Megreformálnák a közétkeztetést

Pénzcentrum
2009. július 22. 08:32

Várhatóan az ősszel a kormány elé az a szocialista tervezet, amely az iskolák, a szociális intézmények, az idősotthonok és a kórházak szolgáltatásait hivatott újraszabályozni.

2007-ben az uniós irányelvek alapján született egy keretszabályozás, ennek ellenére úgy tűnik, hogy hazánkban a közösségi étkeztetésben érintett szolgáltatóknak ez nem elég, konkrét szabályokra van szükség.

A konyhákat működtető önkormányzatok által fenntartott intézmények pazarlónak bizonyultak, hiszen miközben rendkívül alacsony a nyersanyagnorma, sokba kerül a főzésre fordított energia, a víz, a közalkalmazotti státusban dolgozó szakácsok, kézilányok, mosogatók munkabére és annak közterhe.

Drágítja a közétkeztetést, ha egy-egy bölcsőde, óvoda vagy napközi önmagára főz, gazdaságosabb nagy tömegben étkeztetni.

Szakpolitikusok szerint nem megoldás az sem, ha a tendereken a legalacsonyabb árajánlatot benyújtót kiáltják ki nyertesnek, hiszen egy tíznapos menü összeállítása komoly szakértelmet kíván, mert figyelni kell az élelmiszer-biztonságra, arra, hogy a különböző korcsoportok számára készítendő ételhez mennyi ásványi és tápanyagot, vitamint, zsírt, fehérjét vagy szénhidrátot kell felhasználni.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?