5 °C Budapest

Indiai ételre fáj a skótok foga - az EU-hoz fordulnak

2009. augusztus 3. 16:02

A kockás szoknyát, a skót dudát, a Scotch whiskeyt, vagy a haggist senki nem vitatja el a skótoktól, azon azonban már valószínűleg többen elvitatkoznának, hogy a tikka masala csirke kinek a nemzeti eledele.

Egy glasgow-i szakács azt állítja, ő találta fel az eddig indaiként ismert ételt, így most az Európai Unióhoz fordult, hogy védett földrajzi eredetű státuszt kapjon, úgy mint a görög feta sajt, vagy a pármai sonka.

A glasgow-i Shish Mahal étterem tulajdonosa, az Ali család a hetvenes években találta ki ezt a csirkés, curry-s ételt, és nagyon hamar közkedveltté vált a brit éttermekben.

Ahmed Aslam Ali (64), az étterem alapítója elmondta, hogy eredetileg nem szerepelt szósz az ételben, de egy vendégük kérte, hogy ne legyen olyan száraz, így ezek után már joghurttal, és különféle fűszerekkel kiegészítve készítették az ételt, így született a tikka masala.

Bár az étel eredetét nehéz megállapítani, Ali azt állítja, hogy kifejezetten a nyugati ízléshez igazított, kevésbé csípős indiai ételről van szó. Egy helyi jogász már meg is tette az első lépéseket, ami ahhoz szükséges, hogy skót ételként ismerje el az EU.

Az egész procedúra, amíg glasgow-i étellé minősítik a csirke tikka masalát akár 1-2 évet is igénybe vehet. Ali azt állítja, azért szeretné, ha sikerrel járna ügye, mert ezzel szeretné háláját kifejezni Glasgow-nak, második otthonának.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?