Tényleg silány a magyar kenyér?

Pénzcentrum
2012. augusztus 20. 08:01

Augusztus 20-a nem csak Szent István és az Alkotmány, hanem az új kenyér ünnepe is. De vajon mi magyarok hogyan viszonyulunk ehhez a fontos élelmiszerhez? Mennyit eszünk meg belőle? Milyen az asztalunkra kerülő kenyér minősége?

A kenyér Magyarországon a legalapvetőbb és egyben a legnépszerűbb élelmiszerek közé tartozik. A statisztikák szerint a lakosság 58 százaléka napi rendszerességgel eszik kenyeret, naponta körülbelül 20 dekát fejenként. Az egy főre jutó fogyasztás 73 kilogramm évente. A boltba betérő vásárló a bőség zavarával küzd, hiszen nagyjából 150-160 különféle kenyér van forgalomban Magyarországon. A kedveltségi rangsort 60-65 százalékos piaci részesedéssel a fehér és a félbarna kenyér vezeti, ezeket jócskán lemaradva 15-18 százalékkal követi a házi jellegű kenyér.

Kenyeret szinte mindenhol vásárolhatunk, de a legtöbbet a multinacionális kiskereskedelmi láncok adják el belőle, a forgalom 55-56 százaléka az ilyen jellegű üzletekben bonyolódik. A kisebb üzletek 20-23 százalékos piaci részt tudhatnak magukénak, a pékségeké 15-16 százalékos. 2011-ben a kenyér átlagára 278 forint volt kilónként. 2012-ben sajnos az átlagár komoly emelkedésére kell számítani. A liszt és az energia drágulása miatt a kenyér ára akár 30 százalékkal is emelkedhet a Magyar Pékszövetség várakozásai szerint.

Kormos, morzsalékos, tapadós

Kérdés, vajon milyen minőségű kenyeret kapunk a pénzünkért? Nyílt titok, hogy a pékek kénytelenek nem mindig a legjobb lisztből, gyorsan és lehetőleg minél nagyobb mennyiségben kenyeret sütni, különben ráfizetnek. Emiatt adalékanyagokat használnak, amelyek segítik a tészta kelését, szabályozzák savtartalmát, késleltetik a késztermék öregedését. Az ilyen adalékanyagok használata megengedett, ám kétségkívül rosszabb minőségű lesz tőlük a kenyér.

A Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hatóság (NÉBIH) az elmúlt hónapokban célellenőrzést végzett a kenyérpiacon. Összesen 74 féle kenyeret ellenőriztek. Nem csak azt vizsgálták, hogy a kenyerek só- és savtartalma megfelelő-e, nem tartalmaznak-e veszélyes anyagokat és megfelelően jelölték-e azokat, de érzékszervi értékelést is végeztek. A 74 kenyér közül 20 terméknél volt szükség hatósági közbelépésre, de ebből 6 esetben mindössze figyelmeztetés történt.

A legnagyobb gondot a jelölési hiányosságok jelentették. Volt olyan kenyér például, amely teljesen jelöletlen volt. Nem örvendetes az sem, hogy 7 termék az érzékszervi vizsgán is megbukott. Morzsalékos, koromfoltos, tapadós belű kenyereket is találtak az ellenőrök. A kifogásolt termékek gyártói élelmiszer-ellenőrzési bírságot kaptak, összesen 1,16 millió forint büntetést kell fizetniük.

"Láncos" kenyér nem jó kenyér?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A vizsgálatnak ezen kívül is több tanulsága van. Az egyik talán, hogy az érzékszervi vizsgálatok során a rozs vagy rozsos kenyerek közül egyik sem volt elfogadhatatlan minőségű, míg a búzakenyerek közül 4, a félbarna kenyerek közül 1 termék minősége nem volt elfogadható. A megvizsgált összes kenyér 60 százaléka kiváló vagy jó minősítést érdemelt ki.

A másik tanulság, hogy a kiskereskedelmi láncok sütödéi nem feltétlenül készítenek gyenge kenyeret, mint ahogy a kisebb pékségek sem jelentenek garanciát a minőségre. A kiváló vagy jó minőségű kenyerek között több is akad, amelyik egy-egy lánc nevét viseli. A kifogásolt termékek előállítói között pedig felbukkannak kisebb méretű sütőipari vállalkozások nevei is.

Mi a kenyér?
A kenyér döntő részben gabonaőrleményekből tésztakészítéssel, alakítással, lazítással, sütéssel majd csomagolással vagy csomagolás nélkül előállított élelmiszer. A leginkább elterjedt változatai a fehér kenyér és a félbarna kenyér. Előbbi 100% BL 80 fehér kenyérlisztből utóbbi viszont 85% BL 112 félfehér kenyérlisztből és 15% RL 90 világos rozslisztből készül, de mindkettő kovászos technológiával vagy kovászt helyettesítő kovászkészítmény felhasználásával, tésztakészítéssel, alakítással, kelesztéssel, sütéssel előállított termék. (A BL jelölésből a B a búzát, az L a liszt szót takarja, a szám pedig a kenyér pedig hamutartalmat jelöli. A hamutartalom a liszt színét befolyásolja, minél magasabb a hamutartalom, annál sötétebb a liszt.) Sótartalma 1,5-2,8 százalék között lehet, színező anyagként csak malátát tartalmazhatnak, de ezt a csomagoláson jelezni kell. A kilós kenyér tömege akkor megfelelő, ha legalább 960 grammos.

Forrás: Magyar Élelmiszerkönyv

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem