3 °C Budapest

Válság-para: mi lesz karácsonykor?

Pénzcentrum
2008. december 19. 08:15

Az emberek többsége tart attól, hogy a válság hatással lesz életkörülményeire - derül ki abból az elemzésből, amelyet a MASMI Hungary Piackutató Intézet végzett a Népszabadság felkérésére. A karácsonyi kiadásokon azok spórolnak, akik már tudják, hogy jövedelmük bizonytalanná válik vagy bizonyosan csökkenni fog.

Az embereket intenzíven foglalkoztatják a gazdasági-pénzügyi válsággal kapcsolatos hírek, események. Elenyésző, mindössze 0,6 százalék azok aránya, akik állításuk szerint nem is tudnak a válságról. Az átlagosnál is jobban aggódnak a 40 év felettiek, a felsőfokú végzettségűek és a kisvárosokban élők. Az emberek többsége tart attól, hogy a válság hatással lesz életkörülményeire.

Az utóbbi hetekben a fővárosban és 67 településen készült felmérés azt vizsgálta, miként éljük meg a pénzügyi-gazdasági válságot, milyen hatással van pénzköltési szokásainkra, s különösen az idei karácsonyi kiadásokra. A több mint ezer válaszadó egyharmada máris úgy érzi, vagy legalábbis úgy tudja, hogy anyagi helyzete romlik.

A megkérdezettek 14 százaléka állította: függetleníti magát a válsággal kapcsolatos történésektől: ez elsősorban a 30 év alattiak körében jellemző.

Negyvenöt százalék azoknak az aránya, akik azt gondolják: a válság biztosan nagy valószínűséggel negatívan hat majd egyéni anyagi helyzetükre. Mindössze 15 százalék az optimisták a aránya, vagyis azoké, akik azt hiszik, hogy a válság nem befolyásolja majd anyagi helyzetüket. E tekintetben a 30 év alattiak, a felsőfokú végzettségűek, valamint a magas jövedelműek körében regisztráltak az átlagosnál magasabb értékeket. A válaszadók kevesebb mint tizede még nem tudja megítélni, mire számíthat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Miközben a válaszadók háromnegyede arra számít, hogy anyagi helyzete a válság miatt romlani fog, 60 százalékuk állítja, hogy máris visszafogta kiadásait, s csak minden ötödik válaszadó jelezte, hogy az utóbbi egy-két hónapban komolyabban spórolni kezdett.

A magyarországi felnőttek általában 6-7 embernek vesznek karácsonyi ajándékot, s erre összesen 30 ezer forint körüli összeget szánnak. A költekezés mértéke összefüggésben áll a jövedelemmel és az iskolai végzettséggel. A válsággal kapcsolatos pesszimista várakozások ellenére, mindössze az emberek negyede tervez szerényebb karácsonyi ajándékozást a tavalyinál, és 14 százalék azok aránya, akik jelentősen lefaragtak tervezett kiadásaikból.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 29. 20:57