Indiai ételre fáj a skótok foga - az EU-hoz fordulnak

2009. augusztus 3. 16:02

A kockás szoknyát, a skót dudát, a Scotch whiskeyt, vagy a haggist senki nem vitatja el a skótoktól, azon azonban már valószínűleg többen elvitatkoznának, hogy a tikka masala csirke kinek a nemzeti eledele.

Egy glasgow-i szakács azt állítja, ő találta fel az eddig indaiként ismert ételt, így most az Európai Unióhoz fordult, hogy védett földrajzi eredetű státuszt kapjon, úgy mint a görög feta sajt, vagy a pármai sonka.

A glasgow-i Shish Mahal étterem tulajdonosa, az Ali család a hetvenes években találta ki ezt a csirkés, curry-s ételt, és nagyon hamar közkedveltté vált a brit éttermekben.

Ahmed Aslam Ali (64), az étterem alapítója elmondta, hogy eredetileg nem szerepelt szósz az ételben, de egy vendégük kérte, hogy ne legyen olyan száraz, így ezek után már joghurttal, és különféle fűszerekkel kiegészítve készítették az ételt, így született a tikka masala.

Bár az étel eredetét nehéz megállapítani, Ali azt állítja, hogy kifejezetten a nyugati ízléshez igazított, kevésbé csípős indiai ételről van szó. Egy helyi jogász már meg is tette az első lépéseket, ami ahhoz szükséges, hogy skót ételként ismerje el az EU.

Az egész procedúra, amíg glasgow-i étellé minősítik a csirke tikka masalát akár 1-2 évet is igénybe vehet. Ali azt állítja, azért szeretné, ha sikerrel járna ügye, mert ezzel szeretné háláját kifejezni Glasgow-nak, második otthonának.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?