13 °C Budapest

Euró: hivatalos céldátum nélkül, talán 2014-ben

Pénzcentrum
2009. május 4. 08:47

Ha öt évvel ezelőtt a hivatalosan és az elemzők által várt előrejelzések valósultak volna meg, akkor idén Szlovákia mellett hazánk is az euró-övezet tagjává válhatott volna. Úgy tűnik azonban, hogy a sokáig 5 év távolságra lévő EU-csatlakozáshoz hasonlóan az euró bevezetése is átvette a plusz öt év várakozási időpontot, így a várakozások 2014-re tolódtak.

Más szempontból azonban komoly különbségek vannak - mondta Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője. Azóta ugyanis többévnyi hatalmas államháztartási hiányt halmozott fel az ország, amelyet adósság formájában görgetünk magunk előtt. A deficit ráadásul egy idő után már olyan távol volt a kritikus értéktől, hogy komolytalanná vált bármiféle euró-csatlakozási céldátum megjelölése (hazánk 2006 óta nem tesz közzé hivatalos időpontot).

A történetet azonban nem csak belföldi tényezők írták felül. Tavaly végre a maastrichti kritériumok szerint meghatározott mértékűre csökkent az államháztartási hiány, és feléledni látszottak a remények, hogy esetleg 2012-ben, de inkább 2013-ban euró lesz a fizetőeszköz Magyarországon, azonban az egészet elmosta a pénzügyi válság. A deficitcél az IMF jóváhagyásával ugyan, de felpuhulhat, azonban az adósság mértéke ennél jóval nagyobb akadályt jelent. Az összeg abszolút értéke is magas, azonban a gyenge forint mellett átszámolt devizahitelek, valamint a viszonyítási pontként megjelenő összezsugorodott GDP még távolabbra tolta a hazai bruttó hozzáadott érték 60 %-ában meghatározott adósság teljesíthetőségének időpontját, főleg, hogy idén és jövőre még nem képes megfordulni a növekedő trend.

A válság az említetteken kívül még annyiban is megbolygatta az eseményeket, hogy a mostani környezetben az euró-bevezetés meghatározásának időpontjánál vannak lényegesebb feladatok is, s több bizonytalansági tényező miatt nem érdemes elsietni egy új időpont bejelentését - véli Samu János, a Concorde makroelemzője. Az ország fizetőképességének fenntartása érdekében az országgyűlésnek el kell fogadnia a most beterjesztett csomagot, majd érdemes megnézni, hogy az tényleg beváltja-e a hozzáfűzött reményeket. Továbbá hátra vannak olyan reformok, amelyeket még a csatlakozás előtt érdemes meglépni, így az új időpontot a következő kormány jelentheti majd be.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem