17 °C Budapest
Karácsonyi őrület: ezt veszik leginkább a magyarok

Karácsonyi őrület: ezt veszik leginkább a magyarok

2015. december 10. 11:00

A magyarok idén korábban kezdik a karácsonyi ajándékozásra való felkészülést, 71,9 százalék pedig az interneten vásárol karácsonyi ajándékokat. De vajon mik a legnépszerűbb ajándékok idén?

A magyarok 71,9 százaléka vásárol karácsonyi ajándékokat az interneten, 42,7 százalék használ mobil eszközt a vásárláshoz. Legtöbben háztartási, vagy személyi elektronikai eszközöket szeretnénk találni a fa alatt, és egyre gyakrabban ajándékozunk digitális árucikket - derül ki a PayPal nemzetközi felméréséből.

Magunkat is szeretjük meglepni

Bár legtöbben a házastársuknak, partnerüknek vásárolnak ajándékot, 61,6 százalék a szülőket, 55,9 százalék pedig a gyerekeket is megajándékozza. Érdekes továbbá, hogy a válaszadók 17,1 százaléka saját magát is meglepi valamilyen karácsonyi ajándékkal.

A kutatásból kiderül, hogy 85,7 százalékunk nem készít előre listát a megvásárolni kívánt ajándékokról, ami azt is jelenti, hogy a legtöbben impulzusszerűen döntünk a vásárlás során. Ez lehet az egyik magyarázata, hogy 30,3 százalékunk kettő, vagy több napot is eltölt a karácsonyi ajándékok beszerzésével. Ami az ajándékokra szánt összeget illeti, a kutatás szerint nem költünk sokat: a karácsonyi kiadásokra vonatkozó kérdésre a magyarok kevesebb, mint 20 százaléka választotta a "többé-kevésébé magas" válasz lehetőséget.

Ezeket nem akarjuk a fa alatt látni

A kutatás szerint a többség elsősorban háztartási, illetve személyi elektronikai készülékeket szeretne találni a karácsonyfa alatt. Az elektronikai cikkek után a divatcikkek, ruházat, cipők és kiegészítők állnak a rangsorban, 16,6 százalékunk ebből a termékkategóriából örülne valaminek a legjobban.

A kutatás arra is kitér, hogy minek örülnénk a legkevésbé:

  • jótékonysági adomány (35,1 százalék)
  • utazás (30,7 százalék)

A kutatásban megkérdezettek 71,9 százaléka vásárolt, vagy tervez vásárolni karácsonyi ajándékot online, és 42,7 százalék használ mobil eszközt. Érdekesség, hogy a karácsonyi kiadásokra legtöbbet szánók csoportjának 8,3 százaléka viszont még soha nem vásárolt ajándékot az interneten.

Ezeket vesszük leginkább ajándékba

Online vásárláskor leggyakrabban háztartási, vagy személyi elektronikai készülékeket (41,8 százalék) vásárolunk. További népszerű kategóriák a kulturális és sporteseményekre szóló belépőjegyek (38,4 százalék), hotelfoglalások (36,3 százalék) és az olyan digitális termékek, mint az e-könyv, zene, videójáték (letöltés, vagy előfizetés) (36,1 százalék). Egyre többet vásárolunk digitális árucikkeket is: a magyarok 37,5 százaléka válaszolta, hogy vásárolt már más részére ilyen terméket.

Mivel fizetünk?

A magyarok 52,7 százaléka készpénzes utánvéttel, 44,4 százalék kártyával, 25,7 százalék átutalással, vagy e-pénztrácával, 20,3 százalék pedig PayPallel, vagy egyébbel fizet az online megrendelt árucikkekért. Mindazonáltal továbbra is sokan vannak, akik a hagyományos bolti vásárláshoz képest kevésbé biztonságos megoldásnak tekintik egy árucikk online beszerzését. A kutatásból kiderül, hogy a magyarok harmadának (27 százalék) vannak aggályai a megrendelt termék minősége miatt, vagy amiatt, hogy esetleg nem azt kapják, amire számítanak.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?