15 °C Budapest

Ez már a jövő? Kártya helyett így fogunk fizetni

2010. október 23. 14:02

Magyarországon is fizethetünk ezentúl a karóránk segítségével. Az új módszer mindössze öt országban érhető el a világon. A technológia nagy előnye a gyorsasága, mellyel 5 másodperc alá csökkenhet a fizetésre szánt idő.

A chipkártyával felturbózott karórákkal 5000 forint értékhatár alatt, bármikor fizethetünk az elfogadóhelyek bármelyikén. Ez alatt az összeghatár alatt nem szükséges megadni a PIN kódot, vagy bizonylatot aláírni. Elegendő fizetéskor a chipkártyát rejtő készüléket néhány centiméterre a terminálhoz közelíteni.

A Takarékpontnál nyitható számlacsomaghoz többféle színben és dizájnban órákat és kártyákat november elejétől lehet igényelni. Nem árt azonban tudni, hogy egyelőre kevés az elfogadóhely és az éves kártyadíj is magas. Éves szinten 6900 forintot kell fizetni a plusz szolgáltatásért, ami közel a háromszorosa egy átlagos kártya éves díjának. Ráadásul egyelőre csak 300 elfogadóhellyel rendelkezik a hálózat, ezek legnagyobb része Budapesten található. Vidéken nem elterjedt a PayPass hálózat és az év végére beígért ezer elfogadóhelyre történő bővítés sem nyújthat teljes lefedettséget.

 


A karórák illetve kártyák is azt a PayPass rendszert használják, ami 2002-ben indult világhódító útjára. A technológia közel egy évtizedes története alatt szerte a világon mintegy 78 millió eszközzel és a rendszerhez csatlakozott 245 ezer fizetőhellyel büszkélkedhet. Európában elsőként Törökországban fizethettek az ügyfelek másodpercek alatt, ma már pedig a brit, francia, lengyel, német, norvég, olasz, román, spanyol, svájci, szerb, szlovák, szlovén és magyar ügyfelek is használhatják a PayPass rendszert. Magyarországon a MasterCard az OTP Bankkal közösen vezette be elsőként a Multipont Maestro PayPass betéti kártyát, amely egyesíti az érintés nélküli bankkártya és a klasszikus bankkártya előnyeit.

Az OTP Banknál megtudtuk: jelenleg 13 ezer honfitársunk zsebében lapul PayPass bankkártya, de várakozásaik szerint a számuk növekedni fog. Az elfogadó helyek száma 300 körül van. Lehet már így fizetni például a Burger King vagy a McDonald's éttermeiben, a Coffee California és a Coffee Heaven éttermeiben, az Immedio és Relay újságárus kioszkokban, egyes CBA üzletekben valamint a Palace Cinemas mozijaiban. Az OTP  Bank azonban folyamatosan vizsgálja, milyen területekre lehet kiterjeszteni a PayPass fizetést. A pénzintézet például idén ősszel csatlakozott a Pécs városa által a polgárainak különféle kedvezményeket biztosító Tüke kártya programhoz is.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Ehhez a világszerte már sikeresen működő és a hazai piacon is már lábát megvetett rendszerhez csatlakozik 2010-ben a Takarékpont, aki egy a magyar piacon egyedülálló PayPass tranzakcióra alkalmas karóra segítségével kívánja meghódítani a fiatal korosztályt. A stratégiai fejlesztésre azért van szükség, mert megváltoztak a fogyasztói igények, különösen a 30 év alatti korosztályban.

Tapasztalataink szerint miközben a kártyás fizetések száma folyamatosan nő, az egyes tranzakciók során elköltött összegek nagysága csökken. Egyre többen fizetnek kártyával 5000 forint alatt, egyre többen, elsősorban a fiatalok választják az ingyenes elektronikus megoldásokat akár hétköznapi szükségleteik kielégítésére is - mondja Brezina Szabolcs, a TakarékBank ügyvezető igazgatója.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?