Már el sem lopják a bankkártyád, simán lenyúlják a pénzed

MTI
2012. július 28. 16:30

A technológiai fejlődés hatására visszaszorult a bankkártyás csalás az euró alapú fizetési műveleteknél, a bankkártyával lebonyolított internetes fizetési műveleteknél viszont egyre gyakrabban fordul elő csalás az Európai Központi Bank (EKB) szerdán bemutatott vizsgálata szerint.

Az euróövezet 17 központi bankjával közösen végzett elemzés szerint 2010-ben az úgynevezett Egységes Euró Fizetési Övezetben (SEPA) összesen 1,26 milliárd euró értékben követtek el csalást bankkártyával, ami 12,1 százalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest. A bankkártyás tranzakciók összességét tekintve a csalások aránya a 2007-ben regisztrált 0,045 százalékról 2010-ig 0,040 százalékra csökkent.

2007 és 2010 között a csalások összesített értéke ugyan 0,7 százalékkal nőtt, a bankkártyás műveletek összértéke viszont jóval nagyobb mértékben, 5,1 százalékkal emelkedett, így elérte az évenkénti 3 ezer milliárd eurót.

A művelettípusokat tekintve 2010-ben a legtöbb csalást - az esetek mintegy 50 százalékát - úgynevezett kártya jelenléte nélküli tranzakció (CNP), vagyis olyan művelet során követik el, amelyhez nem szükséges közvetlenül használni a kártyát. Ilyen például az interneten lebonyolított fizetés. Az esetek nagyjából egyharmadát bankkártyás fizetést lehetővé tevő POS berendezések révén, hatodát pedig bankjegy-automaták (ATM) révén követték el.

2007 és 2010 között a POS és az ATM berendezések révén elkövetett csalások gyakorisága jelentősen csökkent, a jelentés szerint mindenekelőtt annak hatására, hogy bevezették az EMV technológiával működő kártyákat, amelyek a viszonylag könnyen másolható hagyományos mágnescsík helyett chipet tartalmaznak.

Ugyanakkor a CNP típusú műveleteknél nem érvényesül a biztonságosabb megoldás hatása, ezért ezeknél a tranzakcióknál a csalások gyakorisága és az elkövetési érték is nőtt a vizsgált időszakban. Valamennyi csalást együttvéve a CNP-műveletek részaránya 47 százalékról 50 százalékra emelkedett, az elkövetési összérték pedig 571 millió euróról 648 millió euróra nőtt 2007 és 2010 között. A CNP típusú tranzakciók túlnyomó többségét, 74 százalékát az interneten hajtják végre - emelte ki közleményében az EKB.

A kártyatípusokat tekintve a hitel-, illetve a késleltetett terhelési funkcióval rendelkező betéti kártyákkal lebonyolított műveletek esetében minden 1.010 euró közül 1 eurót - vagyis a teljes érték 0,1 százalékát - mozgatták meg csaló szándékkal 2010-ben, míg a betéti kártyák esetében ugyanez az arány 0,02 százalék, vagyis minden 4.545 euróból mozgatnak meg 1 eurót csalás szándékával - áll a jelentésben.

 

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?