Túl drágák a gyógyszerek - vizsgálódna az EU

2009. szeptember 30. 11:02

Neelie Kroes, az Európai Bizottság versenypolitikai biztosa arra hívta fel a gyógyszeriparban tevékenykedők figyelmét, hogy hamarosan újabb trösztellenes vizsgálatokra számíthatnak a következő hónapokban.

Mint ismeretes, idén az Európai Bizottság vizsgálatot indított a gyógyszerágazatban, megállapítva, hogy generikus gyógyszerek késve jutnak a piacra, és csökken a forgalomba hozott gyógyszerújdonságok száma. Ennek egyik oka a vállalatok magatartása, de a szabályozórendszer hiányosságai is szerepet játszhatnak a problémákban.

Persze a gyógyszergyártók cáfolják, hogy ők hátráltatnák a generikus gyógyszerek piaci elterjedését, ezért az EU most azt tervezi, hogy külön vizsgálatot indít az originális és generikus gyógyszerek gyártói közötti szerződések ellenőrzésére.

A szabadalmi idő lejárta után az adott hatóanyagot tartalmazó gyógyszerkészítményeket már más gyártók is előállíthatják és forgalmazhatják, melyek átlagosan 40 százalékkal olcsóbbak a korábban szabadalommal védett originális gyógyszereknél.

Egy 2008-as, Európai szintű felmérés szerint azonban az originális (új fejlesztésű) gyógyszerekre vonatkozó szabadalmi idő lejárta után a fogyasztóknak még átlagosan 7 hónapot kell várniuk arra, hogy a generikus gyógyszerek hozzáférhetővé váljanak a piacon. Ha a szabadalmi idő lejártát követően a generikus változatok azonnal hozzáférhetővé válnának, a fogyasztók gyógyszerköltségei további 20%-kal csökkennének.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Tavaly egyébként közel 2,3 milliárd euró bírságot szabott ki az EU kartell ügyekben, idén pedig már az 1,2 milliárdot is túllépte a kivetett összeg. A versenykorlátozó megállapodások miatt a fogyasztók átlagosan 10 százalékkal magasabb árat fizetnek az adott termékért.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?