Ez a hipermarket adó első eredménye

2010. október 25. 04:50

Minden jel szerint visszaveti a kereskedelmi láncok hazai bővülését a hipermarket adó. Már kormánypárti politikusok is arról beszélnek, hogy jelentős fejlesztések esnek kútba a különadó miatt.

"Most értesültünk arról, hogy a különadó miatt egy jelentős fejlesztés kútba esett: az Auchan mégsem jön Debrecenbe" - idézi a haon.hu Kósa Lajost, a város polgármesterét. A városvezető -aki egyben a Fidesz ügyvezető alelnöke- a debreceni közgyűlés csütörtöki ülésén nyilatkozott a beruházás elmaradásáról.

Az Auchan szóvivője, Gillemot Katalin a Pénzcentrum.hu-nak elmondta: a debreceni jelenlét -több más várossal együtt- valóban szerepel az áruházlánc elképzelései között, de a következő 3 évben egyébként sem nyitottak volna üzletet a hajdúsági megyeszékhelyen.

A szóvivő szerint egyértelmű, hogy a válságadó miatt felül kell vizsgálni a terjeszkedés ütemtervét.

Visszavetheti a fejlesztéseket

A Pénzcentrum.hu által megkérdezett ingatlanpiaci elemző úgy látja, hogy a válságadó a következő 1-2 évben egyértelműen visszavetheti a fejlesztéseket, leginkább a nagy alapterületű hipermarketek építését. A kormány tervei szerint ugyanis a kereskedelmi láncok éves nettó árbevételükkel arányosan fizetnék, így pedig -szakértőnk szerint- a láncoknak nem éri meg, hogy százmilliós, milliárdos beruházással új áruházat nyissanak.

Az új szabályozás nyertesei a kisboltok lehetnének, ők azonban tőkehiány és a piac telítettsége miatt nem tudnak terjeszkedni, esetleg a speciális kínálattal rendelkező kis üzletek növekedésére lehet számítani.

Az élelmiszer és háztartási vegyiáru, valamint kozmetikum kis- és nagykereskedelmi vállalatainak üzletek száma szerinti megoszlása, 2009. (a forgalom szerinti felsorolásban) Forrás: Nielsen


Néhány hónapja még egészen másról szóltak a hírek. Mint arról beszámoltunk, 2009-ben a hipermarket láncok közül a Tesco mellett az Interspar és az Auchan is terjeszkedni tudott.

A vevők helyett a fejlesztések és a beszállítók

Az Országos Kereskedelmi Szövetség közleménye szerint a külföldi és a magyar kereskedőláncok csak az elmúlt öt évben ezer milliárd forintot meghaladó értékű fejlesztéssel gyarapították állami támogatások nélkül a nemzetgazdaság beruházásait, a legnagyobb láncok tízezer számra foglalkoztatják a magyar munkaerőt, az ágazati átlagnál több bérért.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A szervezet úgy véli, hogy a jelenlegi rendkívül rossz piaci helyzet alapján a válságadó nem hárítható sem a vásárlókra, sem a beszállítókra.

Lapinformációk szerint azonban nem hivatalosan több hazai termelő és gyártó vállalkozás vezetőjével már közölték áruházláncok, hogy (részben) velük akarják megfizettetni a válságadót. A beszállítók ennek elkerülése érdekében kormányzati segítséget várnak, és törvényi szigorítást sürgetnek.

Ki fizet, és mennyit?

A kereskedelmi láncokat képviselő Országos Kereskedelmi Szövetség előzetes adatai szerint a kereskedelmi láncok közül a Tesco fizetheti a legtöbb különadót, 12,1 milliárd forintot, majd a Spar és az Auchan következik, 6,1, valamint 3,4 milliárd forintos terheléssel.

 

Az egyes kereskedelmi láncok várható hipermarket adó fizetése, milliárd forint (Forrás: Országos Kereskedelmi Szövetség)


A szövetség összesítése szerint a Lidl-nek 1,6 milliárd, a Cora csoportnak 1,5 milliárd, a Penny Marketnek pedig 1,2 milliárd forintos különadót kell majd fizetnie. A dm-re 140,7 millió forint, a Media Markt csoportra 104,7, az OBI-ra 79,9, a Rossmannra 64,3, az IKEA-ra 53,9, az Aldira 50,7, a Praktikerre pedig 50,3 millió forint adó jut az előzetes adatok szerint.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?