29 °C Budapest
Mellékesre hajtasz? Óvatosan, százezres is lehet a bírság

Mellékesre hajtasz? Óvatosan, százezres is lehet a bírság

2016. március 9. 11:30

Közeledik a jó idő, ilyenkor pedig egyre több árussal találkozhatunk az utcákon vagy épp az aluljárókban. A fővárosban a legtöbben talán használt könyveket próbálnak eladni, ezért most annak jártunk utána, hogy ehhez milyen engedélyekre van szükség, és azt is megnéztük mekkora bírságot kaphat, aki jogtalanul árusít.


A jó idő beköszöntével rengeteg utcai árusba botlik az, aki a főváros utcáin jár kel. Sokan a használt könyvek eladásával próbálkoznak, aminek darabjáért általában pár száz forintot kérnek el, de persze egyáltalán nem mindegy, hogy milyen könyvről van szó. Bár azt gondolhatjuk, hogy ez nem szabályos, pedig

a könyvek közterületen való értékesítését a jogszabály lehetővé teszi.

Mennyit lehet ezzel keresni?

A használt könyvek felvásárlási ára több mindentől függ, leginkább persze a könyvek állapotától, de az is nagyon fontos, hogy mikori kiadásról van szó. A 15 évnél régebbi darabokat már szinte semmilyen antikváriumba nem veszik be. De a fiatalabb és jobb állapotban lévő könyvek olyan 100 - 300 forintért szerezhetőek be a tulajdonostól. Ha ezeket sikerül kicsit drágábban eladni, akkor egy-egy könyv értékesítésével pár száz forintot tehetünk zsebre.

Mi kell hozzá?

Ha mi is szeretnék túladni használt könyveinken, és erre éppen a közelünkben lévő forgalmas utcát találjuk a legalkalmasabbnak, akkor az árusítás helyszíne szerinti illetékes kereskedelmi hatóságot kell először felkeresnünk.

Az utcán, illetve az aluljáróban történő könyvértékesítés a kereskedelemről szóló törvény, illetve a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló Korm. rendeletben foglaltak alapján végezhető, mozgóbolt és mozgóárusítási működési engedély birtokában

- válaszolta megkeresésünkre Szivák Bernadett, Budapest Főváros Kormányhivatalának sajtófőnöke.

Akitől azt is megtudtuk, hogy Budapest esetében a fővárosi kerületi önkormányzat jegyzője, a Fővárosi Önkormányzat által közvetlenül igazgatott területeknél pedig a fővárosi főjegyző állítja ki ezt az engedélyt.

A mozgóárusításnál az is fontos szabály, hogy valahol fel legyen tüntetve a vállalkozásunk neve és címe. Továbbá csak olyan termékeket árusíthatunk, ami a működési engedélyünkben is szerepel. Működési engedély nélkül persze nem kezdhetünk árusításba.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hogyan zajlik az ellenőrzés?

Budapesten belül minden kerületi jegyző külön kereskedelmi hatóságként végzi az utcai árusok ellenőrzését. Ha pedig valaki engedély nélkül árusít, akkor a jegyző az észlelt hiányosságoknak a megszüntetéséig, de legfeljebb 90 napra bezárhatja az "üzletet."

A közterületek használatának jogszerűségét járőrszolgálat keretében, illetve célzottan ellenőrizzük. Ellenőrzésekre tulajdonosi jelzésre, lakossági bejelentésre, illetve társhatóságok jelzései alapján is sor kerülhet.

- válaszolta megkeresésünkre a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) sajtószolgálata.

2015-ben összesen 1570 estben kellet jogosulatlan közterületi értékesítés miatt intézkednie a fővárosi rendészeti igazgatóságnak. Abban az estben pedig, ha valaki jogosulatlanul árusít és szabálysértést követ el, akkor a helyszínen akár 50 ezer forint helyszíni bírságot is kaphat. De ilyenkor az eljáró hatóság akár az eladni kívánt árut is elkobozhatja, és 100 ezer forintos (nem helyszínen fizetendő) szabálysértési bírságot is kiszabhat.

NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 3. vasárnap
Kornél, Soma
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?