0 °C Budapest

Túl drágák a gyógyszerek - vizsgálódna az EU

2009. szeptember 30. 11:02

Neelie Kroes, az Európai Bizottság versenypolitikai biztosa arra hívta fel a gyógyszeriparban tevékenykedők figyelmét, hogy hamarosan újabb trösztellenes vizsgálatokra számíthatnak a következő hónapokban.

Mint ismeretes, idén az Európai Bizottság vizsgálatot indított a gyógyszerágazatban, megállapítva, hogy generikus gyógyszerek késve jutnak a piacra, és csökken a forgalomba hozott gyógyszerújdonságok száma. Ennek egyik oka a vállalatok magatartása, de a szabályozórendszer hiányosságai is szerepet játszhatnak a problémákban.

Persze a gyógyszergyártók cáfolják, hogy ők hátráltatnák a generikus gyógyszerek piaci elterjedését, ezért az EU most azt tervezi, hogy külön vizsgálatot indít az originális és generikus gyógyszerek gyártói közötti szerződések ellenőrzésére.

A szabadalmi idő lejárta után az adott hatóanyagot tartalmazó gyógyszerkészítményeket már más gyártók is előállíthatják és forgalmazhatják, melyek átlagosan 40 százalékkal olcsóbbak a korábban szabadalommal védett originális gyógyszereknél.

Egy 2008-as, Európai szintű felmérés szerint azonban az originális (új fejlesztésű) gyógyszerekre vonatkozó szabadalmi idő lejárta után a fogyasztóknak még átlagosan 7 hónapot kell várniuk arra, hogy a generikus gyógyszerek hozzáférhetővé váljanak a piacon. Ha a szabadalmi idő lejártát követően a generikus változatok azonnal hozzáférhetővé válnának, a fogyasztók gyógyszerköltségei további 20%-kal csökkennének.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Tavaly egyébként közel 2,3 milliárd euró bírságot szabott ki az EU kartell ügyekben, idén pedig már az 1,2 milliárdot is túllépte a kivetett összeg. A versenykorlátozó megállapodások miatt a fogyasztók átlagosan 10 százalékkal magasabb árat fizetnek az adott termékért.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 5. kedd
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm