12 °C Budapest

Válság-para: mi lesz karácsonykor?

Pénzcentrum
2008. december 19. 08:15

Az emberek többsége tart attól, hogy a válság hatással lesz életkörülményeire - derül ki abból az elemzésből, amelyet a MASMI Hungary Piackutató Intézet végzett a Népszabadság felkérésére. A karácsonyi kiadásokon azok spórolnak, akik már tudják, hogy jövedelmük bizonytalanná válik vagy bizonyosan csökkenni fog.

Az embereket intenzíven foglalkoztatják a gazdasági-pénzügyi válsággal kapcsolatos hírek, események. Elenyésző, mindössze 0,6 százalék azok aránya, akik állításuk szerint nem is tudnak a válságról. Az átlagosnál is jobban aggódnak a 40 év felettiek, a felsőfokú végzettségűek és a kisvárosokban élők. Az emberek többsége tart attól, hogy a válság hatással lesz életkörülményeire.

Az utóbbi hetekben a fővárosban és 67 településen készült felmérés azt vizsgálta, miként éljük meg a pénzügyi-gazdasági válságot, milyen hatással van pénzköltési szokásainkra, s különösen az idei karácsonyi kiadásokra. A több mint ezer válaszadó egyharmada máris úgy érzi, vagy legalábbis úgy tudja, hogy anyagi helyzete romlik.

A megkérdezettek 14 százaléka állította: függetleníti magát a válsággal kapcsolatos történésektől: ez elsősorban a 30 év alattiak körében jellemző.

Negyvenöt százalék azoknak az aránya, akik azt gondolják: a válság biztosan nagy valószínűséggel negatívan hat majd egyéni anyagi helyzetükre. Mindössze 15 százalék az optimisták a aránya, vagyis azoké, akik azt hiszik, hogy a válság nem befolyásolja majd anyagi helyzetüket. E tekintetben a 30 év alattiak, a felsőfokú végzettségűek, valamint a magas jövedelműek körében regisztráltak az átlagosnál magasabb értékeket. A válaszadók kevesebb mint tizede még nem tudja megítélni, mire számíthat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Miközben a válaszadók háromnegyede arra számít, hogy anyagi helyzete a válság miatt romlani fog, 60 százalékuk állítja, hogy máris visszafogta kiadásait, s csak minden ötödik válaszadó jelezte, hogy az utóbbi egy-két hónapban komolyabban spórolni kezdett.

A magyarországi felnőttek általában 6-7 embernek vesznek karácsonyi ajándékot, s erre összesen 30 ezer forint körüli összeget szánnak. A költekezés mértéke összefüggésben áll a jövedelemmel és az iskolai végzettséggel. A válsággal kapcsolatos pesszimista várakozások ellenére, mindössze az emberek negyede tervez szerényebb karácsonyi ajándékozást a tavalyinál, és 14 százalék azok aránya, akik jelentősen lefaragtak tervezett kiadásaikból.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem