1 °C Budapest

Euró: hivatalos céldátum nélkül, talán 2014-ben

Pénzcentrum
2009. május 4. 08:47

Ha öt évvel ezelőtt a hivatalosan és az elemzők által várt előrejelzések valósultak volna meg, akkor idén Szlovákia mellett hazánk is az euró-övezet tagjává válhatott volna. Úgy tűnik azonban, hogy a sokáig 5 év távolságra lévő EU-csatlakozáshoz hasonlóan az euró bevezetése is átvette a plusz öt év várakozási időpontot, így a várakozások 2014-re tolódtak.

Más szempontból azonban komoly különbségek vannak - mondta Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője. Azóta ugyanis többévnyi hatalmas államháztartási hiányt halmozott fel az ország, amelyet adósság formájában görgetünk magunk előtt. A deficit ráadásul egy idő után már olyan távol volt a kritikus értéktől, hogy komolytalanná vált bármiféle euró-csatlakozási céldátum megjelölése (hazánk 2006 óta nem tesz közzé hivatalos időpontot).

A történetet azonban nem csak belföldi tényezők írták felül. Tavaly végre a maastrichti kritériumok szerint meghatározott mértékűre csökkent az államháztartási hiány, és feléledni látszottak a remények, hogy esetleg 2012-ben, de inkább 2013-ban euró lesz a fizetőeszköz Magyarországon, azonban az egészet elmosta a pénzügyi válság. A deficitcél az IMF jóváhagyásával ugyan, de felpuhulhat, azonban az adósság mértéke ennél jóval nagyobb akadályt jelent. Az összeg abszolút értéke is magas, azonban a gyenge forint mellett átszámolt devizahitelek, valamint a viszonyítási pontként megjelenő összezsugorodott GDP még távolabbra tolta a hazai bruttó hozzáadott érték 60 %-ában meghatározott adósság teljesíthetőségének időpontját, főleg, hogy idén és jövőre még nem képes megfordulni a növekedő trend.

A válság az említetteken kívül még annyiban is megbolygatta az eseményeket, hogy a mostani környezetben az euró-bevezetés meghatározásának időpontjánál vannak lényegesebb feladatok is, s több bizonytalansági tényező miatt nem érdemes elsietni egy új időpont bejelentését - véli Samu János, a Concorde makroelemzője. Az ország fizetőképességének fenntartása érdekében az országgyűlésnek el kell fogadnia a most beterjesztett csomagot, majd érdemes megnézni, hogy az tényleg beváltja-e a hozzáfűzött reményeket. Továbbá hátra vannak olyan reformok, amelyeket még a csatlakozás előtt érdemes meglépni, így az új időpontot a következő kormány jelentheti majd be.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?