16 °C Budapest

Kismamákat, családokat sem kíméltek a gátlástalan csalók

Pénzcentrum
2013. április 2. 16:03

Újabb, netes vásárlásokkal kapcsolatos csalás-sorozat szálait göngyölítette fel a rendőrség az elmúlt hetekben. Az országos kiterjedésű ügyeknek több tucat sértettje van, a kárérték összesen mintegy másfél millió forint, az egyik esetben ráadásul családok, kismamák az áldozatok.

Az egyik, napokban felderített esetnek ezidáig 20 sértettje van - mindannyian babakocsikat akartak vásárolni a világhálón. Az üzlet nem jött létre, a bolti árnál jóval olcsóbban árult eszközök az átutalt pénz ellenére nem érkeztek meg a megrendelőkhöz. Az eladó minden esetben előre utalást kért, amikor pedig a vásárló személyes találkozón akarta átvenni az árut, megszakította a kapcsolatot.

A nyomozók minden használható információt beszereztek, és ezek alapján eljutottak az ügy gyanúsítottjához. Sz. Zoltánné 41 éves bencsei lakos elismerte a bűncselekményt, vallomása alapján pedig több olyan esetre derült fény, amelyeket a Balatonalmádi Rendőrkapitányságon folyó eljáráshoz lehetett csatolni. A sértettek között több vidéki kismama is szerepel, Szentgotthárdtól Nyírbátorig számos helyen tettek feljelentést becsapott asszonyok.


13 sértettje van egy másik internetes csalás-sorozatnak is, ahol az elkövető márkás telefonokat, táblagépeket hirdetett meg. A hitelesség kedvéért a személyes átvételt ajánlotta fel, azonban arra ügyelt, hogy annak helye messze essen a vásárló lakhelyétől. Az utazást elkerülendő, a vásárló végül maga javasolta, hogy inkább átutalja a készülék árát. Fizetés után azonban a készülék már nem érkezett meg a megrendelőhöz.

A nyomozók ennek az ügynek a gyanúsítottjait is felkutatták: F.-né S. Alexandra 25 éves és M. István 28 éves garai lakosok kihallgatásuk során beismerő vallomást tettek. A gyanúsítottak lefoglalt számítógépén a rendőrök további bűncselekményekre utaló adatokat találtak.

Tekintettel arra, hogy a becsapott megrendelők sok esetben nem tesznek feljelentést, a 20, illetve 13 sértetti szám az eljárások során tovább növekedhet. Mindkét ügy gyanúsítottjai ellen üzletszerűen elkövetett csalás bűntett miatt folyik az eljárás.

Az aukciós csalás ellen is lehet védekezni

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az aukciós csalás egy internetes csalás, melyben az egyre terjedő aukciós oldalakat használja ki az átverő. Az aukciós oldalon regisztrál a csaló, majd olyan termékeket kínál eladásra, melyek valójában nem is léteznek. Hogy megbízhatóbbnak tűnjék a profil alapján, gyakran további felhasználói fiókokat is készít, és fantomvásárlásokat hajt végre a főprofillal, így annak lapján látszik majd a sok sikeres átadás, melyek valójában nem is léteztek, de bizalmat gerjesztenek.

Az aukciós csalás legegyszerűbb esete az, ha az eladó egyszerűen nem küldi az elnyert (és kifizetett) terméket, vagy küldi, de nem az, nem olyan, esetleg hamisítvány az adott tárgy. Ez utóbbi kategóriában leggyakrabban értékesnek hazudott ékszert, koncertjegyet, műszaki cikket találunk. Persze az is előfordul, hogy fiktív tárgyról van szó.

A rendőrök azt tanácsolják, óvakodjunk az olyan eladóktól, akiknek kevés értékelésük van más felhasználóktól vagy meglepően alacsonyan árulnak, esetleg nem valódi lakcímmel vagy telefonszámmal regisztráltak.

Internetes vásárlás esetén legyünk elővigyázatosak. Olvassuk el a vevőről adott értékeléseket és nagyobb összegű vásárlás esetén kérjünk személyes találkozót. "Problémamentes" eladó esetén ez nem lehet akadály, de ha az eladó elzárkózik a személyes találkozótól, akkor élhetünk a gyanúval, hogy esetleg bűncselekmény áldozatává váltunk. Ha a személyes átvételre nincs lehetőség, akkor érdemes utánvételes fizetést kérni.

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 24. vasárnap
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
A siketek világnapja
Szeptember 24.
Tengerészeti világnap
Szeptember 24.
A fehér kendő napja
Szeptember 24.
A szív világnapja
Szeptember 24.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2023. szeptember 24. 06:30
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM