14 °C Budapest

A parlament döntött: mégis fizetni kell majd a kórházakban

Pénzcentrum
2009. február 12. 10:00

A cseh parlament alsóháza szerdán megváltoztatta tavaly decemberi döntését, és ezúttal megszavazta, hogy az egészségügyi díjak kisebb módosításokkal továbbra is érvényben maradjanak. 

Ha Václav Klaus államfő aláírja a tervezetet, akkor a tizennyolc évesnél fiatalabb páciensek már nem fizetnek vizitdíjat, a 65 évesnél idősebb nyugdíjasok esetében pedig az éves költséghatárt - a másoknál továbbra is érvényes- ötezer koronáról (51 ezer forint) a felére csökkentik. Ha tehát egy éven belül a rendelőkben, a kórházban vagy a sürgősségi ellátásért összesen ennyit fizetnek ki, akkor ezt az összeget visszakapják az illetékes egészségügyi biztosítótól, amely azután az adott év végéig már állja a további kiadásaikat.

Csehországban tavaly januárban vezették be az egészségügyi regulációs díjakat. Az ellenzék azonban decemberben - néhány kormánypárti képviselő szavazatával- elérte a fizetős rendszer megszüntetését. A szenátus -azaz a parlament felsőháza- azonban leszavazta a döntésüket, s ezért a tervezet visszakerült az alsóházba, amely ezúttal -kisebb módosításokkal- visszaállította a fizetős egészségügyi ellátást.

Egy év alatt a vizitdíjból több mint ötmilliárd koronás (50 milliárd forint) bevétel folyt be, amelyet onkológiai és más egészségügyi intézetek felszerelésének korszerűsítésére, illetve az egészségügyi dolgozók béremelésére fordítottak. Ötmilliárd koronával kevesebb gyógyszer fogyott, és negyven százalékkal csökkent a sürgősségi ellátásért folyamodók száma. Csaknem húsz százalékkal többen jelentkeztek viszont az ingyenes szűrésekre.

Az azonban még kérdéses, hogy a megyei kórházakban, illetve a rendelőikben ezután kell-e fizetni. Ugyanis február 1-jétől Prága kivételével a tizenhárom régióban a megyei költségvetésből megtérítik az egészségügyi díjakat. A páciensnek minden esetben nyilatkoznia kell, hogy akar-e fizetni. Ha nemet mond, akkor ajándékozó nyilatkozatot kell kitöltenie, amelyben igazolja, hogy elfogadja a megyei támogatást.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?