22 °C Budapest

Ez már a jövő? Kártya helyett így fogunk fizetni

2010. október 23. 14:02

Magyarországon is fizethetünk ezentúl a karóránk segítségével. Az új módszer mindössze öt országban érhető el a világon. A technológia nagy előnye a gyorsasága, mellyel 5 másodperc alá csökkenhet a fizetésre szánt idő.

A chipkártyával felturbózott karórákkal 5000 forint értékhatár alatt, bármikor fizethetünk az elfogadóhelyek bármelyikén. Ez alatt az összeghatár alatt nem szükséges megadni a PIN kódot, vagy bizonylatot aláírni. Elegendő fizetéskor a chipkártyát rejtő készüléket néhány centiméterre a terminálhoz közelíteni.

A Takarékpontnál nyitható számlacsomaghoz többféle színben és dizájnban órákat és kártyákat november elejétől lehet igényelni. Nem árt azonban tudni, hogy egyelőre kevés az elfogadóhely és az éves kártyadíj is magas. Éves szinten 6900 forintot kell fizetni a plusz szolgáltatásért, ami közel a háromszorosa egy átlagos kártya éves díjának. Ráadásul egyelőre csak 300 elfogadóhellyel rendelkezik a hálózat, ezek legnagyobb része Budapesten található. Vidéken nem elterjedt a PayPass hálózat és az év végére beígért ezer elfogadóhelyre történő bővítés sem nyújthat teljes lefedettséget.

 


A karórák illetve kártyák is azt a PayPass rendszert használják, ami 2002-ben indult világhódító útjára. A technológia közel egy évtizedes története alatt szerte a világon mintegy 78 millió eszközzel és a rendszerhez csatlakozott 245 ezer fizetőhellyel büszkélkedhet. Európában elsőként Törökországban fizethettek az ügyfelek másodpercek alatt, ma már pedig a brit, francia, lengyel, német, norvég, olasz, román, spanyol, svájci, szerb, szlovák, szlovén és magyar ügyfelek is használhatják a PayPass rendszert. Magyarországon a MasterCard az OTP Bankkal közösen vezette be elsőként a Multipont Maestro PayPass betéti kártyát, amely egyesíti az érintés nélküli bankkártya és a klasszikus bankkártya előnyeit.

Az OTP Banknál megtudtuk: jelenleg 13 ezer honfitársunk zsebében lapul PayPass bankkártya, de várakozásaik szerint a számuk növekedni fog. Az elfogadó helyek száma 300 körül van. Lehet már így fizetni például a Burger King vagy a McDonald's éttermeiben, a Coffee California és a Coffee Heaven éttermeiben, az Immedio és Relay újságárus kioszkokban, egyes CBA üzletekben valamint a Palace Cinemas mozijaiban. Az OTP  Bank azonban folyamatosan vizsgálja, milyen területekre lehet kiterjeszteni a PayPass fizetést. A pénzintézet például idén ősszel csatlakozott a Pécs városa által a polgárainak különféle kedvezményeket biztosító Tüke kártya programhoz is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ehhez a világszerte már sikeresen működő és a hazai piacon is már lábát megvetett rendszerhez csatlakozik 2010-ben a Takarékpont, aki egy a magyar piacon egyedülálló PayPass tranzakcióra alkalmas karóra segítségével kívánja meghódítani a fiatal korosztályt. A stratégiai fejlesztésre azért van szükség, mert megváltoztak a fogyasztói igények, különösen a 30 év alatti korosztályban.

Tapasztalataink szerint miközben a kártyás fizetések száma folyamatosan nő, az egyes tranzakciók során elköltött összegek nagysága csökken. Egyre többen fizetnek kártyával 5000 forint alatt, egyre többen, elsősorban a fiatalok választják az ingyenes elektronikus megoldásokat akár hétköznapi szükségleteik kielégítésére is - mondja Brezina Szabolcs, a TakarékBank ügyvezető igazgatója.

Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?