés ellen kell védekezni és ez az időtartam a klímaváltozás miatt folyamatosan emelkedik

- mondta Kárpáti Marianna, a VELUX Magyarország marketingvezetője, aki szerint hatékonyság szempontjából még mindig fontos, hogy az épületen kívül kezdjük a hő elleni védekezést. Rengetegféle árnyékolót lehet azonban venni, a javasolt típust meghatározza:

  • a helyiség jellege;
  • a helyiség tájolása;
  • a környezet beépítettsége;
  • naponta az adott szobában töltött idő mennyisége.

A kánikulával jönnek az akciók is

Bőven tud miből válogatni az, aki a hétvégi forróságban szánja rá magát arra, hogy keressen valami hűsítő megoldást. Nemcsak a választék széles: a különböző kedvezményeknek köszönhetően jó áron lehet most hozzájutni ezekhez az eszközökhöz. A KIKA például egész hétvégén jelentős kedvezményeket kínál árnyékolás kategóriájú termékeire, akár 50 százalék is járhat a sötétítőfüggönyökre és a rolókra. Minden más termék is 12 százalék kedvezménnyel vásárolható a bútorlánc áruházaiban. A VELUX pedig árnyékolócsomagjaira állandó 10 százalék kedvezményt biztosít, amelyek közül a legnépszerűbb a külső hővédő roló és a fényzáró roló kombinációja.

NEKED AJÁNLJUK
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 20. hétfő
Klaudia
12. hét
Március 20.
A verebek világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?