21 °C Budapest
Mellékesre hajtasz? Óvatosan, százezres is lehet a bírság

Mellékesre hajtasz? Óvatosan, százezres is lehet a bírság

2016. március 9. 11:30

Közeledik a jó idő, ilyenkor pedig egyre több árussal találkozhatunk az utcákon vagy épp az aluljárókban. A fővárosban a legtöbben talán használt könyveket próbálnak eladni, ezért most annak jártunk utána, hogy ehhez milyen engedélyekre van szükség, és azt is megnéztük mekkora bírságot kaphat, aki jogtalanul árusít.


A jó idő beköszöntével rengeteg utcai árusba botlik az, aki a főváros utcáin jár kel. Sokan a használt könyvek eladásával próbálkoznak, aminek darabjáért általában pár száz forintot kérnek el, de persze egyáltalán nem mindegy, hogy milyen könyvről van szó. Bár azt gondolhatjuk, hogy ez nem szabályos, pedig

a könyvek közterületen való értékesítését a jogszabály lehetővé teszi.

Mennyit lehet ezzel keresni?

A használt könyvek felvásárlási ára több mindentől függ, leginkább persze a könyvek állapotától, de az is nagyon fontos, hogy mikori kiadásról van szó. A 15 évnél régebbi darabokat már szinte semmilyen antikváriumba nem veszik be. De a fiatalabb és jobb állapotban lévő könyvek olyan 100 - 300 forintért szerezhetőek be a tulajdonostól. Ha ezeket sikerül kicsit drágábban eladni, akkor egy-egy könyv értékesítésével pár száz forintot tehetünk zsebre.

Mi kell hozzá?

Ha mi is szeretnék túladni használt könyveinken, és erre éppen a közelünkben lévő forgalmas utcát találjuk a legalkalmasabbnak, akkor az árusítás helyszíne szerinti illetékes kereskedelmi hatóságot kell először felkeresnünk.

Az utcán, illetve az aluljáróban történő könyvértékesítés a kereskedelemről szóló törvény, illetve a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló Korm. rendeletben foglaltak alapján végezhető, mozgóbolt és mozgóárusítási működési engedély birtokában

- válaszolta megkeresésünkre Szivák Bernadett, Budapest Főváros Kormányhivatalának sajtófőnöke.

Akitől azt is megtudtuk, hogy Budapest esetében a fővárosi kerületi önkormányzat jegyzője, a Fővárosi Önkormányzat által közvetlenül igazgatott területeknél pedig a fővárosi főjegyző állítja ki ezt az engedélyt.

A mozgóárusításnál az is fontos szabály, hogy valahol fel legyen tüntetve a vállalkozásunk neve és címe. Továbbá csak olyan termékeket árusíthatunk, ami a működési engedélyünkben is szerepel. Működési engedély nélkül persze nem kezdhetünk árusításba.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hogyan zajlik az ellenőrzés?

Budapesten belül minden kerületi jegyző külön kereskedelmi hatóságként végzi az utcai árusok ellenőrzését. Ha pedig valaki engedély nélkül árusít, akkor a jegyző az észlelt hiányosságoknak a megszüntetéséig, de legfeljebb 90 napra bezárhatja az "üzletet."

A közterületek használatának jogszerűségét járőrszolgálat keretében, illetve célzottan ellenőrizzük. Ellenőrzésekre tulajdonosi jelzésre, lakossági bejelentésre, illetve társhatóságok jelzései alapján is sor kerülhet.

- válaszolta megkeresésünkre a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) sajtószolgálata.

2015-ben összesen 1570 estben kellet jogosulatlan közterületi értékesítés miatt intézkednie a fővárosi rendészeti igazgatóságnak. Abban az estben pedig, ha valaki jogosulatlanul árusít és szabálysértést követ el, akkor a helyszínen akár 50 ezer forint helyszíni bírságot is kaphat. De ilyenkor az eljáró hatóság akár az eladni kívánt árut is elkobozhatja, és 100 ezer forintos (nem helyszínen fizetendő) szabálysértési bírságot is kiszabhat.

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?