6 °C Budapest

Sosem találnád ki, melyik filmet nézték meg a legtöbben a nyáron

2014. szeptember 7. 07:02

Világszerte a nyári és a karácsonyi időszak számít a mozik csúcsszezonjának. Iskolaszünet, a termekben elviselhetőbb időjárás, sok szabadidővel rendelkező családok, gyerekek - nagyjából ezek azok az okok, amiért ilyenkor hozzák ki legnagyobb, legdrágább filmjeiket - a blockbustereket - a stúdiók.

2014 nyarának 5 legnézettebb filmje a magyar mozikban:

Az Így neveld a sárkányodat 2-t 400 ezernél is többen látták a nyáron, a Transformers 4. része is a 300 ezres nézőszámhoz közelít. Az igazán nagy durranásnak számító sorozatokra, mint a Harry Potter-széria egy-egy részére, vagy a Jégkorszak-, Shrek-filmekre ugyanakkor 750 ezer néző is jegyet vált Magyarországon - mondta el a Pénzcentrumnak Buda Andrea, a Cinema City marketing- és PR-igazgatója.

Az első helyezetten sem kell különösebben csodálkoznunk: az animációs filmek általában nagyon nézettek, a családtagok együtt mennek el a moziba, a második rész pedig az első sikerére épít - azaz nem érheti meglepetés sem a szülőt, sem a gyereket.

Az ötödik helyezett, Scarlett Johansson-film, a Lucy ugyanakkor pozitív meglepetés volt az országosan elért eddigi 173 ezer nézőjével, sőt, Stallone Feláldozhatók-ja is nagyon jó eredményt ért el nyitó hétvégéjén az összes magyar moziban, több mint 42 ezer nézővel - ráadásul úgy, hogy a premier előtt egy hónappal már le lehetett tölteni az internetes torrent-oldalakról.

A június és július, hasonlóan az amerikai trendekhez, gyengébb volt, mint tavaly (egyes vélemények szerint túl későn, csak augusztusban érkezett a nyár csúcsfilmje, a Galaxis őrzői - a szerk.). Viszont augusztus hónapban 11 százalékkal több nézőt fogadott a hálózat, mint 2013 ugyanazon hónapjában.

Hiába van jó magyar film

Magyarországon egyébként a vígjátékok arányosan mindig jobban teljesítenek, mint a környező országokban. Viszont máshol (akár Franciaországban, de Lengyel- vagy Csehországban is) a helyi gyártású filmeknek sokkal nagyobb a közönsége. Egy olyan film, mint például a Fehér isten, ami komoly nemzetközi fesztivál-eredményt ért el, vagy az Oscar-nevezés miatt került a figyelem középpontjába a médiában, sokkal nagyobb nézőszámot produkálna máshol, még akkor is, ha nem egy vígjátékról van szó - tette hozzá Buda Andrea.

Hiányzott a Majmok bolygója

A nyár egyik nemzetközi filmsikere volt a Majmok bolygója - Forradalom. A filmet meglepő kritikai siker fogadta, a nézők világszerte kedvelték. Magyarországon azonban üzleti okokból nem mutatta be a piac legnagyobb szereplőjének számító, 170-nél is több termet üzemeltető Cinema City. Mint megtudtuk, sok nézői támadást kaptak emiatt, és - természetesen - bevételt is vesztettek.


A következő hónapokra előrevetítve nagy várakozás övezi a Sötét lovag-trilógia rendezője, Christopher Nolan új filmjét, a Csillagok között-et. De sokan várják az Éhezők viadala vagy a Hobbit új részét is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A nagy rajzfilm-sláger a Madagaszkár pingvinjei lehet, a vígjátékok közül a Förtelmes főnökök második része hozhat magas nézettséget. A magyar filmek közül az Ónodi Eszter, Törőcsik mari főszereplésével készült Swing bemutatásához fűznek reményeket a mozik.

Gyenge volt a moziszezon Amerikában

A galaxis őrzői és a Tini nindzsa teknőcök augusztusi kiugró kasszasikerei ellenére Hollywood gyönge nyarat zárt: a mozikasszák bevétele nyolcéves mélypontra esett vissza.

A variety.com elemzése szerint az előző év hasonló időszakához képest 15 százalékkal csökkent a mozijegyek eladása. Az online magazin által közölt grafikon 2013 nyarán 4600 millió dolláros bevételt mutat, míg az idei nyár bevételét 3800 és 4000 millió dollár között jelzi. Sokan bíznak azonban abban, hogy a következő két évben - az olyan filmeknek köszönhetően, mint az új James Bond-kaland, a Star Wars és a Bosszúállók folytatása - ismét felszálló ágba kerül majd a filmipar.

(MTI)

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm