3 °C Budapest

Vagyonukhoz jutnak az egyetemek - nincs "burkolt privatizáció"!

Pénzcentrum
2008. november 28. 08:45

Hosszú éveken keresztül vita folyt arról, hogy gazdálkodhassanak-e az egyetemek a használatukban lévő vagyonnal, így például az épületekkel. Ezeket a javaslatokat eddig rendre "burkolt privatizációnak" minősítették, egy új indítvány azonban meglepő egyetértést váltott ki - írja a Népszabadság.

Három szocialista képviselő által benyújtott, a Magyar Bálint nevével fémjelzett indítványt módosító javaslat úgy tűnik, akár már decemberben parlament elé kerülhet, és még meg is szavazhatják, hiszen még az ellenzéki Pokorni Zoltán is "előremutató" koncepciónak véli azt.

Az eredeti javaslat arról szólt, hogy az egyetemek és főiskolák a kezelésükben lévő állami, illetve maguk által gyűjtött vagyont vállalkozási tevékenységükbe vonhassák, vagyis például hitelt vehessenek fel az épületekre, sőt akár értékesíthessék is őket. Ezt sokan az állami vagyon kimentésének titulálták.

A mostani módosítás szerint is állami tulajdonú vagyonuk tulajdonosaivá válhatnak az intézmények, azonban csak az értékük 33 százalékáig vehetnek fel rá hitelt, és az esetleges eladásból származó bevételt infrastrukturális fejlesztésekre kell költeniük, ellenállás esetén pedig vissza is vehetik tőlük azokat.

Alapíthatnak zártkörűen működő vállalatokat, de veszteségeik pótlására csak saját vagyonukat használhatják, amire kockázati alapot is létre kell hozniuk, a tulajdonosi jogokat pedig a rektor gyakorolná, aki saját vagyonával felelne a gazdálkodásért.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az indítványt még a dolgozói szakszervezetek is támogatják, mivel küldötteket küldhetnének a tanácsokba.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 29. 20:57