7 °C Budapest

Ilyen drága lesz jövőre a cigaretta

Pénzcentrum
2012. július 25. 10:03

A dohánytermékek jövedéki adójának emelése, illetve a trafiktörvény borítékolhatóan átalakítja a teljes cigarettapiacot. A jelenlegi tervezet szerinti emeléssel egy doboz cigaretta átlagára jövő őszre 850−950 forint közé emelkedik, a sodródohányé pedig 19 szálra vetítve is minimum 550 forint körül lesz, miközben a feketepiacon egy doboz cigaretta 350−450 forintért kapható - írja a Napi Gazdaság.

Különösen a sodródohány árának emelése növelheti az illegális forgalmat, mert annak ára eddig körülbelül megegyezett az illegálisan árult cigarettáéval.A Napi Gazdaság úgy tudja, a Nemzetgazdasági Minisztérium jövőre 600 millió szál legális termék kiesésével számol, ami 5 százalék alatti fogyasztáscsökkenést jelent. A tárca nem számol a sodródohány forgalmának visszaesésével, de növekedésével sem − pedig a részletek épp e szegmens alakulásában rejlenek. A nemzetközi tapasztalatok alapján nem kizárt, hogy a feketepiac már jövőre 10 százalékosra ugrik, amivel Magyarország a cigaretta jövedékiadó-szintjével együtt a fejlett uniós tagországok mellé kerülne. Nagy jóindulattal még kezelhetőnek is lehetne nevezni a folyamatokat, ha azonban az illegális csatornák megnyílnak, rövid idő alatt duplázódhat a feketén történő értékesítés, ami a pillanatnyi dohányfogyasztási adatokkal számolva összességében 100 milliárd forint nagyságrendű jövedékiadó- és áfakiesést okozha

A piacot mindez alaposan megtépázza, a kiskereskedelmi rendszer és kapacitások átalakításával munkahelyek megszűnéséhez vezet, a magyar dohánytermesztők termékeit pedig senki sem vásárolja fel. Minden ötödik doboz cigaretta csempészáru lehet − Görögországban például ez már megtörtént.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem