23 °C Budapest
Erre költjük a legtöbbet az iskolakezdéskor

Erre költjük a legtöbbet az iskolakezdéskor

2015. szeptember 9. 16:01

Szeptemberben az iskolakezdés hatalmas kiadást ró a családokra, minden második szülő több mint 50 000 forintot költ a gyermekek beiskoláztatására. Sokan már előre spórolnak a tanévkezdéssel járó kiadások fedezésre.


A szeptemberi időszak az iskoláskorú gyermekeket nevelő családok számára komoly anyagi kiadásokkal jár. A szülők 54 százaléka több mint 50 000 forintot költ gyermekei beiskolázásra, további 15-15 százalékuk 30-40 ezer, illetve 40-50 ezer forint közötti összeget fizet ki a tanévkezdéskor - derül ki a Provident Pénzügyi Zrt. kutatásból.

A válaszadók negyede számára komoly anyagi gondot okoz az iskolakezdés, többen úgy gondolják, nincsenek egyedül ezzel a problémával, 22 százalékuk szerint a gyermekeikkel egy osztályban tanuló diákok felénél jelent problémát a családnak a tanév elején felmerülő költségek kifizetése. A felmérésben résztvevő ügyfelek több mint fele úgy gondolja, hogy ez az összeg az elmúlt évekhez képest nőtt, míg a megkérdezettek harmada megközelítőleg idén is annyit költött, mint az elmúlt időszakban.

A szülők a legtöbbet a gyermekek iskolai öltözetére, illetve olyan iskolai felszerelésekre fordítják, mint például: iskolatáska, füzetek és íróeszközök. A válaszadók több mint fele egyaránt 20 000 forint feletti összeget szán a gyermekek ruháztatására és az iskolaszerek megvásárlására. A tankönyvekkel kapcsolatos kiadásoknál nagyobb eltérés látható az egyes válaszadóknál: a megkérdezettek 37 százalékuk maximum 5000 forintot költ könyvekre, míg 28 százalékuk 10 és 20 ezer forint közötti összeget, közel negyedük pedig több mint 20 000 forintot fizet tankönyvekre.

Mivel a gyermekek iskoláztatása komoly anyagi kiadásokkal jár a családok számára, előfordul, hogy nem áll rendelkezésre elegendő pénz a családi költségvetésben a költségek fedezésére. A megkérdezettek közel negyede válaszolta, hogy ilyen esetben csak a legszükségesebbet fizeti ki és később rendezi a fennmaradtakat.

Ugyanakkor a szülők közel fele előrelátóan tervez az iskolakezdéssel, hiszen már korábban félreteszi a szükséges összeget. A megkérdezettek 16 százaléka folyamodik ilyenkor valamilyen kölcsönhöz, közel azonos hányaduk egy családtagtól kap segítséget a tanév eleji kiadások fedezésére.
NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?