32 °C Budapest

Pár éven belül már a pezsgősüveg sem lesz a régi

Pénzcentrum
2010. március 21. 11:02

A pezsgő hazájában, a franciaországi Champagne tartományban környezetbarátabb üvegekre cserélik a pezsgők töltésekor eddig használt palackokat - írja a decanter.com.

Az eddig használt 900 grammos pezsgőspalackok helyett a jövőben 7%-kal könnyebb, 835 grammos üvegeket fognak használni Champagne tartomány pezsgőgyárai - jelentette be a helyi pezsgőgyártók szövetsége.

Melyik a világ legdrágább pezsgője? A következő cikkből megtudhatod: A 2009-es év utolsó nagy durranása!


Az átállás ugyan nem kötelező a gyártókra nézve, de szövetség szerint egy-két éven belül csaknem minden gyárból az új, könnyebb palackokkal rakott kamionok fognak kigördülni. A várakozások szerint ugyanis a pezsgősüvegek több mint 95%-a 835 grammos lesz, az üvegek űrtartalma ugyanakkor nem fog változni, továbbra is 7,5 dl marad.

Az új üvegek nem csak azért környezetbarátabbak, mert a késztésük során kevesebb alapanyagot kell felhasználni, hanem azért is, mert a szállításukkor kevesebb szén-dioxid képződik. A pezsgőgyárak állítása szerint az új palackok elég erősek, elbírják a bennük uralkodó nyomást. Jelentős költségmegtakarítást azonban nem fognak eredményezni a gyáraknak, mivel az előállítási költségük megegyezik a hagyományos modell gyártási költségeivel - írja a Decanter.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A lap korábban arról is írt, hogy egyes brit borgyártók már átálltak a világ legkönnyebb borosüvegére, amely a hagyományos 420 grammos palack helyett csupán 300 grammot nyom, de éppen olyan ellenálló a külső hatásokkal szemben, mint a 40%-kal nehezebb hagyományos üvegek.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?