17 °C Budapest

Túl drágák a gyógyszerek - vizsgálódna az EU

2009. szeptember 30. 11:02

Neelie Kroes, az Európai Bizottság versenypolitikai biztosa arra hívta fel a gyógyszeriparban tevékenykedők figyelmét, hogy hamarosan újabb trösztellenes vizsgálatokra számíthatnak a következő hónapokban.

Mint ismeretes, idén az Európai Bizottság vizsgálatot indított a gyógyszerágazatban, megállapítva, hogy generikus gyógyszerek késve jutnak a piacra, és csökken a forgalomba hozott gyógyszerújdonságok száma. Ennek egyik oka a vállalatok magatartása, de a szabályozórendszer hiányosságai is szerepet játszhatnak a problémákban.

Persze a gyógyszergyártók cáfolják, hogy ők hátráltatnák a generikus gyógyszerek piaci elterjedését, ezért az EU most azt tervezi, hogy külön vizsgálatot indít az originális és generikus gyógyszerek gyártói közötti szerződések ellenőrzésére.

A szabadalmi idő lejárta után az adott hatóanyagot tartalmazó gyógyszerkészítményeket már más gyártók is előállíthatják és forgalmazhatják, melyek átlagosan 40 százalékkal olcsóbbak a korábban szabadalommal védett originális gyógyszereknél.

Egy 2008-as, Európai szintű felmérés szerint azonban az originális (új fejlesztésű) gyógyszerekre vonatkozó szabadalmi idő lejárta után a fogyasztóknak még átlagosan 7 hónapot kell várniuk arra, hogy a generikus gyógyszerek hozzáférhetővé váljanak a piacon. Ha a szabadalmi idő lejártát követően a generikus változatok azonnal hozzáférhetővé válnának, a fogyasztók gyógyszerköltségei további 20%-kal csökkennének.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Tavaly egyébként közel 2,3 milliárd euró bírságot szabott ki az EU kartell ügyekben, idén pedig már az 1,2 milliárdot is túllépte a kivetett összeg. A versenykorlátozó megállapodások miatt a fogyasztók átlagosan 10 százalékkal magasabb árat fizetnek az adott termékért.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?