20 °C Budapest

Nyomkövető a cigarettákon: mit ki nem találnak!

2009. június 30. 09:17

Évente 660 milliárd szál cigarettát mozgatnak a csempészek, ez 20-40 milliárd dollárnyi adóbevétel-kiesést okoz az államoknak, s súlyos anyagi károkat szenvednek el a gyártók is.

Természetesen mindez csak feltételezés, hiszen pontos adatok nyilvánvalóan nincsenek, pusztán a felderített bűncselekményekből kiindulva lehet következtetéseket levonni a feketegazdaság méretére vonatkozóan.

A British American Tobacco lengyelországi gyárában új jelölő-nyomkövető rendszerrel próbálkozik: a gyárban készült minden egyes kartont megjelölnek, így ha bármilyen illetéktelen beavatkozás történne, azt azonnal jelezni tudnák. Persze az ilyesfajta védelem csak akkor lehet igazán hatásos, ha nincs lyuk a rendszerben, vagyis minden egyes dohányipari cég alkalmazza. Mivel az iparágban tevékenykedő vállalatok mérete eltérő, ezért a BAT azt kéri az Egészségügyi Világszervezettől, hogy ne egy technológia mellett szálljon síkra, hanem egy standardot állítson fel, melyhez mindenki maga választhatja ki a neki legmegfelelőbb szisztémát.

A cigarettacsempészet elleni harc sikereként értékelhető, hogy néhány éve még a magyarországi cigarettaforgalom ötöde származott csempészett forrásból, ma alig 8-9 százaléka. A Vám- és Pénzügyőrség nagy erőket vezényelt ki a feketekereskedelem megfékezésére: ott vannak a pénzügyőrök az ukrán, román és horvát határszakaszokon, a piacok, valamint az M3-as és az M1-es autópályák közelében.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?