5 °C Budapest

Nyomkövető a cigarettákon: mit ki nem találnak!

2009. június 30. 09:17

Évente 660 milliárd szál cigarettát mozgatnak a csempészek, ez 20-40 milliárd dollárnyi adóbevétel-kiesést okoz az államoknak, s súlyos anyagi károkat szenvednek el a gyártók is.

Természetesen mindez csak feltételezés, hiszen pontos adatok nyilvánvalóan nincsenek, pusztán a felderített bűncselekményekből kiindulva lehet következtetéseket levonni a feketegazdaság méretére vonatkozóan.

A British American Tobacco lengyelországi gyárában új jelölő-nyomkövető rendszerrel próbálkozik: a gyárban készült minden egyes kartont megjelölnek, így ha bármilyen illetéktelen beavatkozás történne, azt azonnal jelezni tudnák. Persze az ilyesfajta védelem csak akkor lehet igazán hatásos, ha nincs lyuk a rendszerben, vagyis minden egyes dohányipari cég alkalmazza. Mivel az iparágban tevékenykedő vállalatok mérete eltérő, ezért a BAT azt kéri az Egészségügyi Világszervezettől, hogy ne egy technológia mellett szálljon síkra, hanem egy standardot állítson fel, melyhez mindenki maga választhatja ki a neki legmegfelelőbb szisztémát.

A cigarettacsempészet elleni harc sikereként értékelhető, hogy néhány éve még a magyarországi cigarettaforgalom ötöde származott csempészett forrásból, ma alig 8-9 százaléka. A Vám- és Pénzügyőrség nagy erőket vezényelt ki a feketekereskedelem megfékezésére: ott vannak a pénzügyőrök az ukrán, román és horvát határszakaszokon, a piacok, valamint az M3-as és az M1-es autópályák közelében.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?