4 °C Budapest

Telekomadó: így változnak a havi-díjak a Vodafonenál

Pénzcentrum
2012. május 31. 16:02

A Vodafone arra kényszerül, hogy a telefonadó terheit megossza az ügyfeleivel, így július 1-jétől tarifamódosítást hajtanak végre. Az emelés előfizetéses ügyfeleknél havonta egy fix összegben jelentkezik, de egyetlen esetben sem haladja meg a fizetendő adó maximumát. A feltöltő-kártyás ügyfelek esetében a tarifa-módosítás percenkénti és sms-enkénti mértéke is kevesebb a törvényben meghatározott nettó 2 forintnál. A változások nem érintik a bónusz perceket, üzeneteket, és az egymás közötti ingyenes beszélgetéseket, valamint a speciális Vodafone díjcsomagok által kínált egyéb ingyenes kedvezményeket sem. A Vodafone mai sajtótájékoztatóján Diego Massidda, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója, dr. Beck György, a Vodafone elnöke és Marchhart Pál, a Vodafone Magyarország nagykereskedelmi, szabályozási és jogi vezérigazgató-helyettese beszélt a változásokról.


Indoklás

A hazai mobilszolgáltatók sok fejlesztést úgy tudtak elindítani az elmúlt időszakban, hogy a 2010-ben bevezetett különadó eltűnik a rendszerből, az új távközlési adó azonban hosszabb távon is velünk lesz, ez pedig az iparág számára mintegy 100 milliárd forintos extra terhet jelent. Ráadásul a Vodafone esetében az idei üzleti évben lesz 9 olyan hónap, amikor a vállalat dupla terheléssel szembesül. Több mint egy tucat IT-beruházást kell megvalósítani a Vodafone-nál, amelyek a bevezetett jogszabályi változások lekövetésére szolgálnak, mondta el dr. Beck György, a Vodafone elnöke.

Az új telefonadó egy újabb súlyos teher, amit a társaság ezúttal már nem tud egyedül vállalni, többek között azért sem, mert a válságadóval ellentétben itt nem ideiglenes adóról van szó. A Vodafone Magyarország az előre nem látható többlet költségek, a megváltozott adóterhek miatt kényszerül mind a lakossági, mind az üzleti tarifáinak módosítására, hogy megtartsa azt a magas szolgáltatási színvonalat, amelyet az elmúlt évek fejlesztéseivel alakított ki.

Hogyan történik az emelés?

A Vodafone nem hárítja át az új adót teljes mértékben ügyfeleire. Miután a telefonadó mechanizmusa és alkalmazása is rendkívül bonyolult, a Vodafone úgy döntött, hogy egyszerűbb megoldást alkalmaz. Ezzel megőrzi díjcsomagjainak átláthatóságát és egyszerűségét, és megtartja a piacon egyedülállóan a Vodafone által kínált kedvezményeket is.

Ahol lehetséges, a vállalat egyszerűen megemeli a havidíjat egy fix összeggel, hogy legalább részben kompenzálja a fizetendő magasabb adót. A feltöltő-kártyás ügyfeleknél ez az elv nem alkalmazható, hiszen ők nem fizetnek havidíjat. Az ő esetükben a Vodafone egyszerűen emel a perc és sms díjakon. A konkrét összegek mindkét esetben alatta maradnak a törvény által meghatározott adó mértékének. Amennyiben a Parlament megszavazza a telefonadó adómaximumára vonatkozó 6 hónapos átmeneti (december 31-ig tartó) enyhítő javaslatát, úgy a Vodafone ennek megfelelően július elsejétől ezt az átmeneti kedvezményt az ügyfelei számára is elérhetővé teszi.

A lakossági előfizetői tarifáknál sávos lesz a havidíj-változás, azaz arányosan a díjcsomagokban foglalt percek mennyiségét veszi alapul, vagyis a csomagokban foglalt percek mennyiségétől függően emelkedik, de egyetlen esetben sem haladja meg a nettó 700 Ft-ot. A lakossági előfizetők esetében a Vodafone kalkulációi alapján az ügyfelek 80 százaléka kevesebbet fizethet, mint az adó maximumaként meghatározott 700 forint. A feltöltőkártyás ügyfelek csupán 2 százaléka jutna el a jelenlegi forgalom alapján az adó maximumáig.

A kisvállalati ügyfelek esetében SIM kártyánként fix kiegészítő havi előfizetési díjat vezetünk be, de ennek mértéke a havonta nettó 1250 Ft-ot egyik tarifacsomagnál sem fogja meghaladni, ami azt jelenti, hogy az árváltozás nem haladja meg a Kormány által megjelölt maximum felét. Az egymás közötti ingyenes beszélgetésekben nem lesz változás.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A feltöltőkártyás ügyfelek esetében a mobilszolgáltató magasabb percdíjakat vezet be, de az emelés mértéke nem éri el a nettó 2 Ft-ot, és nem vonatkozik a jutalom percekre és sms-ekre.

A bónusz perceket és az sms-eket nem érinti a tarifaváltozás.

Más utat járnak

Míg a Telenor az eddigi nyilatkozatok alapján csupán abban az időszakban emeli meg az árait, amíg a szektort dupla adóztatás éri (távközlési különadó + telefonadó), a Vodafone más megközelítést alkalmaz. A társaság teljes mértékben lenyelte az eddigi különadót, részben azért, mert arra készültek, hogy a különadó csak átmeneti, a telefonadóval kapcsolatban azonban ezt nem tudják megtenni, mivel az adó akár hosszú távon is benne maradhat a rendszerben, így az új tarifák addig maradnak, ameddig a telefonadót kivetik.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem