22 °C Budapest

Egyre jobbak vagyunk szelektív hulladékgyűjtésben

2010. március 17. 18:02

Az elmúlt évben az Európai Unió tagországaiban 350.000 tonna, azaz több mint 13 milliárd darab italos kartondoboz került szelektíven visszagyűjtésre. A környezettudatos európaiaknak köszönhetően minden 100 tejes és üdítős italos kartondobozból 33 darab kerülhetett újrahasznosításra. E csomagolóanyag típust a régebbi EU tagállamokban 1992 óta, hazánkban pedig 2004 óta gyűjtik szelektíven, mivel kiváló másodnyersanyagnak számít. Minden italos kartondoboz legalább 75%-ban jó minőségű papírt tartalmaz, amit világszerte közel 100 papírgyárban lehet újrahasznosítani. Az Unió tagországaiban tavaly szelektíven gyűjtött és újrahasznosított italos kartondobozok révén 17.000 hektárnyi, azaz mintegy 7 Velencei tó nagyságú erdőterület fáit nem kellett kivágni.

Az Európai Italos Karton Szövetség (ACE) adatai szerint, Európában (a 27 EU tagország valamint Svájc és Norvégia) tavaly, összesen 350.000 tonna, azaz több mint 13 milliárd darab italos kartondobozt gyűjtöttek össze szelektíven a lakosok. Ilyen mennyiségű italos kartondoboz anyagának papír részéből 1,7 milliárd A5 méretű iskolai füzet, 560 millió darab mesekönyv, vagy akár 1 milliárd tekercs konyhai papírtörlő is gyártható. Habár a fa megújuló erőforrás, az abból készült papír életciklusának megnövelésével, másodnyersanyagként való használatával kiemelkedő mértékben csökkenthető az üvegházhatású gázok kibocsátása.

Forrás: IKSZ


Napjainkban a világ több, mint 200 - köztük az összes európai - országában használják az italos karton csomagolást. E korszerű csomagolóanyag típus több kedvező előnyös tulajdonságának köszönheti közkedveltségét. Az italos karton 75%-a papír, ezért e csomagolás újrahasznosítható, így szelektíven gyűjtve nem terheli a környezetet. E csomagolóanyag és az aszeptikus technológia következtében az így csomagolt folyékony élelmiszerek hűtés és tartósítószerek nélkül is legalább 3- 6 hónapig biztonságosak, frissek, ízletesek maradnak.

"Iparágunk elkötelezett azon törekvés mellett, hogy a lehető legkisebb mértékre csökkentsük az italos kartondobozok ökológiai lábnyomát, azaz minimalizáljuk a káros anyag kibocsátást a csomagolóanyag megszületésétől kezdve egészen annak az újrahasznosításáig." - nyilatkozta Baka Éva, az Európai Italos Karton Szövetség hazai tagszervezetének, az Italos Karton Egyesülésnek ügyvezető igazgatója. - "Ezt a csomagolóanyagot könnyű újrahasznosíthatósága teszi fenntarthatóvá. Ezért célunk az, hogy Magyarországon is ösztönözzük az italos kartondobozok szelektív gyűjtését és az hasznosítási arányának növelését." - tette hozzá a szakember.

Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) a hatóságok, a koordináló szervezetek, a helyi kommunális szolgáltatók és a civil szervezetek bevonásával ösztönzi a lakosságot a hazánkban forgalomba kerülő 10-12 ezer tonna italos kartondoboz szelektív gyűjtésére.

"Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés, az öt évvel ezelőtti 200 tonna / év mennyiségről 2009-re 1550 tonna / év mennyiségre, azaz a kezdeti érték hétszeresére növelte a szelektíven gyűjtött és újrahasznosított italos kartondobozok mennyiségét. Ma Magyarországon 6 millió lakos élhet a szelektív hulladékgyűjtés valamely formájával, közülük 3,5 milliónak pedig az üres italos kartondobozok gyűjtésére is van lehetősége." - mondta Baka Éva, az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés ügyvezető igazgatója.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A 14%-os magyarországi italos kartondoboz hasznosítási arány a 35%-os százalékos hasznosítási aránnyal büszkélkedő Ausztriához képest csekélynek tűnhet, a valóságban, időarányosan azonban megelőzi az nyugat-európai begyűjtés fejlődésének gyorsaságát, mivel hazánkban csak 2004-óta gyűjtik az italos kartont, míg pl. Ausztriában 1999-óta.

Hosszú távú célkitűzéseivel összhangban, az IKSZ a nagyvárosokon kívül, a kis- és közepes nagyságú településeket is be kívánja vonni az italos karton szelektív gyűjtési és hasznosítási rendszerbe a helyi szolgáltatók segítségével. A cél, hogy 2012-re 20%-ra növekedjen az italos kartondobozok visszagyűjtési és hasznosítási aránya.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44