33 °C Budapest

Nagy bajba kerülnek az informatikai cégek

Pénzcentrum
2009. április 1. 09:45

Nehéz évet zárt a magyar informatikai szektor, bár voltak pozitív eredmények is. Pozitív jelek mutatkoztak az informatikai társadalom építésében, tovább nőtt az internetezők száma és azon belül a széles sávot használók száma is. Ugyanakkor a hazai informatikai kis- és középvállalatok hihetetlen nehéz helyzetbe kerülnek, ha a bankok nem finanszírozzák a fejlődésüket - mondta a Napi Gazdaságnak Keresztesi János, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének elnöke.

Az elnök a szervezet működésének értékelésekor jelentős sikernek értékelte, hogy az internetadóként emlegetett kulturális járulék bevezetését ideiglenesen sikerült elhárítani. Másrészt viszont nem sikerült elérni, hogy az informatika és a telekommunikációs szektor közös, kormányzati szintű irányítás alá kerüljön.

Az országban a két területnek jelenleg nincs közös, főosztályvezetői szintnél magasabb államigazgatási képviselete, különösen annak a ténynek az ismeretében, hogy a telekommunikációs iparág a GDP 7-8 százalékát termeli, az informatikával együtt pedig 10 százalék feletti ez az arány.

A válság miatt a piacbővítésnél nagyon nehéz a helyzet. Sajnálatos módon az NFT II. pályázatai másfél-két évet csúsztak, ezért a magyar vállalatok versenyképessége meggyengült. A magyar kis- és közepes vállalkozások szinte teljesen leállították informatikai fejlesztéseiket. Ez nagyon nagy baj, hiszen ezen a területen a magyar cégek eddig is le voltak maradva. E cégek hihetetlenül nehéz helyzetbe fognak kerülni, ha a finanszírozási lánc a bankok nehézségei miatt megszakad. Várhatóan nem fogják tudni a nagyobb projekteket elvállalni vagy akár befejezni sem. Mindezt megfejeli a már-már krónikus körbetartozási mizéria. A magyar kkv-k kilátástalan helyzetbe fognak kerülni

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 21. péntek
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem