18 °C Budapest

Döntött a bíróság: Diort nem lehet akárhol árusítani!

2009. április 24. 11:32

A luxusmárkák nem csak a név és a minőség miatt azok, amik, hanem a miliőnek köszönhetően is, ami körüllengi őket. Épp ezért nem is lehet őket diszkont-boltokban árusítani. És ez nem csak fellengzősség, hanem az Európai Bíróság hivatalos véleménye.

A luxusmárkák minősége nemcsak a fizikai karakterisztikájuknak köszönhető, de az allűrnek és az értékükről kialakult képnek is, mely a luxus érzetét kelti - mondta ki csütörtökön az Európai Bíróság,

Az ügy kirobbantója a Christian Dior volt, aki még 2000-ben kötött üzletet a Societe Industrielle Lingerie-vel (SIL), Dior termékek előállítására és forgalmazására. A szerződés kikötötte, hogy a "Dior márkanév elismertségének és presztízsének fenntartása érdekében" a termékekek nem lehet diszkont-üzletekben árusítani.

Csakhogy anyagi nehézségei miatt a SIL pontosan ezt tette, amiért a Dior az Európai Bírósághoz fordult. A cég arra hivatkozott, hogy a Dior védjegy többé már nem vonatkozik az általuk előállított termékekre, így azt sem lehet előírni számukra, hol árusítsák a termékeket és hol ne, az EB azonban eltérően látta az esetet.

Véleményük szerint a Dior igenis érvényesítheti tulajdonosi jogait, ha úgy látja, hogy a nem megfelelő értékesítési csatorna hátrányosan érintheti a márkáról kialakult képet. Konkrét döntés azonban nem született, az EB visszadobta az ügyet a francia bíróságnak, hogy ott derüljön ki, a "luxus miliője" sérült-e ebben a speciális esetben.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 22. szerda
Júlia, Rita
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem