5 °C Budapest

Amit sosem gondoltál volna Kínáról

2009. október 1. 14:02

A Kínai Népköztársaságot 60 éve kiáltotta ki Mao Ce Tung. Azóta nagy utat tett meg a világ legnépesebb országa.

Kína lakossága a második világháború követően nagyjából félmilliárd fő volt, ami azonban alig 30 év alatt megduplázódott. A drámai növekedés lelassítására Kína 1979-ben bevezette az "egy család, egy gyerek" politikáját, ám ennek ellenére is elérte a populáció az 1,3 milliárd főt 2005-ben.

Az utóbbi évtizedben Kína látványos gazdasági fejlődésen ment keresztül. Hatvan év alatt az egy főre jutó bruttó nemzeti össztermék (GDP) 17 dollárról 3388 dollárra nőtt. (Magyarországon 2008-ban ez 19 800 dollár volt fejenként a CIA Factbook becslése szerint.) A jólét növekedésével a várható élettartam is meredeken emelkedni kezdett a világ legnépesebb országában. Az ötvenes években a férfiak 39,3, a nők 42,3 évet értek meg átlagosan, ez a kétezres évekre 71,3 illetve 74,8 évre emelkedett. A kötelező iskolai oktatásnak köszönhetően az írni és olvasni tudók aránya 60 év alatt 20-ról több mint 95 százalékra nőtt, annak ellenére is, hogy a kínai ábécé elsajátítása nem tartozik a legkönnyebb feladatok közé.


Kína az Egyesült Államok és az Európai Unió után a világ harmadik legnagyobb olajfogyasztója, 2007-ben nagyjából 7,9 millió hordónyit használt fel a fekete aranyból naponta. A BBC által gyűjtött adatok szerint tavaly rizsból 185 millió, burgonyából 107 millió, káposztából pedig 34 millió tonna fogyott el.

A 2008-as pekingi olimpián Kína 51 arany, 21 ezüst és 28 bronzérmével az éremtáblázat első helyén végzett az országok rangsorában.

Kínában a becslések szerint mintegy 825 ezer fő rendelkezik 10 millió jüannál magyobb vagyonnal - ez nagyjából egymillió eurónak felel meg.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?