Euró: hivatalos céldátum nélkül, talán 2014-ben

Pénzcentrum
2009. május 4. 08:47

Ha öt évvel ezelőtt a hivatalosan és az elemzők által várt előrejelzések valósultak volna meg, akkor idén Szlovákia mellett hazánk is az euró-övezet tagjává válhatott volna. Úgy tűnik azonban, hogy a sokáig 5 év távolságra lévő EU-csatlakozáshoz hasonlóan az euró bevezetése is átvette a plusz öt év várakozási időpontot, így a várakozások 2014-re tolódtak.

Más szempontból azonban komoly különbségek vannak - mondta Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője. Azóta ugyanis többévnyi hatalmas államháztartási hiányt halmozott fel az ország, amelyet adósság formájában görgetünk magunk előtt. A deficit ráadásul egy idő után már olyan távol volt a kritikus értéktől, hogy komolytalanná vált bármiféle euró-csatlakozási céldátum megjelölése (hazánk 2006 óta nem tesz közzé hivatalos időpontot).

A történetet azonban nem csak belföldi tényezők írták felül. Tavaly végre a maastrichti kritériumok szerint meghatározott mértékűre csökkent az államháztartási hiány, és feléledni látszottak a remények, hogy esetleg 2012-ben, de inkább 2013-ban euró lesz a fizetőeszköz Magyarországon, azonban az egészet elmosta a pénzügyi válság. A deficitcél az IMF jóváhagyásával ugyan, de felpuhulhat, azonban az adósság mértéke ennél jóval nagyobb akadályt jelent. Az összeg abszolút értéke is magas, azonban a gyenge forint mellett átszámolt devizahitelek, valamint a viszonyítási pontként megjelenő összezsugorodott GDP még távolabbra tolta a hazai bruttó hozzáadott érték 60 %-ában meghatározott adósság teljesíthetőségének időpontját, főleg, hogy idén és jövőre még nem képes megfordulni a növekedő trend.

A válság az említetteken kívül még annyiban is megbolygatta az eseményeket, hogy a mostani környezetben az euró-bevezetés meghatározásának időpontjánál vannak lényegesebb feladatok is, s több bizonytalansági tényező miatt nem érdemes elsietni egy új időpont bejelentését - véli Samu János, a Concorde makroelemzője. Az ország fizetőképességének fenntartása érdekében az országgyűlésnek el kell fogadnia a most beterjesztett csomagot, majd érdemes megnézni, hogy az tényleg beváltja-e a hozzáfűzött reményeket. Továbbá hátra vannak olyan reformok, amelyeket még a csatlakozás előtt érdemes meglépni, így az új időpontot a következő kormány jelentheti majd be.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 25. vasárnap
Mátyás
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm