Nyomkövető a cigarettákon: mit ki nem találnak!

2009. június 30. 09:17

Évente 660 milliárd szál cigarettát mozgatnak a csempészek, ez 20-40 milliárd dollárnyi adóbevétel-kiesést okoz az államoknak, s súlyos anyagi károkat szenvednek el a gyártók is.

Természetesen mindez csak feltételezés, hiszen pontos adatok nyilvánvalóan nincsenek, pusztán a felderített bűncselekményekből kiindulva lehet következtetéseket levonni a feketegazdaság méretére vonatkozóan.

A British American Tobacco lengyelországi gyárában új jelölő-nyomkövető rendszerrel próbálkozik: a gyárban készült minden egyes kartont megjelölnek, így ha bármilyen illetéktelen beavatkozás történne, azt azonnal jelezni tudnák. Persze az ilyesfajta védelem csak akkor lehet igazán hatásos, ha nincs lyuk a rendszerben, vagyis minden egyes dohányipari cég alkalmazza. Mivel az iparágban tevékenykedő vállalatok mérete eltérő, ezért a BAT azt kéri az Egészségügyi Világszervezettől, hogy ne egy technológia mellett szálljon síkra, hanem egy standardot állítson fel, melyhez mindenki maga választhatja ki a neki legmegfelelőbb szisztémát.

A cigarettacsempészet elleni harc sikereként értékelhető, hogy néhány éve még a magyarországi cigarettaforgalom ötöde származott csempészett forrásból, ma alig 8-9 százaléka. A Vám- és Pénzügyőrség nagy erőket vezényelt ki a feketekereskedelem megfékezésére: ott vannak a pénzügyőrök az ukrán, román és horvát határszakaszokon, a piacok, valamint az M3-as és az M1-es autópályák közelében.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem