28 °C Budapest

Kismamákat, családokat sem kíméltek a gátlástalan csalók

Pénzcentrum
2013. április 2. 16:03

Újabb, netes vásárlásokkal kapcsolatos csalás-sorozat szálait göngyölítette fel a rendőrség az elmúlt hetekben. Az országos kiterjedésű ügyeknek több tucat sértettje van, a kárérték összesen mintegy másfél millió forint, az egyik esetben ráadásul családok, kismamák az áldozatok.

Az egyik, napokban felderített esetnek ezidáig 20 sértettje van - mindannyian babakocsikat akartak vásárolni a világhálón. Az üzlet nem jött létre, a bolti árnál jóval olcsóbban árult eszközök az átutalt pénz ellenére nem érkeztek meg a megrendelőkhöz. Az eladó minden esetben előre utalást kért, amikor pedig a vásárló személyes találkozón akarta átvenni az árut, megszakította a kapcsolatot.

A nyomozók minden használható információt beszereztek, és ezek alapján eljutottak az ügy gyanúsítottjához. Sz. Zoltánné 41 éves bencsei lakos elismerte a bűncselekményt, vallomása alapján pedig több olyan esetre derült fény, amelyeket a Balatonalmádi Rendőrkapitányságon folyó eljáráshoz lehetett csatolni. A sértettek között több vidéki kismama is szerepel, Szentgotthárdtól Nyírbátorig számos helyen tettek feljelentést becsapott asszonyok.


13 sértettje van egy másik internetes csalás-sorozatnak is, ahol az elkövető márkás telefonokat, táblagépeket hirdetett meg. A hitelesség kedvéért a személyes átvételt ajánlotta fel, azonban arra ügyelt, hogy annak helye messze essen a vásárló lakhelyétől. Az utazást elkerülendő, a vásárló végül maga javasolta, hogy inkább átutalja a készülék árát. Fizetés után azonban a készülék már nem érkezett meg a megrendelőhöz.

A nyomozók ennek az ügynek a gyanúsítottjait is felkutatták: F.-né S. Alexandra 25 éves és M. István 28 éves garai lakosok kihallgatásuk során beismerő vallomást tettek. A gyanúsítottak lefoglalt számítógépén a rendőrök további bűncselekményekre utaló adatokat találtak.

Tekintettel arra, hogy a becsapott megrendelők sok esetben nem tesznek feljelentést, a 20, illetve 13 sértetti szám az eljárások során tovább növekedhet. Mindkét ügy gyanúsítottjai ellen üzletszerűen elkövetett csalás bűntett miatt folyik az eljárás.

Az aukciós csalás ellen is lehet védekezni

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az aukciós csalás egy internetes csalás, melyben az egyre terjedő aukciós oldalakat használja ki az átverő. Az aukciós oldalon regisztrál a csaló, majd olyan termékeket kínál eladásra, melyek valójában nem is léteznek. Hogy megbízhatóbbnak tűnjék a profil alapján, gyakran további felhasználói fiókokat is készít, és fantomvásárlásokat hajt végre a főprofillal, így annak lapján látszik majd a sok sikeres átadás, melyek valójában nem is léteztek, de bizalmat gerjesztenek.

Az aukciós csalás legegyszerűbb esete az, ha az eladó egyszerűen nem küldi az elnyert (és kifizetett) terméket, vagy küldi, de nem az, nem olyan, esetleg hamisítvány az adott tárgy. Ez utóbbi kategóriában leggyakrabban értékesnek hazudott ékszert, koncertjegyet, műszaki cikket találunk. Persze az is előfordul, hogy fiktív tárgyról van szó.

A rendőrök azt tanácsolják, óvakodjunk az olyan eladóktól, akiknek kevés értékelésük van más felhasználóktól vagy meglepően alacsonyan árulnak, esetleg nem valódi lakcímmel vagy telefonszámmal regisztráltak.

Internetes vásárlás esetén legyünk elővigyázatosak. Olvassuk el a vevőről adott értékeléseket és nagyobb összegű vásárlás esetén kérjünk személyes találkozót. "Problémamentes" eladó esetén ez nem lehet akadály, de ha az eladó elzárkózik a személyes találkozótól, akkor élhetünk a gyanúval, hogy esetleg bűncselekmény áldozatává váltunk. Ha a személyes átvételre nincs lehetőség, akkor érdemes utánvételes fizetést kérni.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?