18 °C Budapest

Amit sosem gondoltál volna Kínáról

2009. október 1. 14:02

A Kínai Népköztársaságot 60 éve kiáltotta ki Mao Ce Tung. Azóta nagy utat tett meg a világ legnépesebb országa.

Kína lakossága a második világháború követően nagyjából félmilliárd fő volt, ami azonban alig 30 év alatt megduplázódott. A drámai növekedés lelassítására Kína 1979-ben bevezette az "egy család, egy gyerek" politikáját, ám ennek ellenére is elérte a populáció az 1,3 milliárd főt 2005-ben.

Az utóbbi évtizedben Kína látványos gazdasági fejlődésen ment keresztül. Hatvan év alatt az egy főre jutó bruttó nemzeti össztermék (GDP) 17 dollárról 3388 dollárra nőtt. (Magyarországon 2008-ban ez 19 800 dollár volt fejenként a CIA Factbook becslése szerint.) A jólét növekedésével a várható élettartam is meredeken emelkedni kezdett a világ legnépesebb országában. Az ötvenes években a férfiak 39,3, a nők 42,3 évet értek meg átlagosan, ez a kétezres évekre 71,3 illetve 74,8 évre emelkedett. A kötelező iskolai oktatásnak köszönhetően az írni és olvasni tudók aránya 60 év alatt 20-ról több mint 95 százalékra nőtt, annak ellenére is, hogy a kínai ábécé elsajátítása nem tartozik a legkönnyebb feladatok közé.


Kína az Egyesült Államok és az Európai Unió után a világ harmadik legnagyobb olajfogyasztója, 2007-ben nagyjából 7,9 millió hordónyit használt fel a fekete aranyból naponta. A BBC által gyűjtött adatok szerint tavaly rizsból 185 millió, burgonyából 107 millió, káposztából pedig 34 millió tonna fogyott el.

A 2008-as pekingi olimpián Kína 51 arany, 21 ezüst és 28 bronzérmével az éremtáblázat első helyén végzett az országok rangsorában.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kínában a becslések szerint mintegy 825 ezer fő rendelkezik 10 millió jüannál magyobb vagyonnal - ez nagyjából egymillió eurónak felel meg.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem