4 °C Budapest

Amit sosem gondoltál volna Kínáról

2009. október 1. 14:02

A Kínai Népköztársaságot 60 éve kiáltotta ki Mao Ce Tung. Azóta nagy utat tett meg a világ legnépesebb országa.

Kína lakossága a második világháború követően nagyjából félmilliárd fő volt, ami azonban alig 30 év alatt megduplázódott. A drámai növekedés lelassítására Kína 1979-ben bevezette az "egy család, egy gyerek" politikáját, ám ennek ellenére is elérte a populáció az 1,3 milliárd főt 2005-ben.

Az utóbbi évtizedben Kína látványos gazdasági fejlődésen ment keresztül. Hatvan év alatt az egy főre jutó bruttó nemzeti össztermék (GDP) 17 dollárról 3388 dollárra nőtt. (Magyarországon 2008-ban ez 19 800 dollár volt fejenként a CIA Factbook becslése szerint.) A jólét növekedésével a várható élettartam is meredeken emelkedni kezdett a világ legnépesebb országában. Az ötvenes években a férfiak 39,3, a nők 42,3 évet értek meg átlagosan, ez a kétezres évekre 71,3 illetve 74,8 évre emelkedett. A kötelező iskolai oktatásnak köszönhetően az írni és olvasni tudók aránya 60 év alatt 20-ról több mint 95 százalékra nőtt, annak ellenére is, hogy a kínai ábécé elsajátítása nem tartozik a legkönnyebb feladatok közé.


Kína az Egyesült Államok és az Európai Unió után a világ harmadik legnagyobb olajfogyasztója, 2007-ben nagyjából 7,9 millió hordónyit használt fel a fekete aranyból naponta. A BBC által gyűjtött adatok szerint tavaly rizsból 185 millió, burgonyából 107 millió, káposztából pedig 34 millió tonna fogyott el.

A 2008-as pekingi olimpián Kína 51 arany, 21 ezüst és 28 bronzérmével az éremtáblázat első helyén végzett az országok rangsorában.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kínában a becslések szerint mintegy 825 ezer fő rendelkezik 10 millió jüannál magyobb vagyonnal - ez nagyjából egymillió eurónak felel meg.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem