19 °C Budapest

Kalóztermékek: már nem csak a luxust hamisítják!

2010. július 23. 15:02

2009-ben az EU vámszervei 43 500 esetben léptek fel, és több millió, vélhetően hamisított vagy kalózterméket tartóztattak fel az EU külső határain - derül ki a Bizottság éves jelentéséből, amelyet az EU vámszervei által a szellemi tulajdonhoz fűződő jogok érvényesítése érdekében kifejtett tevékenységről készített.

A szellemi tulajdonhoz fűződő jogok megsértésének gyanúja leggyakrabban a cigaretta, a ruházati cikkek és a márkás termékek kapcsán merül fel, azonban az olyan - az emberi egészséget potenciálisan veszélyeztető - mindennapi fogyasztási cikkek is jelentős hányadot képviselnek, mint a samponok, fogkrémek, játékok, gyógyszerek vagy háztartási készülékek. 


Algirdas ©emeta, az adóügyért és a vámunióért, valamint a csalás elleni küzdelemért és az auditért felelős biztos elmondta: "A hamisított termékek a fogyasztók számára egészségügyi és biztonsági szempontból komoly veszélyt jelenthetnek, és hátrányos helyzetbe hozhatják a jogszerűen működő vállalkozásokat."


Egyre több a hamisítvány

A jelentés szerint a szellemi tulajdonhoz fűződő jogok megsértésének gyanújával érintett termékek száma növekvő tendenciát mutat. 2009-ben az EU vámszervei több mint 43 500 esetben léptek fel, és összesen 118 millió terméket foglaltak le. A jelentés kitér arra, hogy miközben a szellemi tulajdonhoz fűződő jogok megsértése korábban főként a luxustermékeket érintette, ma már egyre több, a polgárok által nap mint nap használt tömegcikkre is kiterjed. A lefoglalt árucikkek között első helyen a cigaretta áll (19%), amelyet az egyéb dohányáruk (16%), a márkás termékek (13%) és a gyógyszerek (10%) követnek.

A szellemi tulajdonhoz fűződő jogokat sértő termékek elsődleges származási helye továbbra is Kína (innen érkezik a termékek 64%-a), míg egyes árukategóriákban a termékek döntő hányada más országokból, köztük az Egyesült Arab Emírségekből és Egyiptomból származik. A határokon feltartóztatott áruk 77%-át megsemmisítették vagy a jogsértés megállapítása érdekében bírósági eljárást kezdeményeztek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

2009-ben az EU és Kína cselekvési tervet írt alá, amelynek kifejezett célja a szellemi tulajdonhoz fűződő jogokat sértő termékekkel kapcsolatos vámügyi tevékenység terén megvalósuló együttműködés fokozása, és amelyet a tervek szerint az elkövetkezendő hónapokban 2012-ig meg fognak hosszabbítani

Mit tehetünk?

A vállalkozások kérhetik a vámszervek közreműködését, ha azt gyanítják, hogy a szellemi tulajdonhoz fűződő jogaik sérültek, és a vállalkozások által szolgáltatott információk alapján a vámszervek célzottabban végezhetik ellenőrzéseiket. A Bizottság a jogtulajdonosok számára kézikönyvet állított össze, amely segítséget nyújt az ellenőrzések iránti kérelmek benyújtásához, emellett továbbra is szoros kapcsolatot tart fenn a magánszektorral abból a célból, hogy megtudja, miként lehetne még hatékonyabbá tenni az ellenőrzéseket.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 15. 16:30