7 °C Budapest

Nagy bajba kerülnek az informatikai cégek

Pénzcentrum
2009. április 1. 09:45

Nehéz évet zárt a magyar informatikai szektor, bár voltak pozitív eredmények is. Pozitív jelek mutatkoztak az informatikai társadalom építésében, tovább nőtt az internetezők száma és azon belül a széles sávot használók száma is. Ugyanakkor a hazai informatikai kis- és középvállalatok hihetetlen nehéz helyzetbe kerülnek, ha a bankok nem finanszírozzák a fejlődésüket - mondta a Napi Gazdaságnak Keresztesi János, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének elnöke.

Az elnök a szervezet működésének értékelésekor jelentős sikernek értékelte, hogy az internetadóként emlegetett kulturális járulék bevezetését ideiglenesen sikerült elhárítani. Másrészt viszont nem sikerült elérni, hogy az informatika és a telekommunikációs szektor közös, kormányzati szintű irányítás alá kerüljön.

Az országban a két területnek jelenleg nincs közös, főosztályvezetői szintnél magasabb államigazgatási képviselete, különösen annak a ténynek az ismeretében, hogy a telekommunikációs iparág a GDP 7-8 százalékát termeli, az informatikával együtt pedig 10 százalék feletti ez az arány.

A válság miatt a piacbővítésnél nagyon nehéz a helyzet. Sajnálatos módon az NFT II. pályázatai másfél-két évet csúsztak, ezért a magyar vállalatok versenyképessége meggyengült. A magyar kis- és közepes vállalkozások szinte teljesen leállították informatikai fejlesztéseiket. Ez nagyon nagy baj, hiszen ezen a területen a magyar cégek eddig is le voltak maradva. E cégek hihetetlenül nehéz helyzetbe fognak kerülni, ha a finanszírozási lánc a bankok nehézségei miatt megszakad. Várhatóan nem fogják tudni a nagyobb projekteket elvállalni vagy akár befejezni sem. Mindezt megfejeli a már-már krónikus körbetartozási mizéria. A magyar kkv-k kilátástalan helyzetbe fognak kerülni

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?